Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

(On)gelijkheid

De wetenschap brengt ons veel mooie dingen.

PW3 - 21-01-2022 | door Linda van den Goor, VJA bestuurslid en openbaar apotheker Apotheek Slotermeer Amsterdam
Op het moment van schrijven is het nieuwjaarsdag. Een dag waarop ik het afgelopen jaar achter mij laat en vooruitkijk. Waar wil ik heen als apotheker? Met de apotheek in de wijk? Met mijn vak? Meer voor de wetenschap betekenen? Promoveren?
(On)gelijkheid

De rol van de wetenschap neemt binnen deze editie een prominente rol in. Steeds meer komen we te weten over seksespecifieke farmacotherapie. In een flits komt de VJA voorjaarsdag van 2021 in mijn gedachten voorbij, waarbij duidelijk werd dat Adam geen Eva is. Binnen de reumatologie, cardiologie en psychiatrie zijn inmiddels prachtige voorbeelden bekend die dit ondersteunen. Neem bijvoorbeeld metoprolol; daarmee blijk je bij vrouwen vaak uit te komen met een lagere dosering ten opzichte van mannen.

Maar wat als een groot deel van je apotheekpopulatie door een taalbarrière of analfabetisme niet begrijpt op welke manier en waarom je medicatie moet innemen? Door geldgebrek geen medicatie komt ophalen? Daarmee wordt de relatie tussen ongelijkheid en gezondheid toch wel erg duidelijk.

De wetenschap brengt ons veel mooie dingen waarbij ik mijzelf kan verliezen in het razende tempo waarmee die zich ontwikkelt. Maar als ik dan op een werkdag achter de balie sta en, tijdens de uitleg over medicatie, de glazige blikken van mensen zie, realiseer ik mij dat deze wetenschap even niet meer relevant is.

Document acties

gearchiveerd onder: Wetenschap
Back to top