Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

CBG publiceert lijst ‘Wisselen ongewenst’

Om gezondheidsrisico’s te voorkomen door het wisselen van medicatie heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) een lijst ‘Wisselen ongewenst’ opgesteld. Het gaat om generieke middelen waarbij een verkeerde inname, of gebruik van het benodigde hulpmiddel, tot problemen kan leiden.

Geneesmiddelen PW14 - 31-03-2021

Frank Jansman benoemd tot bijzonder hoogleraar klinische farmacie

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Frank Jansman is benoemd tot bijzonder hoogleraar klinische farmacie, in het bijzonder in de oncologie, aan de Rijksuniversiteit Groningen. Hij gaat onderwijs geven en onderzoek doen naar medicatiebegeleiding van vooral oncologische patiënten.

Algemeen PW14 - 31-03-2021

‘Epidemiologen: mutaties kunnen vaccins ineffectief maken’

Binnen een jaar zal het coronavirus zodanig muteren dat de meeste vaccins van de eerste generatie ineffectief zullen zijn. Daarvoor waarschuwt twee derde van 76 epidemiologen uit 28 landen in een enquête van de People’s Vaccine Alliance, een coalitie van meer dan vijftig organisaties, waaronder Oxfam Novib en African Alliance.

Algemeen PW14 - 30-03-2021

Alertheid geboden op ernstige huidreacties door atezolizumab

Nieuwe onderzoeksdata geven aanleiding om extra te wijzen op het risico op ernstige huidreacties bij gebruik van atezolizumab (Tecentriq). De fabrikant heeft daarom in overleg met de geneesmiddelenautoriteiten een Direct Healthcare Professional Communication (DHPC) verstuurd naar behandelaars.

Algemeen, Geneesmiddelen PW14 - 29-03-2021

Meer griepachtige verschijnselen bij vrouwen na AstraZeneca-vaccinatie

Meldingen van uitgebreide zwellingen na Pfizer/BioNTech-vaccin

Na toediening van het COVID-19-vaccin van AstraZeneca zijn bij vrouwen verschillende griepachtige verschijnselen gemeld in een frequentie variërend van 39% tot 67%. Bij toediening van het vaccin van Pfizer/BioNTech lijken deze bijwerkingen minder vaak op te treden (frequentie varieert van 5 tot 36%). Dit meldt het Bijwerkingencentrum Lareb op basis van het coronavaccin-vragenlijstonderzoek bij vrouwen van 21 tot 65 jaar.

Algemeen, Geneesmiddelen PW14 - 29-03-2021

Boete voor artsen die coronamedicatie voorschrijven

Artsen die geneesmiddelen voorschrijven die in strijd zijn met de coronabehandeladviezen, zoals hydroxychloroquine en ivermectine, krijgen een boete. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ), die apothekers waarschuwt voor het afleveren van deze middelen.

Geneesmiddelen PW13 - 25-03-2021

Eerste twee corona-zelftesten goedgekeurd

Fabrikanten Roche en Biosynex hebben toestemming gekregen om in Nederland een test op de markt te brengen waarmee mensen zichzelf kunnen testen op het coronavirus. Dat heeft het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.

Algemeen PW13 - 25-03-2021

Ziekenhuisgroep Twente toegetreden tot topklinische ziekenhuizen

Ziekenhuisgroep Twente is als 27ste lid toegetreden tot de Samenwerkende Topklinische opleidingsziekenhuizen (STZ), een vereniging met ziekenhuizen die naast basiszorg ook topklinische zorg leveren en actief zijn op het gebied van opleidingen, wetenschap en innovatie.

Algemeen PW13 - 23-03-2021

Gebruik ivermectine alleen veilig binnen klinische studies

Ivermectine is vanwege mogelijke toxiciteit alleen in klinische studies te gebruiken bij de behandeling van COVID-19. Dat concludeert het Europees Geneesmiddelen Agentschap (EMA) op basis van beschikbare data die het gebruik van dit geneesmiddel niet ondersteunen.

Geneesmiddelen PW13 - 22-03-2021

Kassa: 90% van patiënten heeft probleem met verpakking

Geneesmiddelverpakkingen zijn voor 90% van de patiënten met ziekten als reuma, parkinson en multipele sclerose moeilijk te openen en geven veel pijn en ongemak. Dit blijkt uit een enquête van tv-programma Kassa, in samenwerking met dertig patiëntenorganisaties en -verenigingen.

