Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

RIVM: nog veel uitdagingen voor personalized medicine

PW36 - 30-08-2016
Voor een effectieve toepassing van personalized medicine spelen naast erfelijke informatie ook factoren als leeftijd, geslacht, eetgewoonten, andere ziekten en het gebruik van meerdere geneesmiddelen een rol. Dat blijkt uit onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
RIVM: nog veel uitdagingen voor personalized medicine

Personalized medicine, het behandelen van patiënten op basis van hun unieke kenmerken, biedt volgens het RIVM veel kansen om therapieën voor de individuele patiënt te verbeteren. Het voor onderzoek optimaal benutten van alle beschikbare gegevens en eigenschappen van patiënten is echter nog een uitdaging, concludeert het RIVM, dat deze studie uitvoerde in opdracht van het ministerie van Volksgezondheid, Welzijn en Sport.

Ook moet volgens de onderzoekers goed worden nagedacht over privacy en beheer van patiëntgegevens en of de wijze waarop de zorg in Nederland nu is geregeld wel geschikt is voor personalized medicine. Daarnaast zal de opleiding van artsen en apothekers afgestemd moeten worden op deze nieuwe ontwikkeling in de behandeling van patiënten.

 

Document acties

Back to top