Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

95% ouderen ervaart probleem met medicatie

PW38 - 14-09-2017
Medicatie is vaak gebruiksonvriendelijk voor ouderen: 95% heeft minimaal één probleem met het uit de blister drukken, een tablet doorbreken of het openen van de verpakking. Dat concludeert farmaceutisch onderzoeker Kim Notenboom van de Universiteit Utrecht.
95% ouderen ervaart probleem met medicatie

Notenboom onderzocht 59 zelfstandig wonende ouderen van 70 jaar of ouder. Bij tien ouderen zorgden de problemen met gebruiksonvriendelijke geneesmiddelen voor een verslechtering van de gezondheid, concludeert de onderzoeker, die op 27 september promoveert op dit onderwerp aan de Universiteit Utrecht.

Notenboom deed specifiek onderzoek naar ouderen omdat zij vaker kampen met beperkingen die medicijngebruik bemoeilijken, zoals artritis, de ziekte van Parkinson of een verslechterd zicht. Toen zij aan 36 ouderen en aan 36 jongvolwassenen vroeg twaalf tabletten doormidden te breken, slaagden de ouderen erin 38% van de pillen door te breken. Bij de jongeren was dat 78%.

De farmaceutische industrie onderzoekt volgens Notenboom de gebruiksvriendelijkheid vrijwel niet, terwijl het zeker effect kan hebben op de werking en veiligheid. Gebruiksvriendelijkheid moet daarom een vast onderdeel worden van het toetsingsproces van de overheid en van de farmaceutische industrie, bepleit Notenboom in haar proefschrift. Maar de industrie kan dit probleem niet alleen oplossen, ook regelgevers, zorgverleners, zorgverzekeraars en patiënten moeten zich daarvoor inzetten.

 

Document acties

Back to top