Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Aangepast advies morning-afterpil

PW33 - 11-08-2016
Vrouwen die geneesmiddelen innemen tegen epilepsie, tuberculose, hiv, of het middel sint-janskruid, kunnen beter geen morning-afterpil met levonorgestrel gebruiken. Deze medicijnen verminderen de werkzaamheid van de morning-afterpil, heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) gisteren laten weten na een herbeoordeling van het European Medicines Agency (EMA).
Aangepast advies morning-afterpil

Het CBG adviseert deze vrouwen binnen vijf dagen een koperspiraaltje (morning-afterspiraaltje) te laten plaatsen door een arts. Als ze dat echt niet willen of kunnen, kunnen ze binnen 72 uur het dubbele aantal tabletten van de morning-afterpil met de stof levonorgestrel innemen. Het College geeft hetzelfde advies voor vrouwen die de eigen bereiding griseofulvine (tegen schimmelinfecties) innemen.

Het CBG raadt vrouwen aan snel contact op te nemen met hun arts. De bijsluiter en verpakking van de morning-afterpil met levenorgestrel zal worden aangepast aan dit nieuwe advies. De KNMP zal de adviezen in het Informatorium Medicamentorum, Apotheek.nl, Zelfzorgstandaard en Kennistest spoedig wijzigen.

Document acties

Reacties

11-08-2016 18:12
J.C. Kortekaas zegt:

Uit een eerdere discussie in dit weekblad kwam als eindresultaat inzake het werkingsmechanisme naar boven de bijsluitertekst:

"NorLevo stopt de afgifte van een eicel door uw
eierstokken. Het kan niet voorkomen dat een bevruchte eicel zich hecht
aan de baarmoeder."

Dat impliceerde dat NorLevo niet werkt als de ovulatie al had opgetreden. Ben benieuwd of de bijsluitertekst ook in dier voege is aangepast.

Back to top