Huisartsen steeds beter in opsporen diabetes-2-patiënt
Hoe komt dit?
“Dit weten we niet precies, maar het lijkt erop dat huisartsen beter diabetes opsporen. Een positieve ontwikkeling! Ook is het mogelijk dat mensen zelf alerter zijn op diabetes, bijvoorbeeld door de publieke campagnes over overgewicht en diabetes. Helaas blijkt ook uit mijn proefschrift dat het aantal mensen met licht verhoogde bloedsuiker toeneemt.”
Waar komt deze toename door?
“Ook dit weten we niet precies. We denken dat dit een gevolg is van de stijging in het aantal mensen met een hoge bloeddruk en overgewicht die we gevonden hebben. Dit zijn beide risicofactoren voor het ontwikkelen van afwijkingen in het glucosemetabolisme.”
Is het nodig deze mensen op te sporen?
“Het is belangrijk mensen met een hoog risico op diabetes op te sporen. Door preventie kan mogelijk voorkomen worden dat zij uiteindelijk diabetes ontwikkelen. Waarschijnlijk hebben deze mensen geen klachten. Zelfs mensen met suikerziekte merken soms niet dat ze diabetes hebben. Deze mensen kunnen met een glucosemeting opgespoord worden.
Omdat het lastig is om bij iedereen een glucosemeting uit te voeren, blijven deze patiënten vaak onontdekt. Het recent ingevoerde PreventieConsult bij huisartsen kan helpen om mensen met een hoog risico op het krijgen van diabetes met een eenvoudige vragenlijst op te sporen.”