Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW38

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Hulpactie

Het meisje van een jaar of 3 hield met haar ene handje stevig de vale, gescheurde doek vast die haar moeder had omgeslagen en stak met haar andere hand een plastic bekertje naar mij omhoog, met een blik die geen woorden nodig had. In een vluchtelingenkamp, ergens in Afrika, jaren geleden, waar tienduizenden mannen, vrouwen en kinderen waren neergestreken. Alles kwijtgeraakt. Totale reddeloosheid. Volkomen afhankelijk van hulp van derden.

22-09-2017 | door Frans van den Houdt

'Speciatheker' moet arts ondersteunen

Gespecialiseerde ziekenhuisapothekers – oftewel speciathekers – zijn essentieel om artsen te ondersteunen bij het voorschrijven van steeds complexere farmacotherapie. De diagnostiek wordt ook complexer en de medische vervolgopleiding korter.

22-09-2017 | door Cindy Reinders

Deukje

Het was boven de 20 graden. Voor mij de grens voor shorts tijdens het hardlopen. Toen zag ik het voor het eerst.

22-09-2017 | door Agnes Kant, Bijwerkingencentrum Lareb

Herexamen 2017 PW 38

Welke uitspraak over een acute infectie met Mycobacterium tuberculosis is juist?

20-09-2017 | door Sanne van der Heijden, Leidse Master Farmacie

95% ouderen ervaart probleem met medicatie

Medicatie is vaak gebruiksonvriendelijk voor ouderen: 95% heeft minimaal één probleem met het uit de blister drukken, een tablet doorbreken of het openen van de verpakking. Dat concludeert farmaceutisch onderzoeker Kim Notenboom van de Universiteit Utrecht.

14-09-2017 | door PW

Fusie Inspecties jeugd en gezondheidszorg

De Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) en de Inspectie Jeugdzorg (IJZ) gaan op 1 oktober fuseren tot één organisatie: Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ).

15-09-2017 | door PW

Mosadex, VGZ en CZ kunnen overname Mediq niet stoppen

Groothandel Mosadex en zorgverzekeraars VGZ en CZ moeten zich neerleggen bij de overname van Mediq door Brocacef. Deze machtsconcentratie op de farmaciemarkt vormt volgens de rechter geen belemmering voor de concurrentie. De Rechtbank Rotterdam deed vorige week uitspraak.

14-09-2017 | door PW

Heronderzoek factor VIII-geneesmiddelen

Na een heronderzoek handhaaft de Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) zijn conclusie dat er geen consistent bewijs is voor verschil in de ontwikkeling van remmers tussen recombinant factor VIII en factor VIII dat is bereid uit plasma.

12-09-2017 | door PW

Korte stollingstijd na substitutie acenocoumarol

Bijwerkingencentrum Lareb heeft meldingen gekregen dat na het wisselen van acenocoumarol Sandoz naar acenocoumarol Centrafarm een lagere bloedstollingswaarde is gemeten.

12-09-2017 | door PW

Dacogen anders bereiden

De instructies voor het gereedmaken van decitabine (Dacogen) zijn gewijzigd. Artsen moeten voortaan de gereconstitueerde oplossing van decitabine verdunnen tot een uiteindelijke concentratie tussen 0,15 en 1,0 mg/ml.

12-09-2017 | door PW

Einde voor gereguleerd paracetamol

De Pharmacovigilance Risk Assessment Committee (PRAC) beveelt aan paracetamol met gereguleerde of vertraagde afgifte van de markt te halen.

12-09-2017 | door PW

Toename in gebruik van methylfenidaat lijkt voorbij

Het aantal gebruikers van het ADHD-middel methylfenidaat is in 2016 weliswaar nog met een half procent gestegen, maar het aantal verstrekkingen steeg in 2016 voor het eerst niet, maar bleef gelijk. Het aantal gebruikers in de leeftijd van 6 tot en met 15 jaar is in 2016 met ruim 5% afgenomen. Dit meldt de SFK in het Pharmaceutisch Weekblad.

22-09-2017 | door SFK

Gentherapie bezig aan enorme opmars

De mogelijkheden van gentherapie nemen volgens hoogleraar Rob Hoeben snel toe. Van het toevoegen van een functioneel gen, zoals bij hemofilie B, tot het repareren van een mutatie met de “simpele techniek” genaamd CRISPR-Cas. Er komen hiermee niet alleen opties voor genetische aandoeningen, maar ook in oncologie wordt vooruitgang geboekt.

22-09-2017 | door Cindy Reinders

App bewaakt temperatuur

Een greep uit de apps die apothekers in de praktijk kunnen gebruiken of waarop zij patiënten kunnen wijzen. Apps voor bijvoorbeeld het bewaken van de temperatuur van geneesmiddelen of voor het roteren van opioïdemedicatie.

22-09-2017 | door Edwin Bos

Benzo's niet dodelijk

Benzodiazepinen leveren geen sterfterisico op.

