Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Studiekeuze

Zou de Delftse aanpak hier misschien ook werken?

PW15 - 15-04-2022 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium
Sinds een paar maanden ben ik aan het kijken naar studies aan de faculteit 3mE, in – hoe kan het ook anders met zo’n naam – Delft. Heb ik spijt gekregen van mijn studiekeuze? Gelukkig niet! Nee, mijn oudste zoon (5 vwo) is zich aan het oriënteren op universiteiten.
Studiekeuze

Dit blijkt, zo kort na de pandemie, nog niet eenvoudig. In Delft is dit jaar namelijk nog geen fysieke open dag, maar een zaterdag lang voorlichting via een livestream. Heel informatief, dat wel.

Een terugkerend item bij alle studierichtingen is het BSA. Hoewel ik dan zelf moet denken aan chemotherapie, staat de afkorting in Delft voor ‘bindend studieadvies’. Voor de 3mE-studies (onder meer werktuigbouwkunde) krijgt ongeveer 40%(!) van de eerstejaars een BSA om de studie te staken. De faculteit probeert hier van alles aan te doen, bijvoorbeeld door verwachtingen te managen.

Zo proberen de studiebegeleiders te voorspellen wie het eerste jaar goed zal afronden, en wie niet. De cijfers voor wis- en natuurkunde blijken goede voorspellers. Er werd zó vaak gezegd dat je deze vakken wel HEEL erg leuk moet vinden, dat ik bijna het gevoel kreeg dat ze het iedereen uit hun hoofd wilden praten; mijn zoon vond het juist alleen maar leuker worden. Ook moeten de studenten in spe nog een soort sollicitatie doen, de verplichte ‘studiekeuze-check’. Dit alles om voortijdige uitval te voorkomen.

De opleiding voor apothekersassistenten heeft, hoorde ik, ook te kampen met behoorlijke uitval. Zou de Delftse aanpak hier misschien ook werken?

Document acties

Back to top