Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws 2016

Uracildrankje voorspelt toxiciteit fluorouracil

Een uraciltest voorspelt ernstige bijwerkingen bij patiënten die chemotherapie krijgen met fluorouracil of capecitabine. Dat blijkt uit promotieonderzoek van ziekenhuisapotheker Maurice van Staveren. “Hiermee kunnen we patiënten veel leed besparen.”

Geneesmiddelen PW49 - 02-12-2016

Bert Leufkens vertrekt bij het CBG

Bert Leufkens stopt op 1 augustus 2017 als voorzitter van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen PW49 - 02-12-2016

Houdbaarheid na openen zelfzorgmedicijnen

Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen verzoekt fabrikanten van niet-receptplichtige geneesmiddelen om op elke hersluitbare verpakking een houdbaarheidstermijn na openen te vermelden.

Geneesmiddelen PW49 - 02-12-2016

Celecoxib: risico HVZ zelfde als ibuprofen

Bij patiënten met reuma die een NSAID nodig hebben, komen cardiovasculaire events niet vaker voor bij gebruik van een matige dosering celecoxib dan bij ibuprofen of naproxen. Dat is de conclusie van een non-inferioriteitsstudie die is uitgevoerd in opdracht van de Amerikaanse registratieautoriteit FDA.

Geneesmiddelen PW48 - 02-12-2016

NHG: aandacht voor antihormonale therapie

Bijwerkingen van antihormonale therapie is een van de redenen waarom vrouwen die behandeld zijn voor borstkanker vaker de huisarts bezoeken dan leeftijdsgenoten. Het Nederlands Huisartsen Genootschap besteedt in de herziene NHG-Standaard Borstkanker dan ook extra aandacht aan de bijwerkingen van tamoxifen en aromataseremmers. De vernieuwde standaard is deze week gepubliceerd in Huisarts & Wetenschap en vervangt de vorige versie Diagnostiek van mammacarcinoom.

Geneesmiddelen PW48 - 01-12-2016

Aanpassingen productinformatie, november 2016

De productinformatie van enkele geneesmiddelen moeten worden aangepast. De Co-ordination Group for Mutual Recognition and Decentralised Procedures – Human (CMDh) besloot hiertoe op grond van periodieke veiligheidsrapportages (PSUR’s) en aanbevelingen van de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC).

Geneesmiddelen PW50 - 30-11-2016

Tranexaminezuur: minder bloeding

Preoperatieve toediening van tranexaminezuur bij coronairchirurgie vermindert het bloedingsrisico zonder toename van trombotische complicaties of overlijden.

Geneesmiddelen PW48 - 30-11-2016

ZIN adviseert prijsarrangement Epclusa en Zepatier

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) meent dat zowel Epclusa (sofosbuvir + velpatasvir) als Zepatier (elbasvir + grazoprevir) in aanmerking komt voor opname in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Het ZIN adviseert de minister prijsarrangementen te bedingen, zoals ook is gebeurd bij andere direct werkende antivirale middelen (DAA’s) tegen hepatitis C.

Geneesmiddelen PW49 - 29-11-2016

CRC: bevacizumab niet adjuvant

Ondanks goede resultaten bij gemetastaseerd colorectaal carcinoom blijkt bevacizumab niet effectief in de adjuvante setting.

Geneesmiddelen PW48 - 29-11-2016

Cranberry voorkomt UWI niet

Het gebruik van cranberrycapsules vermindert de aanwezigheid van bacteriën of witte bloedcellen in de urine niet.

Geneesmiddelen PW48 - 28-11-2016

Exjade: nieuwe formulering, lagere dosering

De introductie van filmomhulde tabletten Exjade (deferasirox) ter vervanging van de dispergeerbare tabletten brengt een dosisverlaging met zich mee. Extra oplettendheid is geboden wanneer patiënten overschakelen van de ronde, witte, dispergeerbare tabletten naar de blauwe, ovale, filmomhulde tabletten.

Geneesmiddelen 28-11-2016

Inzameling medicijnafval vaak chaotisch geregeld

Onderzoek KNMP: kosten apothekers lopen soms fors op

De inzameling van medicijnafval in Nederland is een chaos. Het vervoer, de verwerking en de kosten voor de apotheker zijn verschillend of helemaal niet geregeld. Alleen in de grotere steden is sprake van eenduidig beleid: daar hoeven apothekers meestal niet te betalen voor de inzameling.

Geneesmiddelen PW48 - 25-11-2016

Schorsing grondstoffen Zhejiang Hisun

Het European Directorate for the Quality of Medicines (EDQM) heeft de Certificates of Suitability geschorst van grondstoffabrikant Zhejiang Hisun.

Geneesmiddelen 25-11-2016

VJA: apotheker ook als voorschrijver

Focus van jonge apothekers verschuift naar zorg

Apothekers zijn geneesmiddelexperts die voorschrijven en patiënten individueel coachen. Net als huisartsen moeten ze voor de zorg die zij leveren een vast bedrag per patiënt ontvangen. Dat schrijft de Vereniging van Jonge Apothekers (VJA) in haar toekomstvisie op de farmaceutische zorg.

Praktijkvoering PW47 - 25-11-2016 1 reactie

Verlenging voorwaardelijke vergunning ataluren

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert een verlenging van de voorwaardelijke handelsvergunning voor ataluren (Translarna).

Geneesmiddelen PW48 - 24-11-2016

Psycho-educatie bipolaire stoornis

Psycho-educatie (PE) is mogelijk zinvol voor patiënten met een bipolaire stoornis die nog vroeg in het ziekteproces zitten.

Algemeen PW47 - 24-11-2016

Apotheker op afdeling is goed voor patiënt

Een gecombineerde interventie van scholing van voorschrijvers, medicatiebeoordelingen en farmaceutische visites door ziekenhuisapothekers leidt op chirurgische afdelingen tot een significante vermindering van geneesmiddelgerelateerde complicaties. Dat blijkt uit Nederlands onderzoek.

Praktijkvoering PW47 - 24-11-2016 1 reactie

Vijf uitbreidingen indicaties, november 2016

De Committee for Medicinal Products for Human Use (CHMP) adviseert positief over vijf uitbreidingen van indicaties.

Geneesmiddelen PW48 - 23-11-2016

Geen monochloorazijnzuur meer bij wratten

Het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) raadt niet langer monochloorazijnzuur aan bij de behandeling van wratten.

Geneesmiddelen PW47 - 23-11-2016

Migrainepillen kind geen effect

Amitriptyline en topiramaat zijn niet geschikt voor preventie van migraine bij kinderen.

Geneesmiddelen PW47 - 23-11-2016

Document acties

Back to top