20-09-2017 | door PW

Vaak vallen als bijwerking

Valgerelateerde medicatie wordt veel gebruikt: 44% van Amerikaanse Medicare-verzekerde 64-plussers gebruiken anticonvulsiva, antidepressiva, anti-emetica, antipsychotica, benzodiazepinen of andere hypnotica.

21-09-2017 | door PW

Minder antipsychotica dementen

Waarschuwingen en richtlijnen van Britse overheidsorganen in 2004, 2006, 2009 en 2012, gericht tegen onterecht voorschrijven van antipsychotica, sorteren wisselende effecten.

19-09-2017 | door PW

Antibiotica bij hoest: beter even wachten

Patiënten van 16 jaar en ouder met een acute ongecompliceerde ondersteluchtweginfectie zijn het beste af met uitgestelde antibiotica, dat wil zeggen een recept om na twee of drie dagen bij de apotheek in te leveren als spontaan herstel uitblijft. Voor ziekenhuisopname of sterfte maakt het allemaal weinig uit.

18-09-2017 | door Arjan Polderman

Incomplete inhalatie-instructies neussprays wekken verwarring

De instructies voor de inhalatie van intranasale corticosteroïden zijn verschillend en incompleet. Deze verschillen kunnen leiden tot verwarring bij patiënt en apotheker(sassistent). Om verwarring te voorkomen zijn uniforme inhalatie-instructies nodig.

22-09-2017 | door Corine Rollema, Eric van Roon en Tjalling de Vries

Geschrapt uit BIG-register na fraude met declaraties

Een apotheker die herhaaldelijk onjuist heeft gedeclareerd wordt na een klacht van een zorgverzekeraar gestraft door het Centraal Tuchtcollege voor de Gezondheidszorg: zijn inschrijving in het BIG-register wordt doorgehaald.

22-09-2017 | door Wouter van Loon en Jolijn Geven

Labwaarden in AIS: even geduld

Veel openbaar apothekers willen dat labwaarden, via het Landelijk Schakel-punt (LSP), snel zichtbaar worden in het apotheekinformatiesysteem (AIS). Maar het is niet eenvoudig dit op korte termijn te realiseren, betoogt de secretaris van de landelijke vereniging van AIS-gebruikers Raymond Kolman.

22-09-2017 | door Raymond Kolman

Libido van patiënt komt terug

De heer V gebruikt zeventien jaar paroxetine en vraagt of er iets te doen is aan zijn verminderde libido. Hij bezoekt de apotheker-farmacotherapeut, die bupropion toevoegt en paroxetine afbouwt, waarna zijn seksualiteit sterk verbetert.

22-09-2017 | door Valérie Meijvis

Nieuw model vereenvoudigt dosering protrombinecomplex

Om op eenvoudige wijze de juiste dosering protrombinecomplex te kunnen bepalen, heeft het Medisch Spectrum Twente een model ontwikkeld in Evidencio. Via dit online platform voor het delen van predictie- en beslismodellen kunnen voorschrijvers nu snel en eenvoudig een evidence-based doseringsadvies vinden.

22-09-2017 | door Elze Vrijkorte, Kris Movig, Rick Pleijhuis en Thijs Oude Munnink

Vrijwilliger op Samos

Apotheker Mina Al Fartousi werkte als vrijwilliger in een vluchtelingenkamp op het Griekse eiland Samos.

22-09-2017 | door Frans van den Houdt

Symposium van het Noorden

Het symposium van het Noorden staat dit jaar in het teken van Farma Future en zal plaatsvinden op 3 oktober in het Hampshire Hotel in Groningen.

22-09-2017 | door KNMP

Meer prijzen tijdens FIP-congres in Seoul

Naast de eerste prijs voor de KNMP-campagne ‘De eerste keer’ werd er tijdens het FIP-congres in Seoul nog een onderscheiding binnengehaald door de Nederlandse delegatie van de KNMP. Delia Titre, apotheker van het Geneesmiddel Informatie Centrum (GIC), was dit jaar niet alleen het boegbeeld van de ledencampagne van het congres, zij won er ook de Poster Award Health and Medicine Section met haar poster over kindermedicatie voor ouders op apotheek.nl.

22-09-2017 | door KNMP

Buren

Het internationale apothekerscongres van de FIP is dit jaar neergestreken in Seoul, een stad zonder begin en einde.

22-09-2017 | door Léon Tinke

Soul en biosimilars: een transitie in de farmacie

De queeste naar de ziel van de farmacie, dat was de opdracht die zo’n 3.000 apothekers zichzelf de tweede week van september stelden in Seoul op het FIP-congres met als titel Medicines and beyond! The soul of pharmacy. Het ging erom de raison d’être van het vak bloot te leggen, met de kernwaarden, de onderliggende principes en de bijbehorende cultuur, aldus consultant en strateeg William Zellmer uit Washington DC.

22-09-2017 | door Mariël Croon
Back to top