Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Positief advies voor vaccinatie zwangere vrouwen

Omdat er geen risico’s zijn voor de zwangerschap en het ongeboren kind adviseert de multidisciplinaire werkgroep ‘COVID-19 & Zwangerschap’ alle zwangere vrouwen zich te laten vaccineren. Bij voorkeur met het vaccin van Pfizer of Moderna. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Algemeen PW18 - 29-04-2021 1 reactie

Huisartsen verwachten meer werkdruk door online inzage

Zorgverleners in de huisartsenpraktijk vrezen een mogelijke toename van de werkdruk doordat patiënten hun medische gegevens voortaan online kunnen inzien. Patiënten zijn verontrust dat de privacy niet goed is geborgd. Dat blijkt uit een internationaal literatuuronderzoek van Nivel, Radboudumc en Universiteit Maastricht.

Algemeen, Praktijkvoering PW18 - 29-04-2021

DNA-test voor patiënten met onbekende tumor

Voor patiënten met een onbekende primaire tumor (PTO) is een uitgebreide DNA-test beschikbaar die een doelgerichte behandeling mogelijk maakt. Zorgverzekeraars kunnen deze test vanaf nu ook vergoeden vanuit de basisverzekering.

Algemeen PW18 - 28-04-2021

EMA: waarschijnlijk verband bloedstolling en Janssen-vaccin

Tussen het coronavaccin van Janssen en de zeer zeldzame combinatie van stolselvorming met een verlaagd aantal bloedplaatjes bestaat waarschijnlijk een verband. Dat concludeert het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA).

Geneesmiddelen, Industrie PW17 - 22-04-2021

SWAB: monoklonale antistoffen bij COVID-19 alleen via onderzoek

Monoklonale antistoffen kunnen voorlopig alleen in onderzoeksverband worden toegepast als behandeling of profylaxe voor COVID-19-patiënten. Dat is het advies van de Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB), meldt de Federatie Medisch Specialisten (FMS).

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW17 - 21-04-2021

Geen grotere kans op sterfte door overgewicht bij COVID-19

COVID-19-patiënten met overgewicht of obesitas lopen vaker een ernstiger infectie op dan patiënten met een gezond gewicht, maar de kans op overlijden verschilt niet. Dat blijkt uit een internationale studie in elf landen waaronder Nederland, meldt het Radboudumc.

Algemeen PW17 - 20-04-2021

Driekwart personeel zorg en welzijn ervaart agressie

Driekwart van de medewerkers in de sector zorg en welzijn is in de afgelopen twaalf maanden minstens één keer blootgesteld aan agressie of ongewenst gedrag in het contact met patiënten of cliënten. Dit blijkt uit onderzoek dat is uitgevoerd in opdracht van pensioencoöperatie PGGM en het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS).

Algemeen PW17 - 19-04-2021

Helft patiënten ervaart bijwerking van biological

Ruim de helft (53%) van de patiënten die een biologisch geneesmiddel gebruiken voor een chronische ontsteking van de darm, gewrichten of huid ervaren tenminste één bijwerkingen. Dat blijkt uit onderzoek van Bijwerkingencentrum Lareb.

PW17 - 19-04-2021

VKA’s: sterk verhoogd risico op artrose

Vitamine-K-antagonisten (VKA’s), ingezet voor bloedverdunning, veroorzaken een sterk verhoogd risico op artrose. Bij mensen met een variatie in het MPG-gen, verantwoordelijk voor de aanmaak van eiwitten die gewrichten soepel houden, kan dit oplopen tot een viermaal zo grote kans op artrose. Zo’n 30% van de bevolking heeft deze genvariant.

PW16 - 19-04-2021

Risico op verhoogde intra-oculaire druk door Eylea voorgevulde spuit

Over het gebruik van de Eylea voorgevulde spuit komen meldingen binnen van verhoogde intra-oculaire druk. De meest waarschijnlijke oorzaak zijn verkeerde handelingen bij het voorbereiden en injecteren, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 15-04-2021

Reguliere zorg vorig jaar gedaald met € 2,2 miljard

Door het uitvallen van reguliere zorg als gevolg van de coronapandemie zijn de kosten in het basispakket in 2020, ten opzichte van 2019, gedaald met 4,7%. Dat is een daling van € 2,2 miljard. Daartegenover staat een uitgave van € 3,9 miljard aan coronakosten, blijkt uit cijfers van Zorginstituut Nederland.

Algemeen PW16 - 14-04-2021

Thuismonitoring coronapatiënt vermindert ziekenhuisopname

Het thuismonitoren van patiënten met COVID-19 vermindert het aantal ligdagen in het ziekenhuis. Dat blijkt uit een studie naar het gebruik van de 'Covid Box’ op de Spoedeisende Hulp (SEH) van het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC), waarvan de resultaten zijn gepubliceerd in het European Respiratory Journal.

Algemeen 14-04-2021

Zelf thuis testen op corona met koffiecups

Thuis testen op corona met behulp van een Nespresso-koffiecupje dat is gevuld met een faseovergangsmateriaal op basis van paraffine. Deze nieuwe testmethode ‘CoronaEspresso’ is ontwikkeld door de BioNanoTechnology-groep van de Universiteit Wageningen, in samenwerking met microbiologen van TNO.

Algemeen 14-04-2021

Risico op doseringsfouten bij Cabazitaxel Accord

Bij het gebruik van producten met cabazitaxel, een oplossing voor infusie, bestaat een risico op doseringsfouten. Dat ontstaat door verschillende manieren waarop twee producten verdund worden, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen 13-04-2021

Ziekenhuisapotheek Erasmus MC biedt noodhulp op Curaçao

Het Erasmus MC stuurt met spoed een ziekenhuisapotheker en twee apothekersassistenten naar het Curaçao Medical Center (CMC) om te helpen bij de zorgcrisis die is ontstaan door het snel oplopend aantal coronapatiënten. De stap volgt op een emotionele oproep van de ziekenhuisapothekers op Curaçao.

Algemeen, Praktijkvoering PW16 - 12-04-2021

Rechter: terecht boetes voor groothandel zonder vergunning

Het Amsterdamse TheSocialMedwork, dat aan patiënten geneesmiddelen levert die in eigen land niet beschikbaar zijn maar elders op de wereld zijn goedgekeurd, heeft terecht boetes gekregen voor drie overtredingen van de Geneesmiddelenwet. Dat oordeelt de Rechtbank Amsterdam.

Algemeen, Geneesmiddelen PW15 - 08-04-2021

Risico op doseringsfouten bij gebruik noradrenaline

Het gebruik van nieuwe noradrenaline-producten vergroot het risico op doseringsfouten omdat er voorheen maar een toedieningsvorm op de markt was: een concentraat dat verdund moet worden. Daarvoor waarschuwt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW15 - 07-04-2021

Apotheekbereiding lutetium-dotataat tegen kostprijs vergoed

Het dure lutetium-dotataat, een geneesmiddel tegen de zeldzame neuro-endocriene tumoren, is nu als apotheekbereiding tegen kostprijs door ziekenhuizen te declareren bij de zorgverzekeraars. Dat meldt Zorgverzekeraars Nederland (ZN).

Geneesmiddelen 01-04-2021

Antistoffen bij meer dan 21% van donors

Ruim 21% van de Nederlandse donors heeft antistoffen tegen het coronavirus in hun bloed. Dat zijn opvallend vaker vrouwen dan mannen. Dat blijkt uit cijfers van Sanquin Bloedvoorziening.

Algemeen PW14 - 01-04-2021

Document acties

Back to top