Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Startende apotheker zoekt vestiging in gezondheidscentrum

PW29 - 13-07-2016
Driekwart van de startende apothekers geeft de voorkeur aan vestiging in een gezondheidscentrum, tegen minder dan 20% van de startende huisartsen en tandartsen. Dat blijkt uit onderzoek naar de overdracht van eerstelijnspraktijken, uitgevoerd door Nivel in opdracht van de Rabobank.
Startende apotheker zoekt vestiging in gezondheidscentrum

Onderzoeksinstituut Nivel heeft zowel apothekers, huisartsen en tandartsen die een praktijk willen overnemen, als degenen die hun praktijk willen overdragen, bevraagd.

Startende huisartsen, apothekers en tandartsen blijken voorkeuren te hebben die niet goed aansluiten bij de praktijkplekken die vrijkomen. Daardoor kan de overname van praktijken een probleem worden als vraag en aanbod niet in balans zijn, concludeert Nivel op basis van een enquête onder duizend huisartsen, apothekers en tandartsen.

Startende huisartsen zijn voor het overgrote deel vrouw en willen bij voorkeur samen met één of meerdere partners een duo- of groepspraktijk overnemen. De huidige praktijkhoudende huisartsen zijn daarentegen voornamelijk man, solist en willen bij voorkeur hun praktijk aan één opvolger overdragen.

Deze verschillen tussen starters en stoppers zijn bij tandartsen en apothekers kleiner, maar knelpunten kunnen volgens de onderzoekers ook op deze overnamemarkten gaan spelen. Net als bij huisartsen zal bij deze beroepsgroepen de uitstroom van mannelijke praktijkhouders sneller groeien dan de instroom van vrouwelijke praktijkzoekers.

Verder geven apothekers aan het relatief aantrekkelijk te vinden om als ex-eigenaar te blijven investeren in de praktijk; ook startende apothekers vinden dit een aantrekkelijk optie voor financiering.

Document acties

Back to top