Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

‘Te vieze en te grote’ capsules nu verbeterd

Succes actie BijnierNET tegen probleem met hydrocortison

PW29 - 21-07-2016
Apotheken beschikken sinds enkele weken over nieuwe capsules hydrocortison met vier verschillende doseringen en vier maten. Deze nieuwe toedieningsvorm is ontwikkeld op initiatief van Stichting BijnierNET, die zich ergerde aan de bestaande vieze en grote tabletten.
‘Te vieze en te grote’ capsules nu verbeterd

Naast de vier verschillende formaten en kleuren is er ook een nieuw hydrocortisondrankje op de markt gekomen met bananensmaak, speciaal voor babys’en kinderen.

De nieuwe, smakelijker en beter te slikken geneesmiddelen voor patiënten met bijnierziekten zijn het resultaat van een tweejarige samenwerking tussen tien partijen. Die werden bij elkaar geroepen door de Stichting Bijniernet, die streeft naar betere zorg voor bijnierpatiënten. “Onze zoektocht naar nieuwe geneesmiddelen is rechtstreeks ontstaan door een cri de coeur van een groep ouders”, vertelt coördinator Johan Beun van Bijniernet.

Nederland telt zo’n vijf- tot zevenduizend bijnierpatiënten, onder wie ongeveer vijfhonderd kinderen. “Voor hen is het moeilijk en vervelend de medicatie in te nemen, want de drankjes hydrocortison zijn erg vies. Dat gaat ten koste van de therapietrouw”, aldus Beun, die zelf ook bijnierpatiënt is.

Bijniernet vond met succes een oplossing en in overleg met onder meer de Vereniging Doorleverende Bereidingsapotheken, De Magistrale Bereider, Pharmaline, Bijniervereniging nvacp, Mediq, Fagron Nederland, knmp, Radboud Apotheek en de Hypofyse Stichting werd een onderzoek gestart.

Verwisseling

Met de ontwikkeling van de capsules verbeterde niet alleen de smaak, maar door de verschillende kleuren en formaten hebben patiënten ook minder last van verwisseling. De nieuwe capsules, die sinds begin juli verkrijgbaar zijn bij de apotheek, zijn beschikbaar in vier sterktes: een witte (1 mg hydrocortison), een gele (2 mg), een oranje (5 mg) en een rode (10 mg).

“Dit is een grote vooruitgang: qua uiterlijk, qua smaak en qua gemak”, vertelt triage-apotheker Charlotte Jacobs van Pharmaline, die bijna een half jaar heeft gewerkt aan de ontwikkeling van de capsules. “Patiënten kunnen nu aan de kleur en omvang zien welke sterkte een capsule heeft.”

Als een patiënt snel een extra dosis hydrocortison nodig heeft – bijvoorbeeld ’s avonds of in een stressvolle situatie – dan herkennen ze meteen de capsule met de juiste dosis voor dat moment, aldus Jacobs.

Overweldigende reacties

Dat kinderen nu niet meer de vieze tabletten hoeven in te nemen heeft volgens Bijniernet geleid tot overweldigende reacties van de ouders. Beun: “Het is zo mooi om deze ontwikkeling te zien als we weten hoe we generaties lang met dit soort medicatie hebben moeten worstelen.”

Voor het ’s nachts toedienen van hydrocortisondrank heeft Beun onlangs zelf een speentje ontwikkeld met daarin een speciaal gaatje. Daarmee kunnen ouders de speen vullen met enkele milliliters hydrocortisondrank met bananensmaak, en dat ongemerkt in de slaap toedienen aan hun kind.

Z-index meldt een prijs van € 35 voor het flesje hydrocortisondrank, dat voor de gemiddelde patiënt voldoende is voor een maand.

Document acties

Back to top