Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Isala ontwikkelt kant-en-klare spuiten

PW23 - 02-06-2016
Met een spuitenvulmachine en speciale spuiten maakt Ziekenhuisapotheek Isala geneesmiddelen centraal en machinaal klaar in gesteriliseerde spuiten. Isala claimt de eerste apotheek te zijn in Europa met deze werkwijze.
Isala ontwikkelt kant-en-klare spuiten

Het werken met kant-en-klare spuiten bespaart verpleegkundigen tijd en het verkleint de kans op fouten en besmetting, stelt Ziekenhuisapotheek Isala.

De automatische spuitenvulmachine kan spuiten van verschillende grootte vullen en werkt volgens de apotheek erg snel. Voorheen waren medewerkers van de apotheek een halve ochtend bezig met 200 spuiten van 50 milliliter. Het apparaat vult er 800 tot 4000 in een uur, afhankelijk van het benodigde volume.

De gevulde spuiten worden in de apotheek gesteriliseerd, waardoor ze minimaal drie maanden houdbaar zijn; eerder was dat maximaal een maand. Het streven is dat de spuiten uiteindelijk minimaal een jaar houdbaar zijn.

De ziekenhuisapotheek heeft een lijst opgesteld van medicatie die geschikt is voor de kant-en-klaar-spuiten, zoals pijnmedicatie en geneesmiddelen tegen misselijkheid.

Ziekenhuisapotheker Mannes Geurts startte het project vijf jaar geleden en inmiddels is het een promotieonderzoek van ziekenhuisapotheker Karin Larmené.

Document acties

Back to top