Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 22 / 23, jaar 2011

dossier Diabetes

3 juni 2011

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Insulines op reis

De zomervakantie is in aantocht. De apotheek speelt niet alleen een belangrijke rol in het verstrekken van medicijnpaspoorten aan patiënten die op reis gaan, maar ook in het geven van bewaaradviezen over geneesmiddelen. Zo mag insuline in geen geval in de bagageruimte van het vliegtuig vervoerd worden. Maar weet de patiënt dat ook?

03-06-2011 | door Sin Ying Chuah

KNMP Quick scans

De KNMP quick scans helpen apothekers bij de implementatie van KNMP Richtlijnen. Een quickscan is een online vragenlijst die de apotheker inzicht geeft waar de zorgverlening aan de richtlijn voldoet en waar nog niet. Naast de nieuwe quick scan ‘Ter hand stellen’ is nu ook de herziene versie van ‘Diabetes’ beschikbaar.

03-06-2011 | door KNMP

Masterdiploma

03-06-2011 | door KNMP

Integrale diabeteszorg

03-06-2011 | door KNMP

Diabetesweek in de apotheek

Op Wereld Diabetes Dag – 14 november 2011 – wordt het startschot gegeven voor de ‘Diabetesweek in de apotheek’.

03-06-2011 | door KNMP

Duur, maar zinnig en zuinig

Om duidelijk te maken of een nieuwe therapie voordelen biedt, zijn eenduidige en actuele richtlijnen voor het gebruik van ‘dure’ geneesmiddelen in ziekenhuizen nodig. Ziekenhuisapotheker dr. Pieter Knoester illustreert dit aan de hand van pemetrexed.

03-06-2011 | door Pieter Knoester

‘Het inzicht kwam na een driedaags hypercoma’

Diabetespatiënt Thijs van Vilsteren moet leven met de dagelijkse inname van handenvol pillen, die ook nog eens forse bijwerkingen veroorzaken. Over zijn apotheker niets dan lof. “Ik heb nooit moeten wachten op medicijnen.”

03-06-2011 | door René Groeneveld

Samenwerking kernbegrip in diabeteszorg

Gelet op de groei van het aantal diabetespatiënten is de recent verschenen KNMP Richtlijn Diabetes mellitus misschien wel een van de belangrijkste in de hele reeks die de KNMP het licht doet zien. Volgens de samenstellers kan de apotheker een duidelijke rol spelen in preventie, maar dan is samenwerking met de ketenpartners wel een voorwaarde.

03-06-2011 | door Frank van Wijck

Stijgend gebruik diabetesmiddelen zet door

Nederlandse openbare apotheken verstrekten in 2010, gerekend in dagdoseringen, vier procent meer orale bloedglucoseverlagende middelen en drie procent meer insulines. Het aantal gebruikers van orale antidiabetica steeg met zeven procent. En de trend in de verschuiving van humane insulines naar insulineanalogen zet verder door.

03-06-2011 | door SFK

Prediabeet

Column

03-06-2011 | door Jaap Talsma

Farmacologisch profiel voorspelt risico

Antidepressiva kunnen bij diabetespatiënten de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Om zicht te krijgen op de achterliggende farmaco­logische mechanismen zijn antidepressiva gekarakteriseerd naar binding aan receptoren en transporters. Er blijkt een verband te bestaan tussen dit farmacologisch profiel en het risico op hyper- dan wel hypoglykemie.

03-06-2011 | door H.J. Derijks, E.R. Heerdink, G.H.P. de Koning, R. Janknegt en A.C.G. Egberts

Te strakke bloedglucoseregulatie onwenselijk

Nastreven van een strikte HbA1c-waarde – lager dan 7,0% – bij de behandeling van diabetes type 2 is uit de mode. Een onderzoek van de Accord Study Group, recent gepubliceerd in de The New England Journal of Medicine, onderstreept dit nog eens extra.

03-06-2011 | door Marc de Leeuw

Addendum

De Zorgstandaard Diabetes van de Nederlandse Diabetes Federatie kende nog geen hoofdstuk over farmaceutische zorg. Daar komt nu verandering in, mede dankzij apotheker Marloes Rijkens. Zij schrijft mee aan een addendum.

03-06-2011 | door Mike Nettekoven

Huisartsen steeds beter in opsporen diabetes-2-patiënt

Veel mensen merken pas laat dat ze diabetes type 2 hebben. De laatste jaren wordt diabetes echter steeds vaker op tijd ontdekt. Dat blijkt uit promotieonderzoek van Esther van ’t Riet van het VU medisch centrum in Amsterdam. Drie vragen aan Van ’t Riet.

