Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws 2016

Aanpassingen productinformatie, juli 2016

De samenvattingen van productkenmerken (SmPC’s) en bijsluiters van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) heeft dit besloten op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

Geneesmiddelen PW36 - 01-08-2016

Neusverstuiver midazolam niet veilig voor kind

Een meisje van twee kreeg een overdosis midazolam doordat zij de neusverstuiver losdraaide en een deel van de flacon opdronk. Die melding ontving Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 29-07-2016

Vijf uitbreidingen indicaties, juli 2016

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over vijf uitbreidingen van indicaties.

Geneesmiddelen PW33 - 29-07-2016

Acht positieve adviezen, juli 2016

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over acht nieuwe handelsvergunningen.

Geneesmiddelen PW35 - 28-07-2016

Brocacef naar de rechter om besluit ACM

Brocacef is het niet eens met de strenge voorwaarden die de Autoriteit Consument en Markt (ACM) stelt aan de overname van Mediq Apotheken Nederland en gaat in beroep. Daarnaast laakt de grootste apotheekketen van Nederland het "gebrekkige onderzoek" van de ACM.

Algemeen PW31 - 28-07-2016

EMA akkoord met profylactisch emtricitabine + tenofovir

Het European Medicines Agency (EMA) adviseert positief over de toepassing van emtricitabine + tenofovir (Truvada) voor preventie van hiv-infectie.

Geneesmiddelen 26-07-2016

Samenwerking Sint Maartenskliniek met fabrikanten biologicals

Voor de verbetering van reumazorg en om kosten te kunnen besparen, is Ziekenhuis Sint Maartenskliniek een samenwerking gestart met twee producenten van biologische geneesmiddelen: AbbVie en Biogen.

Geneesmiddelen 26-07-2016

Terughaalactie atovaquon + proguanil van Sandoz en Teva

Sandoz en Teva halen de malariamiddelen Atovaquon/Proguanil HCl Sandoz en Atovaquon/Proguanil HCl Teva terug bij groothandels en apotheken.

Geneesmiddelen 25-07-2016

Herbeoordeling alle natriumglucose-cotransporter-2-remmers

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) breidt de herbeoordeling van canagliflozine uit tot dapagliflozine en empagliflozine.

Geneesmiddelen PW33 - 22-07-2016

‘Te vieze en te grote’ capsules nu verbeterd

Succes actie BijnierNET tegen probleem met hydrocortison

Apotheken beschikken sinds enkele weken over nieuwe capsules hydrocortison met vier verschillende doseringen en vier maten. Deze nieuwe toedieningsvorm is ontwikkeld op initiatief van Stichting BijnierNET, die zich ergerde aan de bestaande vieze en grote tabletten.

Geneesmiddelen PW29 - 21-07-2016

Onderzoek antigeniteit factor VIII-producten

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) gaat producten met recombinant factor VIII vergelijken met producten met factor VIII uit humaan plasma.

Geneesmiddelen PW35 - 21-07-2016

Evaluatie zwangerschapspreventie bij retinoïden

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) gaat zwangerschapspreventieprogramma’s bij retinoïden evalueren.

Geneesmiddelen PW31 - 20-07-2016

Instructies plaatsing Implanon aangescherpt

Voor plaatsen en verwijderen van het implantatiestaafje met het progestageen-hormoon etonogestrel (Implanon) zijn de instructies verder aangescherpt, meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 19-07-2016

Studie naar paracetamol met vertraagde afgifte

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) gaat onderzoeken of paracetamolpreparaten met gereguleerde of vertraagde afgifte een vergroot risico op overdosering met zich meebrengen.

Geneesmiddelen PW36 - 19-07-2016

Nieuwe standaard uitwisseling medicatiegegevens

Voor veilig medicijngebruik is het noodzakelijk dat alle behandelaars medicatiegegevens eenduidig registreren en uitwisselen. Met dat doel is vorige week de Informatiestandaard Medicatieproces gelanceerd door koepelorganisaties van zorgverleners en patiëntenorganisaties.

Algemeen PW29 - 18-07-2016

Fingolimod eerder vergoeden

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert een verruiming van de vergoedingsvoorwaarde voor fingolimod (Gilenya).

Geneesmiddelen PW33 - 18-07-2016

Voordelen idelalisib overtreffen nadelen

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) heeft de herbeoordeling van idelalisib (Zydelig) afgerond en concludeert dat bij chronische lymfatische leukemie en bij folliculair lymfoom de voordelen van het middel opwegen tegen de risico’s.

Geneesmiddelen PW33 - 15-07-2016

Bij nierinsufficiëntie meer hypoglykemie door gliclazide

Sulfonylureumderivaten (SU’s) geven een grotere kans op hypoglykemie dan tot nog toe werd aangenomen. Bij diabetici met een verminderde nierfunctie is dat risico extra hoog. Ziekenhuisapotheker Frank de Vries uit Maastricht stelt daarom de voorkeur voor gliclazide als eerstekeuze-SU ter discussie.

Geneesmiddelen 15-07-2016

Startende apotheker zoekt vestiging in gezondheidscentrum

Driekwart van de startende apothekers geeft de voorkeur aan vestiging in een gezondheidscentrum, tegen minder dan 20% van de startende huisartsen en tandartsen. Dat blijkt uit onderzoek naar de overdracht van eerstelijnspraktijken, uitgevoerd door Nivel in opdracht van de Rabobank.

Praktijkvoering PW29 - 13-07-2016

Aanpassingen productinformatie, juni 2016

De samenvattingen van productkenmerken (SmPC’s) en bijsluiters van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) heeft dit besloten op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

Geneesmiddelen PW31 - 12-07-2016

Document acties

Back to top