Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws 2016

ZIN wil dequalinium niet in GVS

Het Zorginstituut Nederland adviseert dequalinium (Fluomizin) niet op te nemen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem.

Geneesmiddelen PW24 - 02-06-2016

Fusie NVPF en NVZA afgerond

De Nederlandse Vereniging voor Poliklinische Farmacie (NVPF) en de Nederlandse Vereniging van Ziekenhuisapothekers (NVZA) zijn samengegaan.

02-06-2016

NZa: huisarts moet doorverwijzen naar internetapotheek

Huisartsenpraktijk Reuver weigert mee te werken aan medicatieverstrekking door internetapotheken. De Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) heeft de huisartsen hiervoor op de vingers getikt.

Politiek & overheid 02-06-2016

Isala ontwikkelt kant-en-klare spuiten

Met een spuitenvulmachine en speciale spuiten maakt Ziekenhuisapotheek Isala geneesmiddelen centraal en machinaal klaar in gesteriliseerde spuiten. Isala claimt de eerste apotheek te zijn in Europa met deze werkwijze.

Praktijkvoering PW23 - 02-06-2016

Appelsap beter dan ORS

Voor kinderen met milde gastro-enteritis en minimale dehydratie is behandeling met verdund appelsap en vloeistoffen naar keuze een goed alternatief voor ORS.

Algemeen PW22 - 02-06-2016

Chemo: hoop bij pancreaskanker

Chemotherapie met een FOLFIRINOX-schema verlengt de overleving bij inoperabel pancreascarcinoom.

Algemeen PW22 - 02-06-2016

Vergoeding voor cholesterolverlager alirocumab

De cholesterolverlager alirocumab (Praluent) wordt vanaf 1 juni vergoed vanuit het basispakket. Dat heeft minister Edith Schippers van Volksgezondheid vanmiddag bekendgemaakt. Alirocumab is na evolocumab (Repatha), dat per 1 april wordt vergoed, het tweede middel in een nieuwe klasse van cholesterolverlagers.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 01-06-2016

Nieuwe bijsluiters zelfzorg

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) brengt de productinformatie van een groot aantal zelfzorgmiddelen beter met elkaar in overeenstemming.

Geneesmiddelen PW22 - 01-06-2016

Vergoeding sacubitril + valsartan

Het Zorginstituut Nederland adviseert sacubitril + valsartan (Entresto) op te nemen op bijlage 1B en bijlage 2 van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem.

Geneesmiddelen PW23 - 31-05-2016

Diabetesvereniging start school voor diabetespatiënten

Patiënten met diabetes weten volgen de Diabetesvereniging Nederland (DVN) vaak weinig van hun ziekte, waardoor het moeilijk is hen actief bij de behandeling te betrekken. Met de oprichting van de DiabetesSchool wil DVN de positie van diabetespatiënten versterken.

Algemeen 31-05-2016

Recall Natriumsulfaatdrank 30 g/100 ml Fagron

Fagron Nederland roept zijn Natriumsulfaatdrank 30 g/100 ml terug vanwege microbiologische contaminatie. De recall van de charges 14J10/H, 15F19/F en 16B24/C geldt op patiëntenniveau.

Geneesmiddelen 30-05-2016

Straaltje vervangt naald bij injectie

Een laserpointer die geneesmiddelen, met behulp van een klein straaltje vloeistof, zonder naald rechtstreeks via de huid het lichaam inspuit. Fernandez Rivas, onderzoeker bij het UT-onderzoeksinstituut MESA+, werkt aan de Universiteit Twente aan deze naaldvrije injectiemethode.

Algemeen PW22 - 30-05-2016

Inbreker rooft geld uit apotheek

Een inbreker heeft in de nacht van dinsdag op woensdag ruim € 500 gestolen uit de kassa’s van Benu Apotheek Oldenzaal. Even voor twee uur ’s nachts kwam de inbreker binnen door een raam te forceren.

Algemeen 26-05-2016

Groen licht voor master Leiden

Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) en de Universiteit Leiden (Faculteit der Wiskunde en Natuurwetenschappen) starten in september met een masteropleiding Farmacie. De Nederlands-Vlaamse Accreditatieorganisatie (NVAO) heeft deze week haar goedkeuring gegeven.

Algemeen PW22 - 26-05-2016

Strengere regels EU voor medische hulpmiddelen

De EU-ministers van Volksgezondheid en het Europees Parlement hebben een akkoord bereikt over strengere regels voor medische hulpmiddelen en in-vitro-diagnostica. Doel is deze materialen veiliger aan te bieden aan patiënten en innovatieve producten sneller op de markt te brengen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW22 - 26-05-2016

Sneller de juiste antibioticabehandeling

Met twee nieuwe testen kan de veroorzaker van een infectie sneller worden opgespoord. Hierdoor kunnen patiënten zestien uur eerder het goede antibioticum krijgen, waardoor er eerder kan worden gestopt met te brede en overbodige antibiotica.

Algemeen, Geneesmiddelen PW22 - 26-05-2016

Amphia Ziekenhuis onder verscherpt toezicht

De patientveiligheid en medicatieveiligheid in het Amphia Ziekenhuis te Breda en Oosterhout zijn onvoldoende, daarom stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) het ziekenhuis voor zes maanden onder verscherp toezicht.

Politiek & overheid 26-05-2016

Geld studie hartfalen

Nieuwe technieken ontwikkelen zodat artsen hart- en vaatzieken in een vroeg stadium kunnen opsporen en behandelen. Met dat doel investeert de Hartstichting, in samenwerking met Technologiestichting STW, € 9 miljoen in negen nieuwe onderzoeken.

Algemeen PW21 - 25-05-2016

Geneesmiddel voor zeldzame vorm coeliakie

Voor een nieuw geneesmiddel tegen refractaire coeliakie, een agressieve vorm van lymfleklierkanker in de darm, zijn onderzoekers van het VUmc vorige maand een onderzoek gestart.

Geneesmiddelen PW21 - 24-05-2016

Radiolabel voorspelt werking infliximab

Door sarcoïdosepatiënten een radioactieve stof toe te dienen, kunnen artsen in de toekomst mogelijk voorspellen of er aangrijpingspunten zijn voor infliximab. Dat blijkt uit onderzoek van ziekenhuisapotheker Roeland Vis van het St. Antoniusziekenhuis in Nieuwegein.

Geneesmiddelen PW21 - 23-05-2016

Document acties

Back to top