Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Sneller de juiste antibioticabehandeling

PW22 - 26-05-2016
Met twee nieuwe testen kan de veroorzaker van een infectie sneller worden opgespoord. Hierdoor kunnen patiënten zestien uur eerder het goede antibioticum krijgen, waardoor er eerder kan worden gestopt met te brede en overbodige antibiotica.
Sneller de juiste antibioticabehandeling

Dat zijn de conclusies van arts-in-opleiding-tot-specialist Judith Beuving in het proefschrift waarop ze vorige week aan de Universiteit van Maastricht is gepromoveerd. “Bij patiënten bij wie we een infectie van het bloed vermoeden, starten we altijd meteen met antibiotica. Meestal gaat het dan om meerdere brede antibiotica, zodat de voor de hand liggende veroorzakers ingedekt worden. Helaas is dit toch niet altijd het juiste antibioticum voor de bacterie die de infectie veroorzaakt, zeker in deze tijd van toenemende antibioticaresistentie.”

De eerste test is een aanpassing van een bestaande test waardoor resultaten eerder beschikbaar zijn. Om nog sneller resultaten te krijgen, werd een tweede test ontwikkeld. Het principe van die test was wel beschreven, maar nog niet bruikbaar bij patiënten met infecties van het bloed.

Document acties

gearchiveerd onder: Antibiotica
Back to top