Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Herexamen 2017 PW 38

PW38 - 20-09-2017 | door Sanne van der Heijden, Leidse Master Farmacie

Bij de farmacotherapeutische behandeling van een acute infectie met Mycobacterium tuberculosis wordt gestart met een intensieve fase van twee maanden, die gevolgd wordt door een continue fase van vier maanden. Welke geneesmiddelen worden in de continue fase toegepast bij een gevoelige stam?

  1. a. ethambutol en isoniazide
  2. b. isoniazide en rifampicine
  3. c. pyrazinamide en ethambutol
  4. d. rifampicine en pyrazinamide

Toelichting

Het juiste antwoord is: b. isoniazide en rifampicine

Het doel van de continuatiefase is het doden van alle tuberculose-bacteriën, zodat er een zogenaamde sterilisatie wordt bereikt van het ziekteproces. In de intensieve fase is het doel het reduceren van de bacterie-load en het zoveel mogelijk beperken van de transmissiemogelijkheden.

Pyrazinamide is belangrijk in de intensieve fase van de behandeling. Het is alleen werkzaam intracellulair en in een zuur milieu dat met name aanwezig is in cellen en ontstekingshaarden (cavernes). Door het in de eerste twee maanden in combinatie met rifampicine en isoniazide te gebruiken, duurt de continuatiefase geen zes maar vier maanden.

Ethambutol wordt tegelijkertijd met rifampicine, isoniazide en pyrazinamide ingezet, maar kan worden gestopt als de stam gevoelig is. Het wordt toegepast om resistentie te voorkomen bij een minder gevoelige stam.

Bron: Richtlijn Medicamenteuze behandeling van tuberculose van de Nederlandse Vereniging van Artsen voor Longziekten en Tuberculose (NVALT).

Document acties

Back to top