Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Vrees 'dunne huid' door 'hormoonzalf' ongegrond

PW Magazine 22 / 23, jaar 2011 - 25-05-2011
Ouders kunnen hun kinderen die eczeem hebben, zonder zorgen insmeren met een corticosteroïdebevattende zalf. Als ouders de ‘hormoonzalven’ volgens voorschrift gebruiken, is de vrees voor een ‘dunne huid’ ongegrond. Dat blijkt uit Australisch onderzoek.

Onderzoeker Esther Hong van Royal North Shore Hospital in Sydney onderzocht samen met haar collega’s of corticosteroïden daadwerkelijk een dunne huid veroorzaken.

De wetenschappers gaven aan de ouders van 70 kinderen met constitutioneel eczeem een reeks corticosteroïdezalven mee. Een controlegroep van 22 kinderen gebruikte geen ‘hormoonzalf’.

Vervolgens bekeken Hong en haar collega’s behandelde en onbehandelde huidplekjes van de kinderen om te kijken of de huid dunner werd. Ook zochten zij met een dermatoscoop naar minuscule bijwerkingen van corticosteroïden, zoals teleangiëctasieën.

De huid van de ingesmeerde kinderen bleek niet dunner te zijn geworden, ook al gebruikten ze genoeg corticosteroïden om continu eczeemvrij te blijven.

In de corticosteroïdegroep had 3,3% van de kinderen milde teleangiëctasieën in de elleboogholte, tegenover 3,1% in de controlegroep.

De onderzoekers zagen geen striae, atrofische littekens of bloeduitstortingen.

De auteurs stellen dat normaal routinematig gebruik van corticosteroïdezalf niet zorgt voor een dunne huid. Zij hopen dat artsen en ouders de veilige en effectieve hormoonzalven blijven voorschrijven en gebruiken.

Document acties

Back to top