Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws 2016

Eind dit jaar verkiezing nieuwe KNMP-bestuursleden

Leden van de KNMP kunnen in november/december twee nieuwe bestuursleden kiezen. Het gaat om een herverkiezing en een uitbreiding van het KNMP-bestuur met een openbaar apotheker. De benoeming van de twee nieuwe bestuursleden vindt plaats tijdens de Algemene Vergadering op 14 december.

Algemeen 16-08-2016

Gedragsproblemen door paracetamol tijdens zwangerschap

Kinderen wiens moeder tijdens de zwangerschap paracetamol slikte, hebben vaker gedragsproblemen dan anderen. Dat publiceerden wetenschappers van de Universiteit van Bristol gisteren in JAMA Pediatrics.

Geneesmiddelen PW37 - 16-08-2016 1 reactie

Ouderen weten vaak niet waarom ze geneesmiddelen gebruiken

Ouderen met polyfarmacie weten vaak niet waarom ze hun medicatie gebruiken. Dit draagt bij aan therapieontrouw, concluderen onderzoekers van Maastricht University na een studie bij 754 Limburgers van 60 jaar en ouder, waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het Nederlands Tijdschrift voor Geneeskunde.

Geneesmiddelen 16-08-2016

Minder antibiotica: even veilig?

In huisartsenpraktijken die minder antibiotica voor ongecompliceerde luchtweginfecties voorschrijven, neemt de incidentie van pneumonie en peritonsillair abces slechts in geringe mate toe.

Geneesmiddelen PW33 - 16-08-2016

Bayer en CSL Behring roepen charges octocog alfa terug

Bayer roept Kogenate injectieflacon-adapter 1.000 IE en 2.000 IE terug op apotheekniveau. CSL Behring doet hetzelfde voor Helixate NexGen injectieflacon-adapter 2.000 IE.

Geneesmiddelen 15-08-2016

Metformine effectiever bij dragers bepaalde genvariant

Patiënten met diabetes die drager zijn van een variant van het gen SLC2A2 hebben meer baat bij metformine dan patiënten zonder deze genvariant. Dat hebben onderzoekers van het Metformin Genetics Consortium ontdekt en deze week gepubliceerd in Nature Genetics.

Geneesmiddelen 12-08-2016

Nivolumab niet voor alle longkankerpatiënten

Behandeling met het geneesmiddel nivolumab blijkt niet voor alle longkankerpatiënten beter te zijn dan chemotherapie bij gevorderde longkanker. Dat heeft fabrikant Bristol-Myers Squibb (BMS) bekendgemaakt.

Geneesmiddelen PW33 - 11-08-2016

Aangepast advies morning-afterpil

Vrouwen die geneesmiddelen innemen tegen epilepsie, tuberculose, hiv, of het middel sint-janskruid, kunnen beter geen morning-afterpil met levonorgestrel gebruiken. Deze medicijnen verminderen de werkzaamheid van de morning-afterpil, heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gisteren laten weten na een herbeoordeling van het European Medicines Agency (EMA).

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW33 - 11-08-2016 1 reactie

VGZ wijst biosimilar Abasaglar aan als voorkeursmiddel

Apothekers moeten vanaf 1 september het biosimilar Abasaglar afleveren aan VGZ-verzekerden die starten met het langwerkende insuline glargine. Huidige gebruikers van het spécialité Lantus mogen dit gewoon blijven doorgebruiken. Aanstaande donderdag zal de zorgverzekeraar voorschrijvers en apothekers hierover informeren. VGZ volgt hiermee zorgverzekeraar Menzis die Abasaglar begin dit jaar aanwees als preferent middel voor nieuwe gebruikers.

Geneesmiddelen, Zorgverzekeraars 09-08-2016

Nederland terughoudender dan Duitsland met nieuwe diabetesmiddelen

Nederlandse huisartsen schrijven nieuwe en dure diabetesmiddelen vijfmaal minder vaak voor dan hun Duitse collega’s. Zouden ze die middelen net zoveel voorschrijven, dan zou dat Nederland 355 miljoen euro extra gekost hebben in de afgelopen vijf jaar. Dat heeft het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM) berekend.

Geneesmiddelen 08-08-2016

Apotheek Ritzen heeft zaak weer op orde

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) heeft de aanwijzing voor Apotheek Ritzen in Dordrecht beëindigd.

Praktijkvoering 08-08-2016

Hiv-medicatie kan intermitterend

Bij jonge hiv-patiënten die stabiel zijn op een op efavirenz gebaseerde antiretrovirale therapie (ART) is een intermitterend schema van vijf dagen gevolgd door twee rustdagen even effectief en veiliger dan continu ART.

Geneesmiddelen PW31 - 05-08-2016

Reuma: rituximab gelijk aan TNF

Rituximab is bij reumatoïde artritis even goed als en goedkoper dan TNF-alfaremmers.

Geneesmiddelen PW31 - 05-08-2016

Fyto-oestrogenen matig effect

Plantaardige therapieën hebben een bescheiden effect op overgangsklachten, zo blijkt uit een meta-analyse van gegevens van 6653 vrouwen in 62 studies [JAMA. 2016;315(23):2554-2563].

Algemeen, Praktijkvoering PW31 - 05-08-2016

GVS-indeling brivaracetam, tolperison en selexipag

Het Zorginstituut Nederland heeft brivaracetam, tolperison en selexipag beoordeeld voor opname in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

Geneesmiddelen PW35 - 04-08-2016

Langer effect Ritalin bij kinderen dan bij volwassenen

De hersenen van kinderen reageren anders op Ritalin dan die van volwassenen. Zo houdt het effect na zestien weken gebruik bij kinderen nog minstens een week aan na stoppen. Dat tonen wetenschappers van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam aan in een onderzoek waarover zij vandaag publiceren in het tijdschrift JAMA Psychiatry.

Geneesmiddelen 03-08-2016

Acht uitbreidingen indicaties, augustus 2016

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over acht uitbreidingen van indicaties.

Geneesmiddelen 03-08-2016

NIVEL: 40% hart- en vaatpatiënten heeft probleem bij omzetting

Vier op de tien patiënten die hart- en vaatmedicatie innemen krijgen problemen als ze van geneesmiddel moeten wisselen door het preferentiebeleid. Ze weten bijvoorbeeld niet hoe ze het nieuwe medicijn moeten innemen, vinden de verpakking onhandig en ervaren bijwerkingen.

Geneesmiddelen, Zorgverzekeraars 03-08-2016

Teva haalt Rescuvolin terug uit ziekenhuisapotheken

Bij bepaalde charges Rescuvolin (calciumfolinaat) poeder voor injectievloeistof 500 mg sluiten de flacons niet goed, waardoor verkleuringen en pH-afwijkingen ontstaan.

Geneesmiddelen 02-08-2016

Samenwerking GSK en Google in onderzoek astma en diabetes

Het Britse farmaceutische bedrijf GlaxoSmithKline (GSK) en Alphabet, moederbedrijf van Google, gaan samen de strijd aan tegen chronische ziekten zoals diabetes, artritis en astma. Ze willen zeer kleine, implanteerbare apparaten ontwikkelen die zenuwsignalen beïnvloeden.

Geneesmiddelen, Industrie 01-08-2016

Document acties

Back to top