Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

PW Magazine 05, jaar 2011

dossier Hart en vaten

4 februari 2011

Wilt u verder lezen?

Log in om verder te lezen.

Inloggen

Ik ben mijn wachtwoord vergeten


Alleen abonnees van het Pharmaceutisch Weekblad hebben volledige toegang tot pw.nl. Ga voor meer informatie: abonnement PW aanvragen.

Lichte pijnstillers blijven zaak van patiënt

Apothekers kunnen onmogelijk bijhouden welke zelfzorggeneesmiddelen de patiënt koopt in supermarkt of drogisterij. Een apotheker kwam daarom – zonder succes – in het geweer tegen het College ter Beoordeling van Geneesmiddelen.

04-02-2011 | door Catelijne Bach en Claudia Bruins

‘Met de bijwerkingen hebben we leren omgaan’

Durk en Jannie van der Molen slikken en plakken dagelijks 22 verschillende geneesmiddelen, waarvan sommige drie keer per dag. Regelmatig contact met hun apotheker is van levensbelang voor beide patiënten.

04-02-2011 | door groeneveld

Almaar innoveren

Apotheker Koos Werkman van Apotheek Tholen is voortdurend bezig met een innovatieproces. “Zo loop ik door mijn apotheek. Ik kijk altijd of en hoe ik kan optimaliseren, ten faveure van de patiënt.” Het internet en de robot bieden hem steeds meer mogelijkheden.

04-02-2011 | door groeneveld

AMC vernieuwt apotheek én eerste uitgifte

Tegelijk met een modernisering van balies en werkruimte heeft de poliklinische apotheek van het Academisch Medisch Centrum in Amsterdam ook het systeem voor eerste uitgifte vernieuwd. Voortaan is de uitleg over geneesmiddelen die patiënten meekrijgen specifiek en korter.

04-02-2011 | door groeneveld

Schrik

redactioneel

04-02-2011 | door Annemiek Veelenturf

Schipperen tussen bloeding en trombose. Prasugrel en ticagrelor als alternatieven voor clopidogrel

Vanwege de tekortkomingen van clopidogrel is er veel aandacht voor de nieuwe middelen ticagrelor en prasugrel. Twee recente onderzoeken zijn uitgevoerd om te beoordelen of prasugrel en ticagrelor geschikte alternatieven zijn bij acuut coronair syndroom.

04-02-2011 | door J.E. Nanninga en J.J.W. Ros

Medicatieveiligheid prominent in het Witboek. Witboek Farmacie zet agenda voor sector

Effectieve en veilige farmacotherapie, efficiënte farmaceutische logistiek en individuele begeleiding van patiënten om het best mogelijke resultaat te bereiken; dat zijn de kernprocessen in de apotheek. Het Witboek Farmacie schetst op elk van die terreinen een uitdagend maar realistisch toekomstbeeld.

04-02-2011 | door Frans van de Vaart

Aanmelden voor KNMP Nieuwsbrief?

Ontvangt u de KNMP Nieuwsbrief al? Deze nieuwsbrief bevat niet alleen nieuws van de KNMP, maar ook farmaceutisch nieuws van derden.

04-02-2011 | door pw

Druk met CVRM

De KNMP-richtlijn voor cardiovasculair risicomanagement mag dan pas later dit jaar verschijnen, in de praktijk zijn apothekers al druk bezig met de zorg rond patiënten met hart- en vaatziekten. Met computersearches worden bijvoorbeeld voorschrijfcijfers aan artsen teruggekoppeld en kunnen ontbrekende contra-indicaties boven water komen.

03-02-2011 | door nettekoven

Gebruik CVRM-medicatie blijft toenemen

Geneesmiddelgebruik voor cardiovasculair risicomanagement nam, uitgedrukt in dagdoseringen, afgelopen jaar toe met 5%. De uitgaven hieraan zijn met 3% afgenomen en bedroegen in 2010 in totaal € 980 miljoen. Opvallend is de groei van het nieuwe geneesmiddel aliskiren, waarvan de afzet in een jaar tijd verdubbelde.

03-02-2011 | door SFK

Wetenschapsdag 15 maart over COPD

De KNMP Wetenschapsdag vindt dit jaar plaats op 15 maart in het Beatrix theater in Utrecht. Het thema is COPD: zucht naar lucht.

03-02-2011 | door pw

Apothekers meten en verbeteren hun zorgverlening continu. Kwaliteitsindicatoren Basisset 2010 invullen

De Kwaliteitsindicatoren Basisset 2010 is via knmp.nl tot 1 april 2011 voor invullen beschikbaar. Zodra alle gegevens verwerkt zijn, kunnen apothekers hun eigen resultaten vergelijken met het landelijk beeld. Verbetering van de kwaliteit van zorgverlening staat hierbij voorop.

03-02-2011 | door pw

Nu ook KennisTesten CVRM. Weet uw assistent genoeg om patiënt te woord te staan?

