Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Alle nieuws

Kuipers heeft stoppen verspilling medicijnen hoog op agenda staan

Door gepast voorschrijven en verstrekken, het ondersteunen van pilots voor heruitgifte en ruimte zoeken voor nieuwe wetgeving in Europa wil VWS-minister Ernst Kuipers het verspillen van geneesmiddelen tegengaan, schrijft hij in een brief aan de Tweede Kamer.

Algemeen, Geneesmiddelen PW10 - 27-02-2023

Meer zorgverleners gebruiken digitale zorg

Meer zorgverleners maken gebruik van e-health, zoals beeldbellen en het digitaal controleren van medicatiegebruik. Ook kijken meer zorgverleners positief aan tegen de mogelijkheden van digitale zorg. Dat blijkt uit de E-healthmonitor van het RIVM, Nivel en het National eHealth Living Lab (NeLL).

Algemeen PW9 - 23-02-2023

ZIN: vergoed borstkankermiddel Enhertu na prijsverlaging

Het nieuwe geneesmiddel trastuzumab-deruxtecan (Enhertu) remt een agressieve vorm van borstkanker met ruim vijftien maanden bij patiënten die niet meer kunnen genezen. Het Zorginstituut Nederland adviseert het geneesmiddel, na een prijsverlaging van minstens 45%, te vergoeden uit het basispakket.

Geneesmiddelen 23-02-2023

Farma ter Verantwoording daagt AbbVie voor rechter

Stichting Farma ter Verantwoording is een rechtszaak gestart tegen AbbVie wegens het maken van “buitensporige winsten” op blockbuster Humira (adalimumab). Volgens de stichting heeft het bedrijf het Nederlands zorgstelsel tussen 2004 en 2018 mogelijk € 1,2 miljard te veel in rekening gebracht.

Geneesmiddelen, Industrie PW8 - 22-02-2023 1 reactie

Kuipers wil invloed uitoefenen op ontwikkeling nieuwe medicijnen

Voor 30% van de aandoeningen zijn in Nederland nauwelijks medicijnen op de markt verschenen sinds 1995, terwijl voor 25% van de aandoeningen voortdurend nieuwe middelen verschijnen. Dat blijkt uit onderzoek in opdracht van VWS-minister Ernst Kuipers naar de innovatie in de geneesmiddelontwikkeling in Nederland.

Algemeen, Geneesmiddelen PW9 - 21-02-2023

Opnieuw acties BENU-apothekers voor beter salaris

In zeker negentig BENU-apotheken werken apothekers, verenigd in de Vakbond van BENU Apothekers (VVBA), deze week en volgende week enkele dagen achter gesloten deuren. De apothekers voeren opnieuw actie voor een beter salaris, een fatsoenlijke cao en meer ruimte om hun taak als zorgverlener te kunnen uitvoeren.

Algemeen PW8 - 16-02-2023

Meldingen ANCA vasculitis bij gebruik propylthiouracil

Bij het gebruik van het geneesmiddel propylthiouracil kan ANCA vasculitis optreden als bijwerking. Dat blijkt uit zeven meldingen die Bijwerkingencentrum Lareb heeft ontvangen.

Geneesmiddelen 15-02-2023

Risico op uitstoting van spiraal

Bij gebruik van een menstruatiecup kan uitstoting van de spiraal optreden. Hiervoor waarschuwt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in een update van de standaard Anticonceptie.

Geneesmiddelen 14-02-2023

Annette Bierman overleden (1944-2023)

In haar geboorteplaats Rotterdam is 6 februari op 78-jarige leeftijd Annette Bierman overleden. Zij was haar hele leven van grote wetenschappelijke betekenis voor de geschiedenis van de farmacie.

Algemeen 13-02-2023

Betere leefstijl bij diabetes verkleint kans op depressie

Diabetespatiënten hebben een verhoogd risico op depressie maar kunnen dat mogelijk beperken door gezonder te eten en hoge bloeddruk aan te pakken. Dit concluderen onderzoekers van het Maastricht UMC+ en UMC Utrecht, die hiervoor gegevens analyseerden van bijna 78.000 patiënten.

Algemeen PW7 - 09-02-2023

Waarschuwing voor illegale afslankpil Iomax

Na gebruik van het afslankmiddel Iomax is een tweede melding van een subarachnoïdale bloeding binnengekomen bij Bijwerkingencentrum Lareb. De Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit (NVWA) waarschuwt opnieuw dit illegale product niet in te nemen.

