Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Verkeerd (2)

Haal het uit de schappen en de internetshops.

PW9 - 04-03-2022 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb
Drie jaar geleden schreef ik hier over het verkeerde flesje. Het is treurig dat ik daarover nu deel twee kan schrijven.
Verkeerd (2)

Toen betrof het een melding over een patiënt die per ongeluk een flesje Alka-druppels had verwisseld met oogdruppels. De patiënt liep ernstig oogletsel op. In een nieuwe melding werd aangegeven dat het flesje vitamine D-druppels per ongeluk verwisseld met Alka-zuur-base-druppels. Daardoor heeft een peuter ernstige schade aan de slokdarm opgelopen.

Is er dan niets gebeurd? Jawel, maar blijkbaar onvoldoende. Er zijn nog steeds flesjes die lijken op oog- of vitaminedruppels. En ongelukken komen helaas voor.

Naast meldingen over ongelukken met Alka-druppels ontving het Nationaal Vergiftigingen Informatie Centrum (NVIC) ook meldingen van Lucovitaal ZuurBase In balans en Jacob Hooy Zuurbalans-druppels. De zuur-base druppels veronderstellen dat ze een “te veel aan zure afvalstoffen in het lichaam neutraliseren en afvoeren”. De vorige keer schreef ik nog in mijn column: “laat ik de zin en onzin van dit soort producten in het midden laten.” Maar waarom zou ik dat doen? Het is zinloze, gevaarlijk troep. Eigenlijk gewoon gootsteenontstopper die je verdund opdrinkt.

Waarom mag dit soort troep eigenlijk verkocht worden voor deze toepassing? Haal het uit de schappen en de internetshops. De enige plek in de winkel waar het thuishoort is bij de schoonmaakmiddelen, als gootsteenontstopper.

Document acties

Back to top