Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ZIN positief over vergoeding Tracydal

PW29 - 05-07-2016
Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert tranylcypromine (Tracydal) op te nemen op bijlage 1B van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem.
ZIN positief over vergoeding Tracydal

De fabrikant heeft in mei 2016 verzocht om plaatsing van Tracydal 20 mg op bijlage 1B. Tranylcypromine wordt al meer dan vijftig jaar toegepast bij ernstige therapieresistente depressie. Het was tot voor kort alleen beschikbaar als ongeregistreerd geneesmiddel (Parnate) en als apotheekbereiding. In juni 2015 oordeelde het ZIN dat de geïmporteerde producten niet meer voldoen aan de eis voor vergoeding omdat de indicatie te vaak voorkwam: meer dan 1 op 150.000 Nederlanders. Apotheekbereidingen kwamen nog wel in aanmerking voor vergoeding, totdat de registratie van Tracydal (niet op basis van klinisch onderzoek maar op grond van well established use) het gebruik van doorgeleverde apotheekbereidingen blokkeerde.

Doordat Tracydal goedkoper is dan Parnate of de apotheekbereiding, verwacht het ZIN een besparing op het farmaciebudget van omstreeks € 2,5 miljoen.

Document acties

gearchiveerd onder: Vergoeding, Tranylcypromine
Back to top