Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

VGZ wijst biosimilar Abasaglar aan als voorkeursmiddel

09-08-2016
Apothekers moeten vanaf 1 september het biosimilar Abasaglar afleveren aan VGZ-verzekerden die starten met het langwerkende insuline glargine. Huidige gebruikers van het spécialité Lantus mogen dit gewoon blijven doorgebruiken. Aanstaande donderdag zal de zorgverzekeraar voorschrijvers en apothekers hierover informeren. VGZ volgt hiermee zorgverzekeraar Menzis die Abasaglar begin dit jaar aanwees als preferent middel voor nieuwe gebruikers.
VGZ wijst biosimilar Abasaglar aan als voorkeursmiddel

Een woordvoerder van VGZ benadrukt dat dit besluit is genomen in “nauw overleg” met de Diabetesvereniging Nederland en de Nederlandse Diabetes Federatie. “Zonder draagvlak van deze partijen hadden we dit niet gedaan.”

Verder laat hij weten dat apothekers, indien er een noodzaak is, het origineel gewoon kunnen afleveren en declareren, en dat VGZ Abasaglar – in tegenstelling tot andere preferente geneesmiddelen – niet zal opnemen in de spiegelinformatie. Daarmee wil de zorgverzekeraar voorkomen dat huidige Lantusgebruikers ongewenst worden overgezet op de goedkope variant.  

Gebruikers van het spécialité die willen switchen kunnen dit uiteraard wel doen in overleg met de voorschrijver. VGZ is momenteel aan het nadenken hoe ze in een kleine setting het switchen van Lantus naar Abasaglar kunnen onderzoeken, voordat het biosimilar bij iedereen de voorkeur krijgt.

Abasaglar is als preferent middel aangewezen voor een periode van tweeënhalf jaar. Tot 2019 valt deze insuline daardoor niet onder het eigen risico. Dat kan gunstig zijn voor patiënten die in de eerstelijn onder behandeling zijn en verder weinig of geen andere medicatie gebruiken.  

 

  

Document acties

Back to top