Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

ACM: groen licht voor overname drogisterijgroothandel

13-12-2016
Groothandel in drogisterijartikelen Holland Pharma – onderdeel van Mosadex Groep – mag groothandel FACO overnemen. Dat heeft de Autoriteit Consument & Markt (ACM) vandaag bekendgemaakt.
ACM: groen licht voor overname drogisterijgroothandel

Volgens de mededingingsautoriteit blijft er na deze overname voor drogisterijen en andere winkels voldoende keuze om drogisterij-artikelen te kopen, bijvoorbeeld bij de groothandels Vriesia en Unipharma.

De ACM deed afgelopen maanden uitgebreid onderzoek naar de groothandelsmarkt omdat met deze overname twee belangrijke groothandels voor zelfstandige drogisterijen samengaan. Groothandels met elk hun eigen winkelformule: D.I.O. en DA. Samen goed voor 435 formuledeelnemers en ruim honderd groothandelsklanten.

Een te sterke positie van een groothandel kan volgens de ACM leiden tot hogere prijzen en slechtere service. Maar Holland Pharma kan niet zomaar prijzen verhogen omdat de zelfstandige drogisterijen DA en D.I.O. zo’n prijsverhoging niet makkelijk doorberekenen aan de consument.

Uit het onderzoek van de mededingingsautoriteit blijkt namelijk dat dan te veel consumenten overstappen naar concurrenten, zoals Etos, Trekpleister of Kruidvat. Deze winkels hebben 80% van de drogisterijmarkt in handen en zijn niet afhankelijk van de groothandel, omdat ze een eigen inkooporganisatie hebben.

Volgens de ACM is het niet aannemelijk dat Holland Pharma de prijzen verhoogt omdat het bedrijf dan te veel omzet verliest.

 

 

 

Document acties

Back to top