Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

De apotheker

Oefenen met realiteit van later

Apotheekgame GIMMICS ook ver buiten Groningen een hit.

De apotheekgame GIMMICS van Rijksuniversiteit Groningen bestaat al ruim twintig jaar, maar was gezien de vele ontwikkelingen in de farmacie hard toe aan een nieuwe impuls. “We kunnen nu snel op de actualiteit inspelen.”

PW3 - 21-01-2022 | door Frans van den Houdt

Columnist in het stadsblad

‘We moeten als apothekers blijven herhalen wat we doen.’

In zijn column in het stadsblad van Weert schrijft apotheker Pieter Zuijdgeest over wat er zich allemaal afspeelt achter de schermen in de apotheek. Hiermee profileert hij zich als lokale zorgverlener. “Regelmatig iets van me laten horen, dat is de kracht.”

PW1en2 - 14-01-2022 | door Edwin Bos

Assistenten opleiden in Senegal

‘Gezondheidszorg is voor iedereen een mensenrecht’

Farmacie Mondiaal biedt medewerkers van gezondheidsposten in Senegal een opleiding aan tot apothekersassistent. “Gezondheidszorg is een mensenrecht, maar lang niet voor iedereen de realiteit.”

PW51en52 - 24-12-2021 | door Delia Titre

Verkleining maag heeft impact

Motivatie voor dagelijkse suppletie ontbreekt soms.

‘Bariatrische chirurgie’ ontbreekt vaak in het apotheekinformatiesysteem, terwijl dit van belang is voor goede medicatiebewaking. Apotheker Jeroen de Booij besteedt extra aandacht aan patiënten die een maagverkleining hebben ondergaan.

PW50 - 17-12-2021 | door Linda de Jonge

Vitamines voor de wijkgenoten

Romano Adasi wil laten zien dat je ziektes moet voorkómen

Deur aan deur gingen apotheker Romano Adasi en zijn medewerkers met zakjes fruit om bij hun wijkgenoten in het Noord-Hollandse Zwaag het belang van preventieve gezondheidszorg te verspreiden. “Ik wilde een statement maken.”

PW49 - 10-12-2021 | door Annemiek Veelenturf

Stimulans voor vrouwen

Marianne van den Berg zet zich al 33 jaar in voor vrouwelijke apothekers.

Al 33 jaar is Marianne van den Berg lid van de Nederlandse Organisatie voor Vrouwelijke Apothekers (NOVA). Onlangs trad ze af als secretaris, maar haar strijd gaat door. “Nog genoeg kwesties hebben extra stimulans nodig.”

PW48 - 03-12-2021 | door Frans van den Houdt

Zichtbaar voor patiënten

‘Door aan de balie te staan ben ik elke dag benaderbaar.’

Door haar praktijkervaring in België, waar apothekers veel meer aan de balie staan, leerde Evelyne Verhofstede hoe belangrijk het is patiënten persoonlijk te benaderen. Ze draait daarom ook mee in het apotheekteam. “Patiënten aan de balie roepen me soms uit mijn kantoor.”

PW47 - 26-11-2021 | door Edwin Bos

Onnodige opname voorkomen

Specialistisch team in actie bij kwetsbare ouderen op SEH.

Het multidisciplinaire team waarvan Madelon Butterhoff deel uitmaakt, verleent specialistische geriatrische zorg aan de poort van het ziekenhuis: de spoedeisende hulp (SEH). “Een mooie samenwerking tussen geriatrie en apotheek.”

PW46 - 18-11-2021 | door Delia Titre

Meer overzicht bij cytostatica

Patiëntveiligheid verbetert met Cytostatica Management Systeem.

Eén systeem voor het voorschrijven, beoordelen, bereiden en toedienen van cytostatica. De ziekenhuisapothekers en poliklinisch apothekers in het Meander Medisch Centrum zijn positief over het Cytostatica Management Systeem.

PW45 - 12-11-2021 | door Linda de Jonge

Zorg zonder logistiek

Tessa de Vos richt zich met MinderPillen op zorgverlening op maat.

Drie apothekers die concludeerden dat zorg en logistiek onmogelijk goed te combineren zijn, besloten zich helemaal op zorg te gaan toeleggen en richtten daarvoor MinderPillen op. “Intensieve patiëntzorg op maat.”

PW44 - 05-11-2021 | door Frans van den Houdt

Game change online

‘Zichtbaarheid zelfstandige apotheek moet verbeteren.’

