Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

IVM: verzamel incidenten vaccinatiecampagnes centraal

Nederland moet incidenten bij vaccinatiecampagnes centraal verzamelen en analyseren en de informatie daarover teruggeven aan de priklocaties. Daarvoor pleit het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM), dat medicatie-incidenten landelijk verzamelt en deelt met instellingen en zorgverleners.

Algemeen PW26en27 - 25-06-2021

CBG onderzoekt pictogrammen voor medicijninformatie

Vergunninghouders krijgen binnenkort de mogelijkheid goedgekeurde pictogrammen te plaatsen op het medicijndoosje. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG), dat start met een verkenning naar het gebruik van pictogrammen bij andere typen medicijninformatie.

Geneesmiddelen PW26en27 - 24-06-2021

Minder investeerders betrokken bij overnames en fusies in de zorg

Private-equityfondsen en buitenlandse partijen zijn in de afgelopen anderhalf jaar minder actief geweest met fusies en overnames in de zorg in Nederland. Toch blijft de betrokkenheid van deze investeerders bij concentraties groot, concludeert de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW26en27 - 23-06-2021

Ziekenhuizen schalen reguliere zorg verder op

Het aantal operatiekamers dat beschikbaar is in de ziekenhuizen voor reguliere, niet-coronazorg, is gestegen tot 83%. Ziekenhuizen schalen de reguliere zorg weer op omdat het aantal coronapatiënten in de ziekenhuizen daalt. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen 21-06-2021

Sneller herstel coronapatiënt op ic door imatinib

COVID-19-patiënten met ernstige complicaties die het leukemiegeneesmiddel imatinib krijgen, liggen gemiddeld zeven dagen korter op de intensive care. Dit blijkt uit onderzoek van Amsterdam UMC en twaalf andere ziekenhuizen.

Geneesmiddelen PW26en27 - 21-06-2021

NZa verwacht bijna half miljard tekort langdurige zorg

Op basis van de trend komt de langdurige zorg dit jaar naar verwachting € 420 miljoen tekort. Inclusief de stijging van het aantal mensen met een indicatie voor deze zorg kan dit tekort oplopen tot € 458 miljoen. Dit blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen 17-06-2021

Huidprik met coronavaccin is veilig en besparend

Het toedienen van het coronavaccin van Moderna in de huid in plaats van in de spier is veilig en zorgt voor voldoende antistoffen. Voordeel van de huidprik is dat een vijfde van de dosis voor spiervaccinatie even goede bescherming biedt. Dat blijkt uit de eerste resultaten van onderzoek in het Leids Universitair Medisch Centrum (LUMC).

Algemeen PW25 - 17-06-2021

Tekort specialisten ouderengeneeskunde dreigt

In totaal 151 aiossen kiezen dit jaar voor de opleiding tot specialist ouderengeneeskunde, terwijl er 260 beschikbare plaatsen zijn. Met een fors groeiend aantal kwetsbare ouderen is het volgens de Vereniging van specialisten ouderengeneeskunde Verenso tijd om de noodklok te luiden.

Algemeen PW25 - 16-06-2021

Meldingen bijwerking kaakklachten door triptanen

Patiënten die triptanen gebruiken voor een migraineaanval of clusterhoofdpijn kunnen last krijgen van kaakklachten. Bijwerkingencentrum Lareb heeft 27 meldingen ontvangen van deze bijwerking.

Geneesmiddelen PW25 - 15-06-2021

Apotheek Hoogezand-Sappemeer winnaar mystery guest-onderzoek

Apotheek Medisch Centrum Hoogezand-Sappemeer heeft in 2020 de hoogste score behaald in het mystery guest-onderzoek onder 150 apotheken. Volgens onderzoeksbureau AMP heeft deze apotheek de casussen voor farmaceutische zorg het beste opgelost.

Algemeen PW25 - 15-06-2021

‘Robot bespaart tijd en geeft rust op de werkvloer‘

Robot bespaart tijd, geeft rust op de werkvloer en de service van BD Rowa is heel goed’ De poliklinische apotheek van het UMC Groningen verhuisde in oktober 2020 naar een nieuwe locatie en nam daarbij een apotheekrobot, de Vmax 160 van BD Rowa, in gebruik. Poliklinisch apotheker Trea Keizer is er blij mee. “De robot bespaart veel tijd en geeft rust op de werkvloer. Bovendien is de service van BD Rowa heel goed.”

