Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Risicokids

Is daar wel over nagedacht?

PW8 - 25-02-2022 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium
Lucas, 10 jaar, is sinds enkele jaren bekend met chronisch astma. Zijn onderhoudsmedicatie bestaat uit: fluticason 50 µg neusspray 1dd bz, beclometason 50 ug inhalatie 2dd en desloratadine 2,5 mg tablet 1dd.
Risicokids

De astmatische klachten hangen samen met diverse allergieën voor onder meer gras- en boompollen. Lucas bezoekt de astmaverpleegkundige van de huisarts en is eenmaal met de ambu naar de SEH gebracht vanwege acute benauwdheidsklachten. Als polyfarmaciepatiënt krijgt hij elk jaar een griepvaccinatie.

En toen was er COVID ..., en werd er wereldwijd gevaccineerd. De nieuwe vaccins waren eerst nog niet geregistreerd voor jonge kinderen, maar in december was het eindelijk zover: kinderen tussen 5-12 jaar met verhoogd medisch risico mochten worden gevaccineerd. Ook Lucas toch zeker? Hij krijgt immers net als alle bejaarden jaarlijks een griepvaccinatie, en diezelfde bejaarden hadden hun derde (booster)vaccinatie inmiddels al achter de rug, dus …? Maar nee, het kabinet had bedacht dat de risicokids werden opgeroepen door: hun kinderarts. En die had Lucas niet. De huisarts mocht hem niet oproepen (ondanks aandringen van moeder) en via het landelijk informatienummer kwam ook geen oplossing.

Dus een kind dat jaarlijks een griepvaccinatie krijgt vanwege verhoogd risico op complicaties bij een normale griep, moet achteraan aansluiten tijdens een wereldwijde vaccinatieronde, omdat hij geen kinderarts heeft. Is daar wel over nagedacht? Zijn moeder (dat ben ik dus) begrijpt er helemaal niets van!

Document acties

Back to top