Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Zorgverleners slapen slecht door hoge werkdruk

Van medewerkers in zorg en welzijn geeft 46% aan slaapproblemen te hebben. Dat zijn er meer dan midden in de coronacrisis (2021) toen 33% aangaf niet goed te slapen. Het gaat vooral om zorgverleners jonger dan 40 jaar. Oorzaken zijn hoge werkdruk en financiële zorgen, blijkt uit onderzoek onder 1290 zorgmedewerkers.

PW15 - 04-04-2023

RVS: versterking eerstelijnszorg is urgent

Verandering van de eerstelijnszorg is noodzakelijk en urgent, vindt de Raad voor Volksgezondheid & Samenleving (RVS). Door ontwikkelingen in de samenleving, op andere plekken in de zorg (ziekenhuizen, ggz, langdurige zorg) en in het sociaal domein staat de eerstelijnszorg nu namelijk onder druk. “Dit is zorgelijk”, aldus de RVS.

Politiek & overheid PW15 - 04-04-2023

EMA: Bimervax is goedgekeurd als booster coronavaccin

Het coronavaccin Bimervax is geschikt als boostervaccin voor mensen vanaf 16 jaar die eerder zijn gevaccineerd met een vaccin van BioNTech/Pfizer of Moderna. Dat stelt het beoordelingscomité van het Europees Medicijn Agentschap EMA, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmidddelen (CBG).

Algemeen 03-04-2023

Aantal behandelingen ziekenhuizen weer op niveau

Het aantal behandelingen in ziekenhuizen ligt weer op het niveau van voor de coronapandemie: 62% van de ziekenhuizen levert volledig planbare zorg. Punt van zorg blijft wel het langdurig ziekteverzuim in alle zorgsectoren. Dat blijkt uit onderzoek van de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa).

Algemeen PW14 - 31-03-2023

Tijdschrift Pharma Selecta stopt ermee na dertig jaar

Stichting Pharma Selecta, uitgever van een naar eigen zeggen kritisch wetenschappelijk tijdschrift, gaat er na dertig jaar mee stoppen. Het laatste bulletin met onafhankelijke geneesmiddelinformatie zal in april verschijnen.

Algemeen 30-03-2023 1 reactie

Prijs Trodelvy te hoog voor opname in basispakket

Het geneesmiddel Trodelvy voor triple-negatieve borstkanker wordt niet opgenomen in het basispakket verzekerde zorg omdat de leverancier niet akkoord gaat met een maatschappelijk aanvaardbare prijs. Volgens het Zorginstituut Nederland staat de prijs die de leverancier vraagt niet in verhouding tot de gezondheidswinst die het oplevert.

Geneesmiddelen PW14 - 30-03-2023

Nieuwe kankermedicijnen hebben beperkt effect op overleving

Bij patiënten met uitgezaaide kanker is in de afgelopen drie decennia bij de meeste tumorsoorten de overleving beperkt toegenomen. In die periode werden meer dan tachtig nieuwe medicijnen geïntroduceerd. Dat blijkt uit onderzoek van het Integraal Kankercentrum Nederland (IKNL).

Geneesmiddelen PW14 - 29-03-2023

Apothekersassistenten lopen met spandoeken door Rotterdam

Een groep van ruim honderd apothekersassistenten heeft zaterdagmiddag 25 maart gedemonstreerd in het centrum van Rotterdam. Ze eisen onder meer verlaging van werkdruk en een automatische prijscompensatie. “Onze cao is een bittere pil.”

Algemeen 27-03-2023

‘Academie en registratieautoriteit moeten beter samenwerken’

Veelbelovende geneesmiddelen moeten vanuit de academische wereld vaker voor patiënten op de markt kunnen komen. Met dat doel hebben medicijnautoriteiten uit achttien Europese landen gezamenlijk 21 aanbevelingen opgesteld, meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW13 - 24-03-2023

Nederland waakzaam op uitbraak schimmel

Nederland treft voorbereidingen voor een mogelijke uitbraak van de schimmel Candida auris, die bij mensen met een zwakke afweer een ernstige infectie kan veroorzaken. In de Verenigde Staten verspreidt de schimmel zich in een gevaarlijk hoog tempo. Dat meldt het AD.

