Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Neusverstuiver midazolam niet veilig voor kind

29-07-2016
Een meisje van twee kreeg een overdosis midazolam doordat zij de neusverstuiver losdraaide en een deel van de flacon opdronk. Die melding ontving Bijwerkingencentrum Lareb.
Neusverstuiver midazolam niet veilig voor kind

Het meisje gebruikte midazolam neusspray om een mogelijke epilepsie-aanval tegen te gaan.

In de ambulance en op de intensive care kreeg zij, vanwege haar vertraagde ademhaling, flumazenil toegediend. Naast een vertraagde ademhaling, keek het meisje versuft uit haar ogen, had een verhoogde hartslag en was geagiteerd. Een dag later waren de klachten voorbij en kon ze terug naar huis.

Het is onbekend hoeveel midazolam het meisje heeft opgedronken, maar waarschijnlijk zo’n 3 ml. Van de neusspray zijn twee sterkten beschikbaar, het is onduidelijk om welke het hier ging.

Midazolam neusspray is een apotheekbereiding die door meerdere grootbereiders wordt geproduceerd. De draaidop met verstuiver heeft volgens Lareb geen kindveilige sluiting. Daarom is het van groot belang deze producten buiten bereik van kinderen te bewaren.

Bij een overdosering van benzodiazepines, zoals midazolam, kunnen optreden: verminderde ademhaling, verwardheid, slaperigheid en versnelde hartslag.

 

 

Document acties

Back to top