Algemeen 14-06-2021

Risico op tumorlysissyndroom ook bij lage dosis venetoclax

Ook bij het gebruik van de laagst toegestane hoeveelheid van het leukemiemiddel venetoclax (Venclyxto) lopen patiënten het risico op het tumorlysissyndroom (TLS). Dat blijkt uit meldingen die het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) heeft ontvangen.

Geneesmiddelen PW25 - 14-06-2021

Zorgverleners vinden risicoafweging EMA bij ulipristal niet juist

Ulipristal alleen bij uitzondering inzetten bij vrouwen met een vleesboom is geen goed advies van het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA), vindt een aantal Nederlandse zorgprofessionals. Het EMA legt volgens hen te veel nadruk op de bijwerking leverschade en heeft onvoldoende oog voor de risico’s van chirurgisch ingrijpen.

Algemeen, Geneesmiddelen PW24 - 14-06-2021

SWAB: vaste dosering tocilizumab bij COVID-19

De Stichting Werkgroep Antibioticabeleid (SWAB) beveelt aan tocilizumab in een vaste dosering van 600 mg toe te dienen aan COVID-19-patiënten en niet langer op basis van lichaamsgewicht 8 mg/kg. De SWAB heeft vanwege nieuwe wetenschappelijke inzichten de leidraad Medicamenteuze behandeling COVID-19 geactualiseerd.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering 10-06-2021

Blokhuis: vitamine K-injectie voor alle pasgeborenen

Alle pasgeborenen krijgen vanaf medio 2022 vlak na de geboorte een eenmalige intramusculaire vitamine K-injectie van één milligram. Ouders die tegen een injectie zijn kunnen kiezen voor orale toediening. Dat heeft staatssecretaris Paul Blokhuis van VWS besloten.

Politiek & overheid 10-06-2021

Zorginstituut adviseert positief over vergoeding hiv-combinatie

De langwerkende combinatiebehandeling met rilpivirine (Rekamby) en cabotegravir (Vocabria) bij een hiv-1-infectie kan worden opgenomen in het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS). Dit adviseert Zorginstituut Nederland aan de minister voor Medische Zorg.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid 10-06-2021

Van Ark keurt misbruik wetgeving weesgeneesmiddelen af

Het is onwenselijk dat farmaceuten bestaande behandelingen tegen veel hogere prijzen zonder onderbouwing opnieuw op de markt introduceren als weesgeneesmiddel, vindt minister van Medische Zorg Tamara van Ark. “Ik keur dit af”, schrijft de minister in antwoord op Kamervragen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid PW24 - 09-06-2021

Financiën ziekenhuizen gezond ondanks coronacrisis

Ziekenhuizen in Nederland hebben in 2020 weinig of geen financiële problemen ondervonden door de coronacrisis. 37 ziekenhuizen - 61% van de totale omzet van de sector - boekten een positief resultaat van € 261 miljoen bij een omzet van € 18,6 miljard. Dit rendement is vergelijkbaar met 2019. Dit blijkt uit een eerste analyse van de jaarverslagen van ziekenhuizen over het afgelopen boekjaar.

Algemeen, Praktijkvoering 07-06-2021

Reizigers Azië en Afrika importeren vaak multiresistente darmbacteriën

Reizigers die terugkeren uit bestemmingen in Afrika en Azië nemen vaak multiresistente darmbacteriën mee terug naar huis. Sommige bacteriën zijn zelfs resistent tegen laatste-redmiddel-antibiotica. Dit blijkt uit onderzoek door microbiologen van onder meer de Universiteit Maastricht.

Algemeen PW24 - 07-06-2021

Meer bijwerkingen bij Nimenrix dan bij NeisVac-C

In vergelijking met het vaccin NeisVac-C/MMRVAXPRO zijn er bij het vaccin Nimenrix/MMRVAXPRO meer vermoede bijwerkingen vermeld. Met name het aantal meldingen van koorts, huidreacties en verminderde eetlust is gestegen. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb.

Algemeen 02-06-2021

Document acties

Back to top