Nieuws
Frequente gebruiker spoedpost komt vaak vanwege angstklachten
Een op de vier contacten van frequente gebruikers van de huisartsenspoedpost vindt plaats vanwege psychische problemen. Deze patiënten nemen meestal vanwege angstklachten contact op met de spoedpost. Dat blijkt uit onderzoek van het Nivel.
Libmeldy toch vergoed uit pakket voor groep patiënten
Het dure geneesmiddel Libmeldy, een eenmalige gentherapie voor de zeldzame stofwisselingsziekte metachromatische leukodystrofie (MLD), wordt toch opgenomen in het verzekerd pakket voor een specifieke groep patiënten. Dat schrijft demissionair minister Conny Helder van VWS aan de Kamer.
Vrij verkrijgbare pijnstillers bedreiging voor watermilieu
Pijnstillers die zonder recept verkrijgbaar zijn, zoals diclofenac, ibuprofen en naproxen, vormen een risico voor het watermilieu in Nederland. Voor diclofenac wordt de Europese norm op de helft van de onderzochte monsterlocaties overschreden. Dit blijkt uit onderzoek van het RIVM, dat oproept milieuvriendelijke pijnstillers te kiezen.
Aantal geneesmiddelentekorten in 2023 explosief gestegen
Het aantal geneesmiddelentekorten in Nederland is vorig jaar hoger dan ooit met 2292, tegenover 1514 in 2022. Dat blijkt uit de cijfers van KNMP Farmanco. Volgens de KNMP werden vorig jaar zo'n 5 van de 13 miljoen gebruikers van geneesmiddelen geconfronteerd met de gevolgen van tekorten.
Ernstig tekort Zypadhera door problemen bij fabrikant
Door problemen met de productie en distributie bij de fabrikant is het antipsychoticum Zypadhera (olanzapine) tijdelijk beperkt beschikbaar, naar verwachting tot in ieder geval februari 2024. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).
Lareb: mogelijk netvliesloslating door sunitinib
Het geneesmiddel sunitinib, voor de behandeling van maag-, nier- en alvleesklierkanker, kan mogelijk een netvliesloslating veroorzaken. Dat blijkt uit twee meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.
Nationale afspraken voor preventie zijn nog onvoldoende
De afspraken in het Nationaal Preventieakkoord (NPA) uit 2018 hebben naar verwachting onvoldoende impact. Om het percentage rokers, mensen met overgewicht en problematische drinkers te laten dalen in de periode tot 2040 zijn extra maatregelen nodig. Dat blijkt uit berekeningen van het RIVM.
Uitbreiding voorwaarden voor vergoeding risdiplam
Risdiplam (Evrysdi), voor kinderen en jongvolwassenen met de spierziekte spinale musculaire atrofie (SMA), kan ook voor kinderen tussen 0 en 2 maanden worden vergoed uit het basispakket van de zorgverzekering. Dat adviseert het Zorginstituut Nederland aan de minister van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS)
Geen meldingen overlijdens door (hydroxy)chloroquine tijdens corona
Misselijkheid en verlenging van het QTc-interval zijn de meest gemelde bijwerkingen van (hydroxy)chloroquine bij de behandeling van COVID-19. Dat blijkt uit dertig meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen tijdens de coronapandemie. Meldingen van overlijdens zijn niet bekend. Bij malaria en reuma zijn ernstige bijwerkingen zeldzaam.
Mogelijk ontwikkelingsstoornis bij valproïnezuur-gebruik door vader
Kinderen van mannen die het anti-epilepticum valproïnezuur gebruiken hebben mogelijk een hoger risico op neurologische ontwikkelingsstoornissen. De Europese geneesmiddelenbewakingscommissie PRAC beveelt daarom voorzorgsmaatregelen aan.
Diabetesvereniging Nederland luidt noodklok over tekorten
Het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) moet in actie komen omdat patiënten met diabetes type 2 door aanhoudende tekorten aan semaglutide (Ozempic) en liraglutide (Victoza) geen optimale behandeling krijgen. Dat schrijft Diabetesvereniging Nederland in een brief aan het ministerie.
Alle pasgeborenen krijgen vaccin tegen infectie met rotavirus
Vaccinatie tegen rotavirus is vanaf 2024 opgenomen in het Rijksvaccinatieprogramma. Alle ouders van pasgeborenen krijgen vanaf 1 januari een uitnodiging voor vaccinatie. Het vaccin wordt oraal toegediend en beschermt minimaal drie jaar tegen ernstig ziek worden.
Reacties immuunsysteem op BCG-vaccin zeer verschillend
Bij de helft van de mensen komt het immuunsysteem niet in actie als reactie op een vaccin. Dit blijkt uit een studie met het tuberculosevaccin Bacillus Calmette-Guérin (BCG) door onderzoekers van het LUMC en Radboudumc. De resultaten kunnen leiden tot een beter en effectiever gebruik van het BCG-vaccin.
6,5% verzekerden wisselt van zorgverzekeraar
Eind vorig jaar is 6,5% van de verzekerden gewisseld van zorgverzekeraar, dat zijn in totaal 1,2 miljoen overstappers. Dit blijkt uit een voorlopige analyse door Vektis van cijfers van alle zorgverzekeraars. Het overstappercentage schommelt al jaren tussen 6 en 7%.
LCG ontvangt vierjarige subsidie voor strijd tegen tekorten
Het Landelijk Coördinatiecentrum Geneesmiddelen (LCG), opgericht om de beschikbaarheid van essentiële ic-geneesmiddelen te borgen, heeft subsidie gekregen om de komende vier jaar door te gaan met de strijd tegen geneesmiddeltekorten. “We gaan ook onderzoeken wat we kunnen betekenen voor de openbare apotheken.”
Waarom een rechtsbijstandverzekering voor apothekers verstandig is
Met sommige beroepen is het verstandig om een zakelijke rechtsbijstandverzekering af te sluiten. Zo kun je als apotheker eigenlijk niet zonder een rechtsbijstandverzekering.
IVM zet activiteiten voort van Biosimilars Nederland
Vanwege gebrek aan financiële middelen stopt Initiatiefgroep Biosimilars Nederland (IBN). Het Instituut Verantwoord Medicijngebruik (IVM) neemt vanaf 1 januari 2024 het gedachtegoed over van IBN en het beheer van de website en de uitgave van de nieuwsbrief.
Nieuwe gentherapie bij erfelijke bloedarmoede
Voor patiënten met de erfelijke vormen van bloedarmoede sikkelcelanemie en bèta-thalassemie, komt er mogelijk een nieuwe behandelmethode bij. Exagamglogene autotemcel (Casgevy) heeft van het Europees Medicijn Agentschap (EMA) een positieve beoordeling gekregen voor een voorlopige handelsvergunning.
Klachten over hoesten en benauwdheid bij inhalator Viatris
Patiënten kunnen na gebruik van een inhalator met beclometason en formoterol van Viatris last krijgen van hoest- en benauwdheidsklachten. Het is nog onduidelijk wat de oorzaak is van de hoestbuien. Dat meldt Bijwerkingencentrum Lareb, dat in korte tijd veel meldingen ontving.
Veel medicatiefouten door complex regime parkinsonmedicijnen
‘Ook lastig voor verpleegkundigen’
Complexe doseringsregimes van parkinsonmedicatie zorgen vaak voor toedienfouten, blijkt uit 84 meldingen die in zes maanden tijd zijn binnengekomen bij Voorkomen Medicatie-Incidenten (VMI). Deze medicatiefouten kunnen bij parkinsonpatiënten leiden tot onrust, verwarring en problemen met bewegen.