Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Drone voor medicijnen maakt testvluchten

ANWB en PostNL starten met het testen van een medische drone voor het met spoed vervoeren van bloed en medicijnen. De drone gaat voor Erasmus MC en Sanquin vliegen naar de regio Zeeland, meldt Erasmus MC.

Algemeen PW23 - 31-05-2021

NZa en Zorginstituut: verbeteren zorgstelsel is nú nodig

Deze pandemie biedt nu het momentum om organisatie, aanbod en financiering van de zorg duurzaam te verbeteren. Dit schrijven Marian Kaljouw en Sjaak Wijma, bestuursvoorzitters van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) en Zorginstituut Nederland, in een open brief aan zorgbestuurders. “Deze veranderingen vragen om lef en leiderschap”.

Algemeen PW22 - 27-05-2021

Blokhuis verbiedt designer drug 3-MMC

De designer drug 3-MMC komt op Lijst II van de Opiumwet en is voortaan verboden. Dat heeft staatssecretaris Blokhuis van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) besloten naar aanleiding van zorgwekkende signalen over de gezondheidsrisico’s van dit middel.

Algemeen PW22 - 27-05-2021

Huisartsen negeren richtlijnen bij voorschrijven quetiapine

Huisartsen en psychiaters schrijven het antipsychoticum quetiapine voor bij slaapproblemen, terwijl de richtlijnen benadrukken dit niet te doen. Dat blijkt uit onderzoek van het journalistiek platform Pointer van KRO-NCRV.

Geneesmiddelen PW22 - 26-05-2021

Ernstige leverschade door Iberogast

Het kruidengeneesmiddel Iberogast kan ernstige leverschade veroorzaken, blijkt uit een melding die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 25-05-2021

ACM niet akkoord met dubbele overname Mediq

Mediq Nederland mag de bedrijven Eurocept Homecare en Excellent Clinics, leveranciers van hulpmiddelen en medische voeding, nog niet overnemen. De Autoriteit Consument & Markt (ACM) wil eerst onderzoeken wat de gevolgen van deze overname zijn voor de concurrentie.

Algemeen 25-05-2021

Psychologische interventies goed alternatief voor antidepressiva

Bepaalde psychologische interventies zoals Preventieve Cognitieve Therapie (PCT) en Mindfulness-Based Cognitieve Therapie (MBCT) zijn een goed alternatief voor antidepressiva. Dit blijkt uit onderzoek van Claudi Bockting en Josefien Breedvelt van het Amsterdam UMC.

Geneesmiddelen PW22 - 21-05-2021

Nieuw centrum voor betrouwbare informatie over cannabis

Patiënten, voorschrijvers en apothekers voorzien van betrouwbare en toegankelijke informatie over medicinale cannabis. Met dat doel is het Instituut Medicinale Cannabis Nederland (IMC) opgericht, dat ook een platform biedt voor wetenschappers. “Veel patiënten kennen de weg niet naar de apotheek.”

Algemeen PW21 - 19-05-2021

Opwijrda-prijs 2020 voor artikel over longcarcinoom

De Opwijrda-prijs 2020 is toegekend aan Kelly Niggebrugge-Mentink. Haar artikel over niet-kleincellig longcarcinoom geldt als het beste artikel dat vorig jaar is verschenen in het Nederlands Platform voor Farmaceutisch Onderzoek (NPFO). De Peter de Smet-prijs 2019/2020 voor de beste casus gaat naar Laure Vorstenbosch.

Algemeen, Praktijkvoering PW21 - 18-05-2021

Steeds meer vrouwen met zwangerschapsdiabetes

Het aantal zwangere vrouwen met zwangerschapsdiabetes steeg in de periode 2015-2019 van negenduizend naar ruim twaalfduizend. Dit blijkt uit cijfers van Nederlandse huisartsenpraktijken die zijn onderzocht door het NIVEL, in opdracht van het Diabetes Fonds.

