Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Veel klachten in apotheek door medicijntekorten

PW37 - 06-09-2016
Drie kwart van de apothekersassistenten krijgt dagelijks klachten van patiënten door medicijntekorten en door het preferentiebeleid van zorgverzekeraars. Een kwart van hen heeft te maken met agressieve klanten aan de balie als bijvoorbeeld geneesmiddelen als Thyrax of dexamfetamine niet beschikbaar zijn.
Veel klachten in apotheek door medicijntekorten

Dat blijkt uit een online peiling onder apothekersassistenten van onderzoeksinstituut SIR Institute for Pharmacy Practice and Policy in opdracht van de KNMP. “Omdat de apotheker te zeikerig is om Thyrax te bestellen en alleen aan zijn eigen centen denkt, kan ik nu terug naar de internist ... Ik gun jullie ook een ziekte”, noteert een van de respondenten.

Apotheken krijgen ook te maken met fysiek geweld. “Dreigen, schreeuwen, schelden, spugen”, aldus een reactie. “Meerdere malen bijna een handgemeen gehad. Gooien met spullen. Kapot maken van eigendom apotheek.” En: “De levothyroxine die je letterlijk weer naar je hoofd gegooid krijgt, want men moet Thyrax.” De klachten en agressie van klanten over het begeleidingsgesprek nieuw geneesmiddel zijn na het verwijderen van het tarief op de nota afgenomen.

Op basis van cijfers van KNMP Farmanco is de verwachting dat de geneesmiddelentekorten dit jaar verder toenemen. In 2015 waren het er 625, maar in de eerste helft van dit jaar zijn er al 369 definitieve en tijdelijke tekorten genoteerd.

Document acties

Back to top