Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Abortuspil ook via ‘vertrouwde’ huisarts

PW27 - 27-06-2016
Vrouwen die ongewenst zwanger zijn, kunnen voor de abortuspil Sunmedabon terecht bij de huisarts. Dat schrijft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vandaag aan de Tweede Kamer. Ze wil eind van dit jaar een wetsvoorstel indienen.
Abortuspil ook via ‘vertrouwde’ huisarts

Vrouwen krijgen daarmee de mogelijkheid om naast een abortuskliniek of ziekenhuis te kiezen voor de huisarts. Volgens Schippers zijn vrouwen vaak meer vertrouwd met de huisarts, die bekend is met de thuissituatie en ook kan begeleiden met anticonceptie.

Uit onderzoek van het Nederlands Huisartsengenootschap (NHG) blijkt dat tijdens de overtijdbehandeling (zestien dagen over tijd) de abortuspil veilig en effectief kan worden toegepast door huisartsen.

In de weken daarna – tot negen weken zwangerschap – wordt de kans op complicaties iets groter en neemt de effectiviteit iets af, aldus Schippers.

Huisartsen

Het NHG, de Landelijke Huisartsenvereniging en de KNMG ondersteunen het standpunt dat geneesmiddelen veilig en effectief kunnen worden toegepast in de eerste lijn gedurende de overtijdbehandelingsperiode. Wel heeft de beroepsgroep volgens Schippers behoefte aan een duidelijke juridisch kader.

Schippers stuurt rond de jaarwisseling een voorstel tot wijziging van de Wet afbreking zwangerschap (Waz) naar de Kamer. In de wet staat de termijn waarbinnen de huisarts een zwangerschap met medicatie mag afbreken. Ook worden de voorwaarden geregeld waaronder de huisarts dat mag doen.

Document acties

Back to top