Algemeen 17-05-2021

Fostamatinib biedt mogelijk uitkomst voor ic-patiënt

Ernstig zieke COVID-19-patiënten produceren extreem veel en afwijkende antistoffen tegen het coronavirus. Het geneesmiddel fostamatinib verhindert dat de afweercellen in de longen reageren op de afwijkende antistoffen, maar nog wel op het virus. Dat blijkt uit onderzoek van het Amsterdam UMC.

Geneesmiddelen 12-05-2021

Pijnstillers gevonden in kruidenpreparaat Montalin

Gebruikers van het kruidenpreparaat Montalin kunnen zonder dat ze dat weten hoge doseringen pijnstillers binnenkrijgen. Het vergroot de kans op bijwerkingen en door interacties kan het leiden tot gevaarlijke situaties. Dat blijkt uit meldingen van Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 10-05-2021

IGJ: verpak en verkoop coronazelftesten per stuk

Bij de introductie van de coronazelftest zijn diverse verpakkingen verschenen die niet altijd voldeden aan de eisen. Ook was de communicatie over het gebruik niet helemaal op orde. Dat meldt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGJ), die bij proefaankopen diverse tekortkomingen heeft geconstateerd.

Algemeen PW19en20 - 06-05-2021

‘Prijs nieuw medicijn taaislijmziekte moet 75% dalen’

De prijs van het nieuwe geneesmiddel Kaftrio, een triple-therapie van elexacaftor, tezacaftor en ivacaftor voor de behandeling van taaislijmziekte, moet minstens 75% dalen. Dat adviseert Zorginstituut Nederland aan minister Tamara van Ark van Medische Zorg.

Geneesmiddelen PW19en20 - 06-05-2021

Terugroep Roter-paracetamol smelttablet 500 mg bessen

Omdat in de bijsluiter van sommige Roter-verpakkingen paracetamol instant smelttablet 500 mg bessen een onjuiste dosering staat vermeld voor kinderen, roept de fabrikant enkele batches terug. Dit om te voorkomen dat kinderen te veel paracetamol zouden binnenkrijgen.

Geneesmiddelen 04-05-2021

Rekenmodel voor opnieuw geregistreerde medicijnen

Een realistische prijs berekenen voor geneesmiddelen die na jaren gebruik ineens opnieuw worden geregistreerd. Met dat doel hebben onderzoekers van Medicijn voor de Maatschappij (Amsterdam UMC) en Zorginstituut Nederland een rekenmodel ontwikkeld.

Geneesmiddelen PW19en20 - 04-05-2021

Bijna 400 meldingen trombose en embolieën na vaccinatie

Na bijna 4 miljoen coronavaccins zijn tot half april 399 gevallen gemeld van trombose of embolieën. Bij de meeste vaccins is het aantal meldingen van trombose niet hoger dan het verwachte aantal dat optreedt zonder vaccinatie. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb, dat nog geen conclusies kan trekken over een relatie met de vaccins.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW19en20 - 03-05-2021

Helft ziekenhuizen kan planbare zorg niet leveren

Door de coronapandemie kan nog maar 49% van de ziekenhuizen de kritieke planbare zorg volledig volgens planning leveren. Ook de druk op de intensive care (ic) is onverminderd hoog. Dat blijkt uit de wekelijkse rapportage van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW18 - 30-04-2021

Coronatestservice krijgt dwangsom voor negeren verbod

Coronatestservice in Badhoevedorp heeft ondanks een verbod eerder deze maand nog zeker twaalf coronatesten afgenomen. Dat is vastgesteld door de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die het bedrijf een last onder dwangsom heeft opgelegd voor iedere volgende coronatest.

Algemeen PW18 - 30-04-2021

Voldoende vrouwen in onderzoek naar geneesmiddelen

In tegenstelling tot het bestaande beeld in de publieke media zijn er voldoende vrouwelijke proefpersonen vertegenwoordigd in onderzoeken naar de effecten van geneesmiddelen. Dat concludeert het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) op basis van eigen onderzoek.

Algemeen, Geneesmiddelen PW17 - 30-04-2021

Document acties

Back to top