Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws 2016

Vergoeding blijft voor doorgeleverd aripiprazol 1 mg voor kinderen

Doorgeleverde bereidingen van aripiprazol 1 mg voor kinderen tot 12 jaar blijven in aanmerking komen voor vergoeding.

Zorgverzekeraars PW1/2 - 15-12-2016

KNMP-leden kiezen twee nieuwe bestuurders

Openbaar apothekers Katja Kok-van Oirschot en Sijtze Blaauw zijn toegetreden tot het KNMP-bestuur. Dat is gisteren bekendgemaakt tijdens de Algemene Vergadering van de KNMP in Den Haag.

Algemeen 15-12-2016

LUMC onderzoekt effect paracetamol op ouderen

Waar voelen ouderen in een verpleeghuis zich beter bij: dagelijks onder de zonnebank of een paracetamol slikken? Het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC) krijgt een half miljoen euro voor onderzoek naar ouderen in verpleeghuizen.

Geneesmiddelen 14-12-2016

ACM: groen licht voor overname drogisterijgroothandel

Groothandel in drogisterijartikelen Holland Pharma – onderdeel van Mosadex Groep – mag groothandel FACO overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag bekendgemaakt.

Algemeen 13-12-2016

Netupitant + palonosetron past in GVS

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) adviseert het combinatiepreparaat netupitant + palonosetron (Akynzeo) te plaatsen op bijlage 1B van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem.

Geneesmiddelen PW51 - 13-12-2016

Checklist nierpatiënt voor zorgverlener

Om het geneesmiddelgebruik te verbeteren van nierpatiënten moeten zorgverleners eerst weten wat er misgaat en welke zorg zij nodig hebben. Met behulp van de checklist ‘Beter zicht op beheer medicatie nierpatiënten’ kunnen zorgverleners dat vaststellen.

Algemeen 13-12-2016

Alert: belangrijke interacties zijn gemist

Apothekers, voorschrijvers en softwarehuizen ontvangen een alert-melding van het Portaal voor Patiëntveiligheid/CMR nadat belangrijke interacties zijn gemist omdat de einddatum van risicovolle geneesmiddelen niet klopte in het apotheekinformatiesysteem. CMR waarschuwt omdat zij de kans op herhaling groot acht en de gevolgen voor de patiënt ernstig kunnen zijn.

Praktijkvoering PW51 - 13-12-2016

Budesonide neusspray zonder barcode

Focus Care Pharmaceuticals roept Budesonide NTC neusspray, suspensie, 50 microgram/dosis, terug op apotheekniveau.

Geneesmiddelen 12-12-2016

Bijna helft gezakt voor tweede BIG-toets

Van de 46 apothekers die vorige maand hebben meegedaan aan de tweede toets voor de BIG-herregistratie zijn er 28 geslaagd: dat is 61%. Bij de eerste BIG-toets in mei slaagde net de helft van de 39 kandidaten.

Algemeen PW50 - 12-12-2016

Vergoeding eltrombopag ook voor kinderen

Omdat de indicatie van eltrombopag (Revolade) is uitgebreid, adviseert het Zorginstituut Nederland (ZIN) een herziening van de voorwaarden voor vergoeding.

Geneesmiddelen PW51 - 09-12-2016

Online toolkit veilig rijden met medicijnen

Voor informatie over rijgevaarlijke geneesmiddelen kunnen apothekers, huisartsen en psychologen vanaf vandaag de online toolkit ‘Rij veilig met medicijnen’ gebruiken van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

Geneesmiddelen 08-12-2016

Reumatoloog volgt patiënt via app

Om reumapatiënten meer regie te geven over hun eigen zorgproces heeft het centrum voor revalidatie en reumatologie Reade de ReumaMeter app ontwikkeld. Met deze app, die geschikt is voor alle vormen van reuma, kan het ziekenhuis reumapatiënten thuis monitoren via vragenlijsten en iPhone-sensoren.

Algemeen PW49 - 08-12-2016

EU tegen dementie

Het is hard nodig om op Europees niveau onderzoek te doen naar de oorzaken en genezing van dementie.

Politiek & overheid PW49 - 08-12-2016

ZIN wil grenzen voor eculizumab

Bij atypisch hemolytisch uremisch syndroom (aHUS) kan het weesgeneesmiddel eculizumab (Soliris) worden vergoed, maar daaraan wil het Zorginstituut Nederland (ZIN) strikte voorwaarden verbinden.

Geneesmiddelen PW50 - 08-12-2016

NHG: voortaan 2 gram amoxicilline als profylaxe

Eenmalig 2 gram amoxicilline is voldoende voor volwassenen die voorafgaand aan een tandheelkundige ingreep antibiotica moeten slikken ter preventie van endocarditis. Het Nederlands Huisartsen Genootschap (nhg) volgt in haar nieuwe behandelrichtlijn Endocarditisprofylaxe de Europese richtlijn, die de Nederlandse cardiologen hanteren. Daarin is vorig jaar de dosering verlaagd van 3 naar 2 gram.

Geneesmiddelen PW50 - 07-12-2016

Epidurale spuit anders dan intraveneuze

Het verwisselen van spuiten voor epidurale en intraveneuze toediening is niet langer mogelijk door de introductie van spuiten met een unieke aansluiting.

Algemeen PW49 - 07-12-2016

Meer online medicatie

7% van de Nederlanders heeft in 2016 geneesmiddelen online gekocht, dat is meer dan een verdubbeling vergeleken met 2012.

Algemeen PW49 - 07-12-2016

Cao: akkoord over opleidingskosten apothekers

De zelfstandige werkgevers gaan volledig de opleidingskosten vergoeden voor apothekers. Dat zijn de Vereniging Zelfstandige Apothekers (VZA) en de Landelijke vereniging van Artsen in Dienstverband (LAD) overeengekomen in een principeakkoord voor apothekers in dienstverband. Werknemers ontvangen per 1 januari 2017 een eenmalige uitkering van 1% en een structurele salarisverhoging van 2%.

Algemeen PW50 - 06-12-2016

Recall Tranxene poeder voor injectie

Sanofi-Aventis roept Tranxene poeder voor oplossing voor injectie 50 mg terug op apotheekniveau. Het blijkt dat zich in het oplosmiddel deeltjes kunnen vormen, zodat soms niet wordt voldaan aan de specificaties voor zichtbare deeltjes.

Geneesmiddelen 06-12-2016

Pfizer stopt ontwikkeling bococizumab

Pfizer stopt met de ontwikkeling van bococizumab. Bococizumab is een experimenteel middel dat cholesterol verlaagt door de aanmaak van het eiwit PCSK9 te remmen.

Geneesmiddelen 05-12-2016

Document acties

Back to top