Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Gedragsproblemen door paracetamol tijdens zwangerschap

PW37 - 16-08-2016
Kinderen wiens moeder tijdens de zwangerschap paracetamol slikte, hebben vaker gedragsproblemen dan anderen. Dat publiceerden wetenschappers van de Universiteit van Bristol gisteren in JAMA Pediatrics.
Gedragsproblemen door paracetamol tijdens zwangerschap

Ze onderzochten het gebruik van paracetamol onder 7796 moeders. 53% van hen had tussen de zes en achttien weken zwangerschap paracetamol ingenomen, 42% tussen de twintig en tweeëndertig weken. Gebruik in beide perioden bleek geassocieerd met een verhoogd risico op gedragsproblemen (RR 1,42; BI95 1,25-1,62) en hyperreactiviteit (RR 1,31; BI95 1,16-1,49). Bovendien bleek paracetamolinname tussen de twintig en tweeëndertig weken ook geassocieerd met een verhoogde kans op emotionele klachten bij het kind (RR 1,29; BI95 1,09-1,53). Voor het postnatale paracetamolgebruik van zowel de vaders als moeders vonden de onderzoekers deze associaties niet. Eventuele gedragsproblemen werden vastgesteld met een gevalideerde vragenlijst (SDQ) wanneer de kinderen zeven jaar oud waren.

De Britten kunnen niet zeggen of het risico afhangt van de dosis of de gebruiksduur. Daar hebben ze, net als naar de indicatie, niet naar gevraagd. Ze weten alleen dat slechts 0,1% van de moeders dagelijks paracetamol gebruikte gedurende drie maanden.  

Document acties

gearchiveerd onder: Paracetamol, Zwangerschap, Bijwerkingen

Reacties

16-08-2016 15:53
M.G. de Graaff zegt:

In dit onderzoek zit geen "correctie"op de ouders. Kan mij zo voorstellen dat mensen, die bij elk pijntje een paracetamolletje nemen anders in elkaar zitten dan mensen die een klein pijntje voor lief nemen. Dit kun je ook vertalen naar gedrag. Dus of het de paracetamol is of de erfelijkheid van gedrag blijft de vraag...

Back to top