Algemeen 23-03-2023

VEGF-remmers belangrijke plaats bij diabetisch macula-oedeem

Intravitreale injecties met bevacizumab vormen de eerste stap in de medicamenteuze behandeling van diabetisch macula-oedeem (DME). Dit is te lezen in de herziene richtlijn Diabetische retinopathie.

Geneesmiddelen PW13 - 23-03-2023

Grotere kans op hartinfarct en kanker bij JAK-remmers

Bij het gebruik van JAK-remmers is er een grotere kans op kanker, hart- en vaatziekten, ernstige infecties of overlijden dan bij TNF-alfaremmers. Het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) adviseert deze medicijnen alleen voor te schrijven bij patiënten met een verhoogd risico op deze aandoeningen als er geen goede alternatieven zijn.

Geneesmiddelen PW13 - 23-03-2023

Apothekersassistenten demonstreren voor meer salaris

Een groep apothekersassistenten uit Rotterdam wil een betere cao en gaat zaterdag 25 maart demonstreren voor het World Trade Centre aan de Coolsingel. Hun eisen zijn onder andere verlaging van de werkdruk en een automatische prijscompensatie. “Wij willen de cao openbreken.”

Algemeen 22-03-2023

Vitaminenwinkel Get a Drip moet handel stoppen

Het in Rotterdam gevestigde bedrijf Get a Drip, aanbieder van vitamine-infusen en -injecties, mag geen geneesmiddelen meer invoeren, verkopen, bereiden of opslaan vanwege direct gevaar voor cliënten die deze middelen gebruiken. Dat meldt de Inspectie Gezondheidzorg en Jeugd (IGJ).

Geneesmiddelen PW13 - 20-03-2023

Anti-parasitair medicijn ontwaakt virus hiv-patiënt

Het anti-parasitair geneesmiddel pyrimethamine ontwaakt bij patiënten met hiv het virus, dat zich verstopt in immuuncellen en daar in sluimerende staat aanwezig blijft. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC.

Algemeen, Geneesmiddelen 20-03-2023

Tekort diabetesmedicijn Ozempic duurt het hele jaar

Het wereldwijde tekort van het diabetesgeneesmiddel Ozempic (semaglutide) blijft nog het hele jaar aanhouden, verwacht de fabrikant. Mogelijk is de vraag toegenomen door off-labelgebruik als afslankmiddel. Dat meldt het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Geneesmiddelen PW12 - 17-03-2023

CBG: nieuwe voorbeeldzinnen medicijninformatie

Om de leesbaarheid van patiëntenbijsluiters en andere informatie over geneesmiddelen te helpen verbeteren, heeft het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG) honderd nieuwe begrijpelijke voorbeeldzinnen gepubliceerd op zijn website.

Algemeen PW12 - 17-03-2023

Kuipers wil strengere regels tegen beïnvloeding bedrijven

Omdat het nog te vaak gebeurt dat genees- en hulpmiddelenbedrijven zorgaanbieders oneigenlijk beïnvloeden, moet de overheid een grotere rol krijgen in regulering, toezicht en handhaving. Dat schrijft minister Ernst Kuipers van Volksgezondheid in een brief aan de Tweede Kamer.

Algemeen PW12 - 17-03-2023

Minder dan helft van Nederlanders beweegt voldoende

47% van de Nederlanders van 4 jaar of ouder voldeed in 2021 aan de Beweegrichtlijnen van de Gezondheidsraad. Dat blijkt uit onderzoek van het RIVM. In 2040 wil de overheid dat 75% van de Nederlandse bevolking voldoende beweegt en minder stilzit.

Algemeen PW12 - 14-03-2023

Vorig jaar toename ernstige tekorten medicijnen

Farmaceutische bedrijven hebben vorig jaar meer verwachte leveringsproblemen gemeld dan in 2021. Ook was er een toename van het aantal ernstige tekorten. Fabrikanten, groothandels en apothekers kregen 132 keer toestemming een alternatief geneesmiddel uit het buitenland te halen. Dat blijkt uit het jaarverslag van het Meldpunt Geneesmiddelentekorten en -defecten.

Geneesmiddelen PW11 - 08-03-2023

Document acties

Back to top