Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ongerustheid

Zo kan een relatief onschuldige bijwerking, toch een vervelende bijwerking hebben.

PW1en2 - 14-01-2022 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb
Bij een infectie met een virus of bacterie worden de lymfeklieren regelmatig groter (lymfadenopathie). De meeste lymfeklieren zitten in de hals, oksel en de liezen. En lymfadenopathie is, zoals te verwachten, ook een bekende bijwerking van de coronavaccins. We kregen daarover best al wat meldingen, maar het lijken er bij de boosterprik relatief nog meer.
Ongerustheid

Het is op zich natuurlijk geen ernstige bijwerking; vergrote lymfeklieren geven over het algemeen weinig klachten. Maar het kan wel hinderlijk zijn. En er zijn ook meldingen waarbij de vergroting wel behoorlijke vormen aanneemt. Zo noemen melders het soms een “golfbal” in de oksel, en een melder die het meetlint erbij heeft gepakt noteerde 7 bij 7 cm. Overigens kunnen de lymfklieren ook op andere plekken gezwollen zijn, zoals in de hals.

Naast hinder kunnen de vergrote lymfeklieren ook ongerustheid veroorzaken, bijvoorbeeld angst voor lymfeklierkanker of angst voor uitzaaiingen van kanker.

Mijn dochter is arts-onderzoeker en doet onderzoek naar de behandeling van borstkanker. Zij wist me te vertellen dat de vergrote lymfeklieren na vaccinatie bij patiënten soms tot ellende hebben geleid. Als ze bijvoorbeeld te zien zijn op de PET-scan voor het vaststellen van het stadium van de kanker kan het leiden tot verwarring: zijn het uitzaaiingen of is het een gevolg van de vaccinatie? Ook in meldingen lezen we dit soort ervaringen. En zo kan een relatief onschuldige bijwerking, toch een vervelende bijwerking hebben.

Document acties

Back to top