Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Nieuws 2016

Veel klachten in apotheek door medicijntekorten

Drie kwart van de apothekersassistenten krijgt dagelijks klachten van patiënten door medicijntekorten en door het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Een kwart van hen heeft te maken met agressieve klanten aan de balie als bijvoorbeeld geneesmiddelen als Thyrax of dexamfetamine niet beschikbaar zijn.

Praktijkvoering PW37 - 06-09-2016

SIR zoekt apothekers voor onderzoek receptwijzigingen

Om inzicht te geven in de rol van de openbaar apotheker bij het oplossen van farmacotherapeutische, logistieke en administratieve problemen start SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy een landelijk onderzoek. Het onderzoeksteam roept openbaar apothekers op data aan te leveren.

Praktijkvoering 02-09-2016

Beoordeling hulpmiddelen EU faalt

Medische hulpmiddelen die eerder worden goedgekeurd in de EU dan in de VS, krijgen significant vaker te maken met veiligheidsmeldingen en recalls.

Geneesmiddelen, Industrie PW35 - 02-09-2016

Rebound na stoppen fingolimod

Stoppen met fingolimod voor de behandeling van multipele sclerose leidt mogelijk tot een opvlamming van de ziekte.

Geneesmiddelen PW35 - 02-09-2016

Apixaban voorlopig de beste papieren bij VTE

De DOAC’s apixaban, dabigatran en rivaroxaban zijn gemiddeld even effectief in het voorkomen van veneuze trombo-embolieën. Het bloedingsrisico is lager voor apixaban ten opzichte van de andere twee DOAC’s.

PW35 - 02-09-2016

Neus voor nieuwe antibiotica

Een bacterie die voorkomt in onze neus, is mogelijk een nieuwe bron van antibiotica.

Geneesmiddelen PW35 - 02-09-2016

Descovy past in het GVS

Het Zorginstituut Nederland (ZIN) meent dat Descovy (emtricitabine + tenofoviralafenamide) kan worden opgenomen op bijlagen 1 en 2 van het Geneesmiddelenvergoedingssysteem (GVS).

Geneesmiddelen PW36 - 30-08-2016

Nieuw middel tegen multipel myeloom

Een nieuw middel tegen multipel myeloom (beenmergkanker) verhoogt de levensverwachting van patiënten sterk. In een groep patiënten die alleen een standaardbehandeling kreeg met bortezomib en dexamethason was de ziekte bij 27% nog een jaar stabiel, maar in de groep die ook daratumumab kreeg, was dat 61%.

Geneesmiddelen PW36 - 30-08-2016

RIVM: nog veel uitdagingen voor personalized medicine

Voor een effectieve toepassing van personalized medicine spelen naast erfelijke informatie ook factoren als leeftijd, geslacht, eetgewoonten, andere ziekten en het gebruik van meerdere geneesmiddelen een rol. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).

Geneesmiddelen PW36 - 30-08-2016

D66: minder medicijnen voor kinderen

D66 wil dat artsen voortaan terughoudender zijn bij het voorschrijven van geneesmiddelen aan kinderen. Zorgverleners zouden eerst langer moeten zoeken naar andere behandelmethoden.

Algemeen, Geneesmiddelen, Politiek & overheid 26-08-2016

Henk-Jan Guchelaar nieuw lid van het CBG

Ziekenhuisapotheker en klinisch farmacoloog Henk-Jan Guchelaar is gisteren beëdigd als nieuw lid van het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen (CBG).

Algemeen 26-08-2016

Productieprobleem crisantaspase

Door een productieprobleem is crisantaspase (Erwinase) in de komende weken beperkt beschikbaar.

Geneesmiddelen 26-08-2016

Verbetering

Algemeen PW35 - 26-08-2016

Inkopen bereidingen blijft toegestaan

Inspectie lanceert nieuwe eisen voor doorleveren

Niet-bereidende apothekers behouden de mogelijkheid apotheekbereidingen in te kopen bij bereidende apotheken. Dat stelt de Inspectie voor de Gezondheidszorg (IGZ) in de vandaag gepubliceerde nieuwe circulaire voor collegiale bereidingen.

Geneesmiddelen, Politiek & overheid, Praktijkvoering PW35 - 23-08-2016 1 reactie

Pfizer neemt producent van Xtandi over

Het Amerikaanse farmaceutische concern Pfizer neemt het eveneens Amerikaanse Medivation over, dat is gespecialiseerd in kankermedicatie. Beide bedrijven hebben gisteren een akkoord bereikt over een overnamebedrag van € 12,3 miljard.

Industrie PW35 - 23-08-2016

Canagliflozine beschermt ook de nieren

Het diabetesmiddel canagliflozine verlaagt niet alleen bloedsuiker, maar helpt ook bij het beschermen van de nieren. Dat concludeert een onderzoeksgroep onder leiding van klinisch farmacoloog Hiddo Lambers Heerspink van het Universitair Medisch Centrum Groningen.

Geneesmiddelen PW35 - 22-08-2016

Pijnstiller zonder bijwerkingen ontdekt

Een team van Amerikaanse en Duitse wetenschappers denkt een pijnstiller te hebben ontdekt zonder bijwerkingen. Het nieuwe molecuul, PZM21, bleek in dierproeven de pijn net zo goed te bestrijden als morfine.

Geneesmiddelen PW37 - 18-08-2016

Patiënt niet de dupe van EPD

Hoewel de implementatie van een elektronisch patiëntendossier in ziekenhuizen veel onrust kan veroorzaken, heeft het geen nadelige gevolgen voor opgenomen patiënten.

Algemeen PW33 - 18-08-2016

Productiefout vertraagt levering Thyrax

Schildkliermedicijn pas in voorjaar 2017 beschikbaar

Een productiefout in de nieuwe fabriek in Duitsland is er de oorzaak van dat schildkliermedicijn Thyrax Duotab pas in het tweede kwartaal van 2017 weer verkrijgbaar is voor ongeveer 350.000 patiënten in Nederland, en niet dit najaar zoals eerder gemeld, laat producent Aspen Pharma Trading weten. Over twee maanden komt het bedrijf met de precieze datum waarop het middel weer beschikbaar is.

Geneesmiddelen, Industrie, Politiek & overheid PW33 - 17-08-2016

Raloxifeen optie bij schizofrenie

Bij vrouwen met therapieresistente schizofrenie verbetert raloxifeen de symptomen en de klinische respons.

Geneesmiddelen PW33 - 17-08-2016

Document acties

Back to top