Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Piepgedrag

PW Magazine 05, jaar 2011 - 01-02-2011 | door Jaap Talsma
column

Colum_JaapTalsma_7304_web.jpgSinds enige tijd doet Carin met enthousiasme het CVRM-spreekuur in onze groepspraktijk.  Cardio Vasculair Risico Management? Nou, eigenlijk meer Carin Voor Ronde Mannen.

Bij bosjes vallen ze voor haar charmante preventieve activiteit. Opvallend is dat ze geen enkel idee hebben over gezonde voeding, de mannen. Bemoedigend is dat ze in het algemeen erg gemotiveerd lijken om hun ongezonde gedrag te veranderen. En tenslotte: het bijzondere is dat het vrijwel allemaal mannen zijn.

Dit laatste nu is veel minder bijzonder dan het lijkt. Terwijl de vrouw in de statistieken van de cardiovasculaire morbiditeit en mortaliteit met stip stijgt, is er in de wereld van de cardiologen nauwelijks aandacht voor deze bedreigde groep.  En waarom zou dat in de huisartsenpraktijk  anders zijn?

Het cardiovasculaire risico moet gemanaged, dat is zeker. Maar laten we daarbij niet alleen die ronde mannen betrekken. Ruim baan voor de (postmenopauzale) vrouwen!

Vorige week kwam een man zich beklagen na z’n CVRM-consult. Omdat z’n borrel, z’n sigaar en z’n eetgewoonten zwaar onder vuur waren komen te liggen. Dat is piepgedrag, dat een vrouw niet snel zal vertonen!

Document acties

Back to top