Vanwege de naderende concurrentie van internetapotheken en zorgverzekeraars die aansturen op online farmacie, lanceert apotheker Sander Benraad een nieuwe franchiseformule voor zelfstandige apothekers. “We maken ons zorgen over het lokale, zelfstandige apotheekbedrijf.”

PW43 - 29-10-2021 | door Edwin Bos

Stortvloed meldingen beoordelen

Tessa Smit beoordeelt bijna 750.000 vermoede bijwerkingen coronavaccins.

Als vaccin-beoordelaar bij Bijwerkingencentrum Lareb bekijkt Tessa Smit individuele meldingen van bijwerkingen en beoordeelt deze op causaliteit. De enorme hoeveelheid meldingen over de coronavaccins overweldigde haar.

PW42 - 22-10-2021 | door Frans van den Houdt

Hulpkit handig bij oogdruppels

Apotheek helpt thuiszorg met setje druppelhulpmiddelen.

Om patiënten na een staaroperatie te helpen bij de toediening van oogdruppels heeft Reinette Stenekes-Stol een oogdruppelhulpkit samengesteld. De thuiszorg bespreekt de inhoud van de kit tijdens de intake. “Ouderen krijgen meer regie over hun leven.”

PW40en41 - 08-10-2021 | door Delia Titre

Behandeling thuis weer mogelijk

Als er geen alternatief mogelijk was, had de patiënt pech.

Door natriumcitraatoplossing aan benzylpenicilline-oplossing toe te voegen, wordt de houdbaarheid verlengd, waardoor thuisbehandeling weer mogelijk is. Met dit concept dingt Oscar Breukels mee naar een innovatieprijs voor topklinische opleidingsziekenhuizen.

PW39 - 01-10-2021 | door Linda de Jonge 1 reactie

Zélf derde coronaprik zetten

Friese apothekers willen pilot voor uitbreiding vaccinatierol

Liefst 100.000 spuitjes met COVID-19-vaccin maakten de Friese apotheken voor toediening gereed. Nu willen ze een stap verder: óók de vaccins zetten. Rogier Hilbers: “Uitbreiding van de apothekersrol in het vaccinatieproces is zó vanzelfsprekend.”

PW38 - 24-09-2021 | door Annemiek Veelenturf

Chatten met de apotheker

Jeroen Bosch Ziekenhuis wil met live chat patiëntcontact verbeteren.

Via een live chat wil de apotheek van het Jeroen Bosch Ziekenhuis de patiëntenzorg optimaliseren. Mede-initiatiefnemer Thijs Balk hoopt op veel farmaceutisch-inhoudelijke vragen. Patiënten kunnen foto’s meesturen van een recept of doosje.

PW37 - 17-09-2021 | door Frans van den Houdt

Kwetsbare ouderen opsporen

‘Patiënten praten makkelijker omdat ik niet de huisarts ben.’

Door het stellen van extra vragen tijdens medicatiebeoordelingen bepaalt apotheker Harmke Verlinden welke kwetsbare ouderen meer zorg nodig hebben. Via een zelf ontwikkelde app overlegt ze vervolgens met de huisartsen of een bezoek noodzakelijk is.

PW36 - 10-09-2021 | door Edwin Bos

Cytostatica via de sonde

Handboek vol weloverwogen toedienadviezen.

Essentiële informatie over het toedienen van geneesmiddelen is samengebracht in een handboek van het Prinses Máxima Centrum. Sjoukje Velthuijs: “Dit helpt zorgverleners op een juiste manier geneesmiddelen toe te dienen aan onze jonge patiënten.”

PW35 - 03-09-2021 | door Delia Titre

Gezondheid checken in de apotheek

Apotheek is bij uitstek geschikt om leefstijl aan de orde te stellen.

Op consult in de apotheek, ter plekke onder meer bloeddruk en cholesterol laten meten en na een halfuur weer buiten staan met een gezondheidsrapport en concrete adviezen. De BENU Gezondheidscheck zorgt in Rotterdam voor veel positieve reacties, zegt Pieter Bax.

PW34 - 27-08-2021 | door Linda de Jonge

Video’s met uitleg in het Papiaments

Bijdragen aan betere farmaceutische zorg op Curaçao.

Op Curaçao ervaart Nitza Hooi dat je als apotheker met kleine dingen een wereld van verschil kan maken. Om de farmaceutische zorg op het eiland te helpen bevorderen, wil ze geneesmiddeluitgifte begeleiden met een uitlegvideo in het Papiaments of Spaans.

PW32en33 - 13-08-2021 | door Annemiek Veelenturf

Document acties

Back to top