Algemeen PW7 - 07-02-2023

Nieuw landelijk akkoord voor preventie en gezondheid

Fysieke en mentale gezondheid bevorderen door lokaal en regionaal slim samen te werken aan meer preventie. Dat is het doel van het Gezond en Actief Leven Akkoord (GALA), dat het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport (VWS) heeft ondertekend samen met gemeenten, zorgverzekeraars en GGD’en.

Algemeen PW7 - 06-02-2023

Nieuw advies: profylactische dosering nadroparine o.b.v. lichaamsgewicht

Op 28 oktober 2022 is de samenvatting van de productkenmerken (SmPC) van nadroparine (Fraxiparine) gewijzigd en is een belangrijk nieuw doseringsadvies toegevoegd. Nadroparine is een laagmoleculairgewicht heparine (LMWH). Bij orthopedische ingrepen én medische patiënten met een hoog trombose risico dient nadroparine voor de profylaxe van trombo-embolische aandoeningen gedoseerd te worden op basis van het lichaamsgewicht. Zo is het mogelijk de profylactische dosering beter af te stemmen op de individuele patiënt.

06-02-2023

8,2% verzekerden wisselt van zorgverzekeraar

Tussen 2022 en 2023 zijn bijna 1,5 miljoen verzekerden gewisseld van zorgverzekeraar. Een overstapcijfer van 8,2%, dat hoger is dan voorgaande jaren. Dat blijkt uit de definitieve cijfers van Vektis.

Algemeen PW6 - 03-02-2023

30% minder bijwerkingen door farmacogenetica

Patiënten hebben 30% minder last van ernstige bijwerkingen als de dosering van hun medicatie wordt afgestemd op hun DNA-profiel. Dit blijkt uit een groot Europees onderzoek onder zevenduizend patiënten in zeven landen, onder leiding van het LUMC.

Geneesmiddelen, Praktijkvoering PW6 - 03-02-2023

Patiënt met ziekte van Crohn kan toe met minder medicatie

Een deel van de patiënten met de ziekte van Crohn kan onder begeleiding veilig het geneesmiddel adalimumab minder vaak nemen, bijvoorbeeld omdat ze last hebben van bijwerkingen. Dat blijkt uit onderzoek van het Erasmus MC en Radboudumc.

Geneesmiddelen PW6 - 02-02-2023

Hoge concentraties psychofarmaca ontdekt in oppervlaktewater

Het Nederlands oppervlaktewater bevat dusdanig hoge concentraties van verschillende psychofarmaca, zoals oxazepam en carbamazepine, dat risico’s voor het waterleven niet zijn uitgesloten. Dat concluderen onderzoekers van de Universiteit Maastricht en het RIVM, die artsen oproepen alerter te zijn op de hoeveelheid die ze voorschrijven.

Algemeen, Geneesmiddelen PW6 - 01-02-2023

NHG ontraadt PPI's bij baby’s met refluxziekte

Behandeling met protonpompremmers is af te raden bij baby’s met een gastro-oesofageale refluxziekte, stelt het Nederlands Huisartsen Genootschap (NHG) in de herziene standaard Zwangerschap en kraamperiode. Er is onvoldoende bewijs voor de werking ervan.

Geneesmiddelen PW5 - 31-01-2023

VWS verhoogt maximumprijzen medicijnen met lage omzet

De maximumprijzen voor geneesmiddelen met een relatief lage jaaromzet worden met 15% verhoogd. Dat heeft de ministerraad besloten na een voorstel van VWS-minister Ernst Kuipers. Door deze verhoging is de kans groter dat medicijnen met een beperkte financiële ruimte voor de leverancier toegankelijk blijven voor patiënten.

Geneesmiddelen PW6 - 30-01-2023

IGJ en NZa onderzoeken nieuwe ketens voor huisartsenzorg

De Inspectie Gezondheidszorg en Jeugd (IGJ) en de Nederlandse Zorgautoriteit (NZa) gaan onderzoeken of innovatieve ketens van huisartsenzorg voldoen aan de normen voor kwaliteit en toegankelijkheid. Beide toezichthouders ontvangen de laatste tijd veel meldingen over deze nieuwe vormen van huisartsenzorg.

Algemeen PW5 - 27-01-2023

Document acties

Back to top