Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Apothekers passen dagelijks 40.000 recepten aan

PW 1/2 - 04-01-2016
Apothekers corrigeren dagelijks bijna 40.000 recepten: 10 miljoen per jaar. Ze voorkomen daarmee veel medische problemen en ziekenhuisopnames. Dat heeft de KNMP vandaag gezegd bij de start van de campagne ‘De eerste keer’. Die laat zien wat apotheekzorg inhoudt en beoogt de agressie aan de apotheekbalie tegen te gaan.
Apothekers passen dagelijks 40.000 recepten aan

De Landelijke Huisartsen Vereniging (LHV) kent het getal van 10 miljoen niet. “Dat hoeven geen fouten te zijn van de huisarts”, aldus een woordvoerder. “Een wijziging van het recept door een apotheker kan nodig zijn om administratieve redenen, vanwege preferentiebeleid of omdat er geen medicatie in de juiste dosis aanwezig is.” Het aantal aanpassingen toont aan “dat de controlerende taak van de apotheker goed werkt”.

De campagne van de KNMP valt samen met de wijziging op de apotheeknota dit jaar. Vanaf 1 januari staat op de apotheekrekening niet meer ‘begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’ en de bijbehorende kosten van ongeveer € 6.

KNMP-voorzitter Gerben Klein Nulent benadrukt het belang van het ‘begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel’: “De eerste keer geeft de apotheker of de apothekersassistent ook mondeling informatie. Dat gesprek is verplicht. Als een patiënt het weigert, zal een apotheker het medicijn in principe niet meegeven.”

Klein Nulent is blij dat de Nederlandse Zorgautoriteit de splitsing in het tarief vorig jaar heeft teruggedraaid: “Dat viel niet meer uit te leggen. Apothekers verdienen hun brood al lang niet meer met de verkoop van medicijnen, maar met de zorg die zij leveren. Die zorg is essentieel, vooral de eerste keer dat een patiënt het middel meekrijgt.”

Document acties

Back to top