Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Mr Mackey

Op je 21ste een hartinfarct door te veel gebruik van cocaïne.

PW13 - 01-04-2022 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker
‘Drugs are bad mmm’kay’. Met deze tekst (wie kent ’m nog?!) in mijn achterhoofd, in combinatie met mijn behoefte aan controle, heb ik het nooit aangedurfd om iets met drugs te doen. Oké, heel eerlijk, op het eten van een stukje bewerkte cake na, zonder effect overigens.
Mr Mackey

Maar volgens het Trimbos-instituut heeft respectievelijk zo’n 40%, 17% en 5% van mijn leeftijdsgenoten ooit cannabis, xtc of cocaïne gebruikt; jonger en vaker periodiek gebruik wordt blijkbaar normaal gevonden. Mijn 21-jarige sportinstructeur gaat ook gerust een weekendje trippen, terwijl hij het toonbeeld is van gezond eten, veel bewegen en zelfs chocola heeft afgezworen.

Het staat zover van mijn belevingswereld af dat ik dat soms ook erg lastig vind in de consulten. Op de SEH zien we natuurlijk door bias een veel hoger percentage mensen dat DOA’s (drugs of abuse) heeft gebruikt, waarbij iets is misgegaan. Vaak worden wij dan geconsulteerd voor toxicologisch onderzoek en behandeladvies. En elke keer als ik dan kom kijken, begrijp ik echt niet hoe iemand zichzelf dit kan aandoen. Jezelf bevuilen in de metro door een trip. Een psychose door LSD. Op je 21ste een hartinfarct door te veel gebruik van cocaïne. Blijvende zenuwschade door lachgas. Zelfs overlijden na een feestje met pillen.

Over enkele jaren zijn mijn kinderen ook tieners, en ik hoop van harte dat ze dan heel goed zullen luisteren naar Mr Mackey. Tot die tijd: doe mij nog maar een bonbon. Sorry sportinstructeur.

Document acties

Back to top