Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Diabetesfonds wil minder medicatie en gezonder leven

Patiënten met diabetes type 2 moeten in plaats van geneesmiddelen als eerste behandeling hulp krijgen bij het aanpassen van hun leefstijl. Die oproep doet het Diabetes Fonds aan onder meer politiek, zorgverzekeraars en zorgprofessionals.

Algemeen, Geneesmiddelen 11-05-2023

Eerder optimale dosering antidepressiva met farmacogenetica

Op basis van de genetisch bepaalde afbraaksnelheid kan de dosering van tricyclische antidepressiva (TCA) worden aangepast. Hierdoor krijgt de patiënt bijna een week eerder een optimale dosis tegen depressie, in vergelijking met de huidige aanpak. Dit blijkt uit onderzoek van onder andere het Radboudumc.

Geneesmiddelen PW20en21 - 10-05-2023

Deel verwoeste apotheken Oekraïne weer hersteld

In de oorlog in Oekraïne zijn de afgelopen veertien maanden zeker meer dan 350 apotheken geplunderd en verwoest door Russische bombardementen en soldaten. Een aantal daarvan is inmiddels deels herbouwd, andere apothekers zagen zich genoodzaakt hun werkzaamheden tijdelijk elders onder te brengen, aldus Oleg Klimov, voorzitter van de Oekraïense apothekersorganisatie AUPC.

Algemeen PW19 - 10-05-2023

Klacht IVM tegen elf afslankklinieken voor reclame obesitasmedicatie

Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) heeft een klacht ingediend bij de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) tegen elf afslankklinieken die reclame maken voor obesitasmedicijnen. Volgens het IVM is dit potentieel gevaarlijk voor de gezondheid van patiënten.

Algemeen, Geneesmiddelen PW20en21 - 08-05-2023

Acht apothekers voor tuchtrechter in 2022

Bij regionale tuchtcolleges zijn vorig jaar acht klachten over apothekers afgehandeld. De meeste van de 924 afgehandelde klachten betroffen artsen (579), gevolgd door verpleegkundigen (79), gezondheidszorgpsychologen (69) en tandartsen (64).

Algemeen, Praktijkvoering PW19 - 03-05-2023

Zorginstituut adviseert lanadelumab op te nemen in GVS

Lanadelumab (Takhzyro) kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dat adviseert Zorginstituut Nederland minister Kuipers van VWS. Het middel is geregistreerd voor de routinematige preventie van terugkerende aanvallen van erfelijk angio-oedeem (HAE) bij patiënten van 12 jaar en ouder.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 02-05-2023

Oefentherapie effectiever tegen duizeligheid dan medicatie

Oefentherapie voor het evenwichtsorgaan is opgenomen in de landelijke richtlijn voor de behandeling van duizeligheidsklachten. Hoewel bewezen effectief, wordt deze door het Amsterdam UMC ontwikkelde therapie nog nauwelijks gebruikt in tegenstelling tot medicatie.

Algemeen 01-05-2023

Tuberculosevaccin beschermt niet tegen corona

Het tuberculosevaccin Bacillus Calmette-Guérin (BCG) beschermt zorgverleners niet tegen COVID-19. Dat blijkt uit internationaal onderzoek, meldt het UMC Utrecht, dat het Europese deel coördineerde.

Geneesmiddelen PW18 - 28-04-2023

Europese Commissie wil betaalbare medicijnen voor alle burgers

De Europese Commissie vindt dat nieuwe medicijnen goedkoper moeten worden en beter toegankelijk voor alle patiënten in Europa. Hiervoor is een grondige herziening nodig van de geneesmiddelenwetgeving, de meest uitgebreide in meer dan twintig jaar.

Algemeen, Geneesmiddelen, Industrie PW18 - 28-04-2023

Ontdekking twee nieuwe ziekten door genetisch onderzoek

Bij genetisch onderzoek in twee families met een ziektebeeld dat sterk leek op het Birt-Hogg-Dubé-syndroom zijn twee compleet nieuwe erfelijke ziekten ontdekt. Dat meldt het Amsterdam UMC.

