Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Middelen met nicotine bij jongeren niet zo effectief

Farmacologische interventies zijn niet zo geschikt om jongeren van het roken af te helpen. Volgens het Trimbos-instituut is er weinig bewijs dat nicotinevervangende middelen (NVM), bupropion en varenicline effectief zijn bij adolescenten tot 20 jaar, terwijl bijwerkingen wel worden gemeld.

Geneesmiddelen PW03 - 09-01-2020

Andere aanduiding sterkte Onivyde

De sterkte van Onivyde – liposomaal irinotecan voor de behandeling van alvleesklierkanker – wordt voortaan uitgedrukt als irinotecan watervrije base en niet langer als irinotecanhydrochloridetrihydraat.

Geneesmiddelen PW01/02 - 09-01-2020

ADHD ontregeld na omzetting medicatie

Bijwerkingencentrum Lareb ontving 65 meldingen van bijwerkingen nadat patiënten waren omgezet van merkloos dexamfetamine naar Amfexa.

Geneesmiddelen PW01/02 - 09-01-2020

Groen licht voor 5 nieuwe middelen

De Committee for Medical Products for Human Use (CHMP) van het EMA raadt goedkeuring aan voor vijf nieuwe geneesmiddelen.

Geneesmiddelen PW01/02 - 09-01-2020

BENU-apothekers richten een eigen vakbond op

De belangen behartigen van alle bij BENU werkzame apothekers en afspraken maken over hun arbeidsvoorwaarden. Met dat doel hebben Theo Hans van der Iest, Abdelmajid Ghalit en Ton van der Heijden de Vakbond van BENU apothekers (VVBA) opgericht.

Algemeen PW01/02 - 08-01-2020

Bijwerking osteomalacie bij ijzerpreparaat

Bijwerkingencentrum Lareb ontving een melding van osteomalacie bij gebruik van het ijzerpreparaat Ferinject. Ferinject kan leiden tot een daling van het fosfaatgehalte in het bloed.

Geneesmiddelen PW01/02 - 08-01-2020

2,5% groei verwacht in zorgsector in 2020

De zorgsector groeit dit jaar naar verwachting met 2,5%, door onder meer extra investeringen in het verbeteren van de kwaliteit en het verkorten van wachtlijsten. De grootste groei is te zien in de ouderenzorg. Dat schrijft het ING Economisch Bureau in het Vooruitzicht Gezondheidszorg.

Algemeen PW01/02 - 08-01-2020

RIVM: geen belemmering rationeel antibioticagebruik

Het Nederlandse zorgsysteem bevat geen belemmeringen voor rationeel gebruik van antibiotica en de inzet van alternatieven bij preventie en behandeling van bacteriële infecties. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM in opdracht van minister Bruno Bruins van Medische Zorg, die op basis van de conclusies geen aanleiding ziet het huidige antibioticabeleid aan te passen.

Algemeen, Geneesmiddelen 07-01-2020

Ivacaftor nu ook voor baby 6-12 maanden

De Europese Commissie heeft de uitbreiding van de indicatie van ivacaftor (Kalydeco) goedgekeurd.

Geneesmiddelen PW01/02 - 07-01-2020

Advies: meningokokken B-vaccin opnemen in GVS

Het meningokokken B (4CMenB) vaccin (Bexsero) kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert Zorginstituut Nederland (ZIN) aan minister Bruno Bruins van Medische Zorg.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW01/02 - 02-01-2020 1 reactie

Inspectie machteloos bij illegale medicijnhandel

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) krijgt jaarlijks tientallen meldingen van mogelijk illegale handel in geneesmiddelen, zoals de opioïden oxycodon en fentanyl, maar is vrijwel nooit in staat de verkopers aan te pakken. Dit schrijft dagblad Trouw.

Politiek & overheid PW01/02 - 02-01-2020

Osimertinib in basispakket

Het geneesmiddel osimertinib wordt per 1 januari tijdelijk als startbehandeling vergoed uit het basispakket voor een bepaald type lokaalgevorderd of gemetastaseerd niet-kleincellige longkanker (NSCLC). De vervolgbehandeling werd al vergoed.

Geneesmiddelen PW01/02 - 02-01-2020

EMA: medicatiebewaking Europa is effectief

Europa kent een sterk en effectief geneesmiddelenbewakingssysteem dat een positieve invloed heeft op de volksgezondheid. Dat concludeert het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) in een rapport over de periode 2015-2018.

18-12-2019

Bètablokker of DHP bij stabiele angina pectoris

NHG: langwerkende nitraten niet langer voorkeur

Bij de onderhoudsbehandeling van stabiele angina pectoris gaat de voorkeur uit naar een cardioselectieve lipofiele bètablokker of een calciumantagonist uit de dihydropyridinegroep (DHP). Dat staat in de herziene NHG-Standaard Angina pectoris van het Nederlands Huisartsengenootschap, die deze week online is gepubliceerd.

Geneesmiddelen PW51/52 - 18-12-2019

Forse stijging kosten personeel zorginstellingen

De kosten van het inhuren van medewerkers vormt een steeds groter deel van de bedrijfslasten voor zorginstellingen: tussen 2015 en 2018 was sprake van een stijging van 49%. Dat blijkt uit cijfers van het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) over de financiën van zorginstellingen.

Algemeen 17-12-2019

Vergoeding voor venetoclax met rituximab

Vanaf 1 december is de combinatietherapie van het sluisgeneesmiddel venetoclax met rituximab opgenomen in het basispakket van de zorgverzekering voor patiënten met chronische lymfatische leukemie.

Geneesmiddelen PW51/52 - 17-12-2019

Informatie over teratogeniciteit retinoiden aangepast

Het Europees geneesmiddelbewakingscomité (PRAC) van het EMA heeft relevante gegevens over de veiligheid van retinoïden beoordeeld.

Geneesmiddelen PW51/52 - 17-12-2019

Drogisten in beroep tegen tablet-uitspraak

Het Centraal Bedrijf Drogisterijbedrijven (CBD) gaat in hoger beroep tegen de uitspraak van Rechtbank Midden-Nederland dat Albert Heijn verantwoorde zorg levert door een drogist te vervangen door een tablet en dat de inspectie niet hoeft te handhaven. Het CBD blijft erbij dat dit een ongewenste situatie is.

Algemeen 13-12-2019

RIVM: maatregelen tekorten nog onvoldoende

Geneesmiddelen importeren uit het buitenland en het meldpunt voor tekorten beperken de gevolgen voor patiënten, maar lossen het ontstaan van tekorten niet op. Dat blijkt uit een evaluatie van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

12-12-2019

Kamer steunt fonds voor betaalbare medicijnen

Geneesmiddelen die met belastinggeld zijn ontwikkeld op de markt brengen voor een betaalbare prijs. Met een plan voor een nationaal fonds, dat deze week is aangenomen in de Tweede Kamer, willen de SP en het CDA de macht doorbreken van de farmaceutische industrie.

Geneesmiddelen 12-12-2019

Document acties

Back to top