Nieuw in de reeks KennisTesten zijn die voor CVRM eerste uitgifte en tweede uitgifte. Karen de Leest is het brein hierachter: “De KennisTesten brengen de informatie tot de essentie terug. Assistenten hebben hier behoefte aan.”

03-02-2011 | door pw

Vrouwelijke patiënt ‘vergeten’ in richtlijnen

Richtlijnen voor de behandeling en preventie van cardiovasculaire aandoeningen moeten nodig op de schop, stelt dr. Angela Maas. Reden: ze ontberen seksespecifieke zorg, en die is bij deze aandoeningen echt nodig. “Anders doen we onze vrouwen en de cardiovasculaire zorg echt tekort.”

03-02-2011 | door marcdl

Experimenteel hartfalenmiddel veelbelovend

Onderzoekers onder leiding van de Maastrichtse hoogleraar Leon de Windt hebben een gen ontdekt dat hartfalen ontwikkelt. Ook hebben zij een medicijn bedacht dat dit gen uitschakelt. Na behandeling hiermee vertoonden muizen met hartfalen direct herstel. Drie vragen aan De Windt.

03-02-2011 | door nettekoven

Candesartan beter bij hartfalen

Onder patiënten met hartfalen is minder sterfte indien zij het geneesmiddel candesartan krijgen in plaats van losartan. Zweeds onderzoek wijst dit uit.

03-02-2011 | door nettekoven

Veiligheid: romiplostim

Patiënten met een verminderde leverfunctie of chronische leverziekte die behandeld worden met Nplate (romiplostim) kunnen poortadertrombose ontwikkelen.

02-02-2011 | door nettekoven

Herbeoordeling: somatropine-bevattende middelen

Het CHMP en de FDA zijn een herbeoordeling gestart van somatropine-bevattende geneesmiddelen.

02-02-2011 | door nettekoven

Positief advies: collagenase clostridium histolyticum

Het CHMP heeft positief geadviseerd over Xiapex (collagenase clostridium histolyticum).

02-02-2011 | door nettekoven

Epo gunstig bij hartfalen

Erytropoëtine stimuleert de vorming van nieuwe bloedvaten in het hart bij hartfalen.

02-02-2011 | door nettekoven

Geen statines na hersenbloeding

Patiënten die een hersenbloeding hebben doorgemaakt zouden geen statines moeten gebruiken, vooral indien de bloeding in een hersenkwab optrad.

02-02-2011 | door nettekoven

Hartpatiënt negeert helft pillen

De therapietrouw op de lange termijn van oudere patiënten die een myocardinfarct hebben doorgemaakt is laag, vooral bij patiënten met een verminderde nierfunctie.

02-02-2011 | door nettekoven

Piepgedrag

column

01-02-2011 | door Jaap Talsma

PW-poll: onderscheid in CVRM-richtlijnen

Een ruime meerderheid van de apothekers die de poll op pw.nl invulden, vindt dat in CVRM-richtlijnen onderscheid moet komen tussen risicofactoren die specifiek gelden voor mannen en vrouwen.

31-01-2011 | door marcdl

Subsidie redt Geneesmiddelenbulletin

Het Geneesmiddelenbulletin krijgt per februari 2011 subsidie. Dat heeft het ministerie van VWS vorige week besloten. Hiermee is het voortbestaan van dit onafhankelijke geneesmiddeltijdschrift gered.

31-01-2011 | door marcdl

Taboe 'indicatie op recept' doorbroken

Voorschrijvers moeten bij 44 geneesmiddelen de indicatie op het recept gaan vermelden. De Tweede Kamer brengt hiervoor een wijziging van de Geneesmiddelenwet in stemming.

28-01-2011 | door edbos

Schippers: wet tegen fusie verzekeraar en zorgaanbieder

Minister Edith Schippers (VWS) wil fusies tussen zorgverzekeraars en zorgaanbieders wettelijk verbieden. Om dit voorstel in Brussel te toetsen, kaart de minister de plannen het komend voorjaar aan bij de Europese Commissie.

27-01-2011 | door groeneveld

CMR-alert: penicillineallergie gemist

De Centrale Medicatie-incidenten Registratie heeft een alertmelding uitgebracht na een incident met amoxicilline/clavulaanzuur.

25-01-2011 | door marcdl

Substitueren anti-epileptica kan gevaarlijk zijn

Het omzetten van anti-epileptica kan de behandeling van patiënten in gevaar brengen. Dat stellen de belangenorganisaties binnen de epilepsiezorg en de KNMP in een gezamenlijke verklaring.

20-01-2011 | door edbos

Verwarring bij chinolonen

De tekst ‘Met water innemen, niet met melk’ bij de chinolonen ciprofloxacine en norfloxacine is onduidelijk voor patiënten. Dit blijkt uit meldingen van gebruikers van deze geneesmiddelen op www.meldpuntmedicijnen.nl, een website van het Instituut voor Verantwoord Medicijngebruik (IVM).

20-01-2011 | door marcdl
Back to top