Algemeen PW18 - 26-04-2023

‘Winterslaapmedicijn’ beschermt mogelijk tegen sepsis

Met een nieuw geneesmiddel dat de mechanismen nabootst van winterslaap hebben onderzoekers muizen met sepsis weten te beschermen tegen orgaanfalen. Dat meldt het Universitair Medisch Centrum Groningen (UMCG).

Geneesmiddelen PW18 - 24-04-2023

IGJ: ernstige tekortkomingen bij huisartsenketen

Huisartsenketen Centric Health Zuid-Holland heeft de beschikbaarheid en bereikbaardheid van de spoedhuisartsenzorg overdag niet in alle praktijken op orde. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die de huisartsenketen een aanwijzing heeft gegeven.

Algemeen 20-04-2023

‘Veel onduidelijk over opkomst commerciële huisartsenzorg’

Commerciële partijen zijn in toenemende mate actief in de Nederlandse huisartsenzorg. Ze vormen ketens door huisartsenpraktijken op te kopen of verbinden praktijken door online platforms aan te bieden. Dit kan een begin zijn van een grote verandering in de eerste lijn, concludeert het Nivel in een verkennende studie.

Algemeen PW17 - 20-04-2023

Juiste injectietechniek belangrijk bij triamcinolonacetonide

Op de injectieplaats na injecties met triamcinolonacetonide kunnen deuken ontstaan. Een juiste injectietechniek kan het risico op deze bijwerking verminderen. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Geneesmiddelen 19-04-2023 1 reactie

DOAC’s snel opgenomen in voorschrijfgedrag huisarts

Bij het voorschrijven van orale anticoagulantia voor nieuwe patiënten met boezemfibrilleren kiezen huisartsen in de meeste gevallen voor DOAC’s. Patiënten die al langer boezemfibrilleren hebben en bloedverdunners gebruiken, krijgen voornamelijk vitamine K-antagonisten. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Geneesmiddelen PW17 - 19-04-2023

‘Verbeter ondersteuning bij beperkte gezondheidsvaardigheden’

Patiënten met chronische ziekten en beperkte gezondheidsvaardigheden hebben bij hun medicijngebruik behoefte aan gezondheidsinformatie die toegankelijker en begrijpelijker is. Dat concludeert bewegingswetenschapper Boudewijn Visscher in zijn proefschrift, meldt het Nivel.

Algemeen PW17 - 17-04-2023

NZa onderzoekt zorgaanbieders die eigen bijdrage vragen

Uit meerdere meldingen blijkt dat zorgaanbieders bij hun patiënten een al dan niet vrijwillige bijdrage per behandeling in rekening brengen. Ze doen dit omdat ze de tarieven die ze ontvangen van zorgverzekeraars niet hoog genoeg vinden. Dat meldt de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa), die de meldingen onderzoekt.

Algemeen, Politiek & overheid, Zorgverzekeraars PW17 - 17-04-2023

Meer complicaties binnen drie maanden na stoppen pil

Bij vrouwen die binnen drie maanden nadat ze zijn gestopt met de pil zwanger worden komt vaker zwangerschapsvergiftiging en vroeggeboorte voor. Het type pil is ook van invloed op deze complicaties. Dat blijkt uit onderzoek van het Radboudumc bij ruim zevenduizend zwangerschappen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW16 - 14-04-2023

Libmeldy te duur voor opname in pakket

Het geneesmiddel Libmeldy, een eenmalige gentherapie voor de erfelijke stofwisselingsziekte metachromatische leukodystrofie, wordt niet toegelaten tot het verzekerd pakket van de zorgverzekering. Na onderhandelingen concludeert VWS-minister Ernst Kuipers dat de leverancier niet bereid is een lagere prijs te vragen.

Geneesmiddelen PW16 - 13-04-2023

BENU-apothekers staken opnieuw voor beter salaris

Voor de derde keer in korte tijd gaan BENU-apothekers verenigd in de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA) de deuren van de apotheek sluiten. Volgens de apothekers, die deze week actie voeren, wil de groepsdirectie van Brocacef Groep niet meer praten met de vakbond over betere arbeidsvoorwaarden. “Dreigen met loonkorting is ongekend.”

Algemeen 13-04-2023

Document acties

Back to top