03-06-2011 | door M.Nettekoven

Snoepgedrag

column

03-06-2011 | door Steven Verhagen-Smits

Virus verwekker van diabetes type 1

Er is een mogelijk verband tussen een infectie met een enterovirus en het krijgen van diabetes type 1. Dit blijkt uit een meta-analyse van diverse observationele studies.

03-06-2011 | door Mike Nettekoven

‘Diabeteszorg moet af van one-size-fits-all’

Huisartsen zijn belast met de behandeling van diabetes­patiënten. Door de behandeling volgens protocol blijft de zorg voor deze grote patiëntengroep betaalbaar. Hoogleraar diabetologie Michaela Diamant van het VUmc plaatst hier echter kanttekeningen bij: “Behandeling op maat kan voor veel patiënten een betere oplossing zijn”

03-06-2011 | door Mike Nettekoven

Waardering

Bij dit PW

03-06-2011 | door Léon Tinke

Schorsing orale buflomedilpreparaten

Het CHMP schorst de handelsvergunning van orale preparaten met buflomedil (Loftyl) vanwege een hoog risico op cardio- en neurotoxiciteit, vooral na overdosering en misbruik. Dit doet het comité op basis van een Franse baten/risicoanalyse en andere klinische studies.

02-06-2011 | door DEB409904

Celecoxib bij darmpoliepen herbeoordeeld

Het CHMP gaat de werking van celecoxib herbeoordelen bij poliepen in de dikke darm (familiaire adenomateuze polypose, FAP).

02-06-2011 | door DEB409904

Bevacizumab ook als eerstelijnsbehandeling samen met capecitabine

De therapeutische indicatie van Avastin (bevacizumab) mag toch uitgebreid worden. Het CHMP heeft een eerder negatief advies na heroverweging omgezet in een positief advies.

02-06-2011 | door DEB409904

Diabetes: bewegen én afvallen

Vooral de combinatie van afvallen en meer bewegen reduceert het risico op diabetes.

01-06-2011 | door M.Nettekoven

Combinatie goed bij pancreaskanker

Een combinatie van vier middelen verlengt de overleving van patiënten met alvleesklierkanker vergeleken met de standaard­behandeling.

01-06-2011 | door M.Nettekoven

Thuisapotheek levert spoedmedicatie in Overschie

De Thuisapotheek is gestart met de levering van spoedmedicatie aan bewoners in Overschie; de internetapotheek is gevestigd in deze Rotterdamse wijk.

30-05-2011 | door DEB420720

Groen licht Kamer voor vrije tarieven

Een meerderheid van de Tweede Kamer heeft vorige week groen licht gegeven voor de invoering van vrije tarieven in de farmaceutische zorg. Minister Edith Schippers (VWS) wees kritiek uit een recent onderzoek van Zorgverzekeraars Nederland van de hand. De KNMP steunt de lijn van de minister.

27-05-2011 | door René Groeneveld

Antipsychotica effectief bij depressie

Tweedegeneratie-antipsychotica zijn effectief bij depressie, sommige als monotherapie, andere als adjuvante therapie. De bijwerkingen zijn echter aanzienlijk.

26-05-2011 | door DEB422443

Dagelijks een polypil halveert het risico op hartziekten

De polypil halveert het risico op cardiovasculaire incidenten bij mensen die hiervoor een verhoogd risico hebben. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

26-05-2011 | door DEB422443

Vrees 'dunne huid' door 'hormoonzalf' ongegrond

Ouders kunnen hun kinderen die eczeem hebben, zonder zorgen insmeren met een corticosteroïdebevattende zalf. Als ouders de ‘hormoonzalven’ volgens voorschrift gebruiken, is de vrees voor een ‘dunne huid’ ongegrond. Dat blijkt uit Australisch onderzoek.

25-05-2011 | door DEB422443

Bijwerking stuurt keuze derde diabetesmiddel

Wanneer iemand met diabetes type 2 een derde geneesmiddel nodig heeft om zijn bloedglucosespiegel onder controle te houden, zal de keuze vooral vallen op het middel met de minste ongewenste bijwerkingen. Qua effectiviteit is er namelijk weinig verschil tussen de diverse geneesmiddelen die aangemerkt worden als derde stap in de behandeling van diabetes type 2.

23-05-2011 | door DEB422443
Back to top