Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Dagelijks een polypil halveert het risico op hartziekten

PW Magazine 22 / 23, jaar 2011 - 26-05-2011
De polypil halveert het risico op cardiovasculaire incidenten bij mensen die hiervoor een verhoogd risico hebben. Dat blijkt uit een nieuwe studie.

De studie, 25 mei gepubliceerd in de online editie van PLoS One, onderzocht het effect van een polypil bij een groep van 378 mensen in de leeftijd van 50 tot 70 jaar. De geteste polypil bevatte 10 mg lisinopril, 12,5 mg hydrochloorthiazide, 75 mg acetylsalicylzuur en 20 mg simvastatine.

De deelnemers, die at random de polypil of een placebo dagelijks toegediend kregen, kwamen uit het Verenigd Koninkrijk, Australië, Brazilië, India, Nieuw-Zeeland, Nederland en de Verenigde Staten.

Volgens hoofdonderzoeker van de studie, hoogleraar gezondheidszorg dr. Anthony Rodgers van het George Institute in Sydney, laat het onderzoek nog vragen onbeantwoord. Niet duidelijk is wat de voor en tegens van de polypil zijn ten opzichte van ‘losse’ geneesmiddelen die afgestemd worden op het individu. Dat wordt nog uitgezocht in een trial, zo meldt Rodgers.

Maar hij gelooft dat medicatie op maat bij preventie van hart- en vaatziekten niet zo belangrijk is als het eerst leek. Hij ziet in de medische wereld een verschuiving qua denkwijze. “Nu zetten we het belang van de behandeling van het cardiovasculaire risico op populatieniveau voorop. De polypil past in deze denkwijze.”

Toch maakt Rodgers een nuancering. “Er zullen altijd patiënten zijn die het beter doen op individueel afgestemde medicatie.”

De studie werd gefinancierd door publieke gezondheidszorgorganisaties uit Australië, Brazilië, Nieuw-Zeeland en het Verenigd Koninkrijk.

De Indiase farmaceut Dr. Reddy Laboratories stelde de medicatie beschikbaar, maar speelde geen rol bij de financiering van de studie.

Document acties

Back to top