Geneesmiddelen PW13 - 22-03-2021 1 reactie

Huisarts verwijst patiënten weer vaker naar ziekenhuis

Huisartsen hebben in de tweede week van maart patiënten weer net zo vaak doorverwezen naar ziekenhuizen en klinieken als de verwachting zou zijn zonder coronapandemie. Dat blijkt uit cijfers van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW12 - 19-03-2021

‘Patiënten moeten kunnen kiezen voor digitale zorg’

Patiënten die dat willen moeten kunnen kiezen voor digitale zorg, zodat ze niet meer voor elk onderzoek of gesprek naar een zorgverlener hoeven. Ook moet het recht op digitale zorg in de wet worden vastgelegd. Dat vinden Patiëntenfederatie Nederland en Zorgverzekeraars Nederland.

Algemeen PW12 - 18-03-2021

Bloeding na gebruik amfetamine-bevattend afslankmiddel

Bij gebruik van het afslankmiddel Lomax is een subarachnoïdale bloeding gemeld. Naar aanleiding hiervan waarschuwt het Bijwerkingencentrum Lareb voor gebruik van dit illegale product.

Algemeen PW12 - 17-03-2021

Ondersteuning voor sneller testen personeel zonder klachten

Werkgevers krijgen financiële ondersteuning voor het frequent en preventief testen van hun werknemers voor wie thuis werken geen optie is. Op termijn is het ook mogelijk zelftesten in te zetten. Dat heeft demissionair minister Hugo de Jonge van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) bekendgemaakt.

Algemeen PW12 - 17-03-2021

Lareb: geen meldingen trombose en tekort bloedplaatsjes na vaccinatie

In Nederland zijn nog geen gevallen bekend van trombose en een verlaagd aantal bloedplaatjes (trombocytopenie) na toediening van het AstraZeneca-vaccin bij volwassenen jonger dan 50 jaar. Dat meldt het Bijwerkingencentrum Lareb.

Algemeen 16-03-2021

Gevolgen pandemie voor medicatietrouw lijken mee te vallen

Volgens de meeste gebruikers van geneesmiddelen heeft de coronapandemie weinig impact gehad op hun geneesmiddelgebruik. Werd de dagelijkse routine sterk doorbroken, door een veranderende werksituatie of thuisblijvende kinderen, dan is de therapietrouw wel verminderd. Dit blijkt uit onderzoek van het Nivel.

Algemeen, Geneesmiddelen 16-03-2021

Recepten verwerken vanuit huis blijft toegestaan

Het blijft langer mogelijk recepten ook buiten de apotheek te verwerken, zodat apothekers en apothekersassistenten kunnen doorwerken als ze in thuisquarantaine zitten, maar niet ziek zijn. Dat meldt de Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

Algemeen, Praktijkvoering PW12 - 15-03-2021

Zwolse apothekers willen hulpmiddelen zelf leveren

Het Isala Ziekenhuis en apothekers en huisartsen in Zwolle en Meppel willen medische hulpmiddelen zelf leveren vanuit de eigen regio. Hierover gaan de partijen in gesprek met Zilveren Kruis, die apotheken niet langer contracteert en deze producten inkoopt bij landelijke aanbieders. “Een regionale keten levert de beste zorg rondom de patiënt.”

Algemeen, Praktijkvoering, Zorgverzekeraars PW11 - 15-03-2021

Bestrijding antibioticaresistentie vraagt maatwerk per land

Het bestrijden van antibioticaresistentie wereldwijd kan alleen slagen door per land te kijken naar de verkrijgbaarheid en het gebruik van antibiotica. Dat blijkt uit een groot internationaal onderzoek in Afrika en Azië, meldt het Radboudumc.

Algemeen PW11 - 11-03-2021

RIVM: mogelijke bijwerkingen Ballerine-spiraaltje

Vrouwen die het Ballerine-koperspiraaltje hebben laten plaatsen, kunnen last krijgen van onder meer uitstoting of zwanger raken. Dat blijkt, volgens het RIVM, uit 33 meldingen die het Meldpunt en Experticecentrum Bijwerkingen Implantaten (MEBI) binnen een jaar tijd heeft ontvangen.

Algemeen 09-03-2021 1 reactie

Document acties

Back to top