Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Metformine effectiever bij dragers bepaalde genvariant

12-08-2016
Patiënten met diabetes die drager zijn van een variant van het gen SLC2A2 hebben meer baat bij metformine dan patiënten zonder deze genvariant. Dat hebben onderzoekers van het Metformin Genetics Consortium ontdekt en deze week gepubliceerd in Nature Genetics.
Metformine effectiever bij dragers bepaalde genvariant

Ze analyseerden het DNA van ruim 13.000 patiënten met diabetes en vonden dat het effect van metformine het grootst is bij patiënten met overgewicht en de genvariant. Patiënten zonder deze variant hebben een extra dosis metformine nodig om een vergelijkbaar effect te bewerkstelligen.

Het gen SLC2A2 is verantwoordelijk voor een eiwit dat glucose vanuit het bloed naar de lever transporteert. Bij mensen met een variant van dit gen is het lichaam minder goed in staat om de glucosespiegel in het bloed op peil te houden. Omdat metformine dit effect opheft, werkt het goed bij mensen met de genvariant.  

Het betrof een grote internationale studie waaraan onderzoekers van Leids Universitair Medisch Centrum, het VUmc en het Diabetes Zorgsysteem West-Friesland hebben meegewerkt.

Document acties

Back to top