Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Substitueren anti-epileptica kan gevaarlijk zijn

PW Magazine 05, jaar 2011 - 20-01-2011
Het omzetten van anti-epileptica kan de behandeling van patiënten in gevaar brengen. Dat stellen de belangenorganisaties binnen de epilepsiezorg en de KNMP in een gezamenlijke verklaring.

Het komt het steeds vaker voor dat epilepsiepatiënten een ander geneesmiddel krijgen dan zij gewend zijn. Dit komt doordat apothekers hun geneesmiddel substitueren, veelal in opdracht van het preferentiebeleid van de zorgverzekeraar.

Een succesvolle behandeling van epilepsiepatiënten staat of valt echter met continuïteit van farmaceutische zorg – zowel in samenstelling, merk, fabrikant als toedingsvorm. Wisselingen van geneesmiddelen kunnen leiden tot aanvallen, met grote gevolgen voor de patiënt en voor de samenleving.

De Nederlandse Liga tegen Epilepsie, de Epilepsie Vereniging Nederland, het Nationaal Epilepsie Fonds en de KNMP pleiten er daarom voor de geneesmiddelen voor epilepsiepatiënten niet te substitueren. De kostenbesparing van het wisselen van medicatie weegt volgens de partijen niet op tegen de hoge kosten voor de patiënten en de samenleving bij een doorbraak van aanvallen.

De belangenorganisaties binnen de epilepsiezorg zijn in onderhandeling met zorgverzekeraars over het verwijderen van anti-epileptica uit het preferentiebeleid. De KNMP steunt deze onderhandelingen.

Document acties

Back to top