Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

SIR zoekt apothekers voor onderzoek receptwijzigingen

02-09-2016
Om inzicht te geven in de rol van de openbaar apotheker bij het oplossen van farmacotherapeutische, logistieke en administratieve problemen start SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy een landelijk onderzoek. Het onderzoeksteam roept openbaar apothekers op data aan te leveren.
SIR zoekt apothekers voor onderzoek receptwijzigingen

Deelname aan het onderzoek, uit te voeren in samenwerking met de KNMP, komt onder meer neer op het noteren van alle receptwijzigingen op één dag.

Volgens SIR is deelname van een groot aantal apotheken noodzakelijk om landelijke en publiceerbare cijfers te verkrijgen. De metingen vinden plaats in de periode 10 oktober tot 4 november, aanmelden kan tot vrijdag 23 september.

Een onderzoek naar receptwijzigingen in de apotheek is voor het laatst op grote schaal uitgevoerd in 1999 (Buurma et al). Uit een pilotonderzoek onder tien apotheken van enkele maanden geleden blijkt dat het aantal farmacotherapeutische wijzigingen is toegenomen en het aantal administratieve wijzigingen is gedaald. Ook is er sprake van zeer veel logistieke problemen.

Deze onderzoeksresultaten lijken volgens SIR het gevolg van de toename van het aantal medicatiebewakingssignalen, de afname van het aantal handgeschreven recepten, problemen rond de beschikbaarheid van geneesmiddelen en het preferentiebeleid.

 

Document acties

Back to top