Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Columns

Sorry

'Sorry seems to be the hardest word.'

Laten we het hebben over communiceren en omgangsvormen. Mijn kinderen zijn 1 en 3 jaar oud. We proberen ze op die leeftijd al omgangsvormen bij te brengen. “Alsjeblieft”, “dank je wel” en “sorry” als je een Barbie tegen het hoofd van je broertje aan gooit. We leven nu in de tweede maand van het jaar. Ondertussen hebben we al drie nieuwsberichten van zorgverzekeraars ontvangen waarin werd vermeld dat er iets niet goed is gegaan in de aanmerking van het preferente artikel in de taxe.

PW10 - 10-03-2023 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Zetpillen

De zetpillen werden tegen het plafond gegooid.

Vroeger was de zetpil een veelvoorkomende bereiding in de apotheek. Op het apothekersexamen kwam minimaal één complexe zetpilbereiding voor.

PW9 - 03-03-2023 | door Jaap Dik, apotheker

Duizendpoten

Apothekers kunnen meer taken naar zichzelf toetrekken.

Tijdens sollicitatiegesprekken wordt regelmatig de vraag gesteld met welk dier de sollicitant zichzelf associeert. Wat laat diegene hiermee zien? Goede zelfkennis of kan de persoon beter worden ingeschat? Het hoger doel is mij onbekend.

PW8 - 24-02-2023 | door Iris de Jong, voorzitter Vereniging van Jonge Apothekers

Aambeien

Het is goed om in de voorlichting te wijzen op dit mogelijke risico.

Het komt voor dat een geneesmiddel off-label wordt gebruikt voor andere indicaties dan waarvoor het is geregistreerd. Onlangs hoorde ik dat dit ook het geval is bij xylometazoline-neusspray.

PW7 - 17-02-2023 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Green deal 3.0

De groenste zorg is zorg die niet geleverd hoeft te worden.

Ik houd van kaas met een bite! Oude kaas dus, of desnoods belegen. Maar opeens was die niet meer te krijgen binnen het bedrijfsrestaurant. Er was alleen ontzéttend veel jonge kaas.

PW6 - 10-02-2023 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Verbijstering

De media meldden dat BENU Apotheken nog niet hadden getekend.

Vol verbijstering heb ik de gang van zaken rondom de contractering gadegeslagen. Vooral de reacties van patiënten hebben mij verbaasd.

PW5 - 03-02-2023 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Help

Was dit nou echt nodig?

Dinsdagnacht, half twee. De intensivist aan de telefoon. Meneer K is er weer, zegt ze op enigszins geërgerde toon. Ook ik kan een zucht niet onderdrukken. Dit is de zoveelste keer deze week. En steeds gebeurt hetzelfde.

PW4 - 27-01-2023 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

GDV

'Ja, dan wil ik ook wel zo een baxterrol!'

Op een verjaardag zitten Bep (77) en Wilma (78) onder het genot van een taartje heerlijk met elkaar te klagen. De energieprijzen! Die gasprijzen! De boodschappen! “Vroeger kocht je voor 25 cent nog een halfje casino wit.

PW3 - 20-01-2023 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Geur van de dag

Vroeger kon je aan de geur in de apotheek de dag afleiden.

Op maandag werd de voorraad Mixtura Resolvens aangemaakt. Een hoestdrank met een hoog placebogehalte, maar wel erg lekker. De geur van drop en anijs hing de hele dag in de apotheek. Menig bezoeker maakte daar een opmerking over: “Wat ruikt het lekker!”

PW1en2 - 13-01-2023 | door Jaap Dik, apotheker

Klaar voor de start

Hier ligt een van de kansen voor de apotheker van de toekomst.

Enkele jaren geleden had ik een lelijke val gemaakt op straat tijdens mijn vakantie in Frankrijk. Op de automatische piloot ben ik naar de apotheek gegaan. Hier werd mijn wond verzorgd en kreeg ik een tetanusprik. Op dat moment vond ik het niet vreemd dat ik deze zorgvraag neerlegde bij de apotheek.

PW51en52 - 23-12-2022 | door Iris de Jong, voorzitter Vereniging van Jonge Apothekers

Roze olifant

We staan iedereen die vragen heeft, ook als ze kritisch zijn, te woord.

Demonstreren is een mensenrecht. Zelf maak ik ook gebruik van dit recht. Zo was ik een aantal jaren geleden bij de March for Science in Amsterdam. In mijn politieke verleden organiseerde ik ze zelf ook wel eens, demonstraties, zoals tegen de marktwerking in de zorg.

PW50 - 16-12-2022 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Ons vak

En ja, ik geef daarnaast ook wel adviezen bij intoxicaties.

Onlangs was ik op de jaarlijkse Ziekenhuisfarmaciedagen. Ik had mij ingeschreven voor dag 2, met het thema Duurzaamheid. Ik vond het een geslaagde dag; veel bekenden gesproken, inspirerende presentaties gehoord, kortom: een aanrader!

PW49 - 09-12-2022 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Geblinddoekt

Ik denk wel dat we nog een lange weg te gaan hebben.

Een metafoor van een collega over het beoordelen van medicatie: geblinddoekt autorijden. Geblinddoekt omdat we geen inzicht hebben in de labwaarden tijdens het controleren van de medicatie.

PW48 - 02-12-2022 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Voor de zorg

Zorg nou gewoon eens eerst voor de mensen in de zorg.

Maandagochtend, 7:30 uur, in de vertrouwde rij voor de kledinguitgifte. De zorg is al gestart met de dag.

PW47 - 25-11-2022 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Nummertjeszuil

“Volgende keer niet vergeten een nummertje te trekken hè!”

Ik heb een haat/liefdeverhouding met de nummertjeszuil. In principe is het liefde, als mensen doen en kiezen wat ze moeten doen of kiezen. Natuurlijk moeten we eenduidige keuzes formuleren, anders kunnen we niet van de ondergemiddelde patiënt verwachten dat hij de juiste keuze maakt. Een aantal herzieningen verder kan ik zeggen dat we wel content zijn met onze twee opties: “U heeft een afhaalbericht gekregen” of “overig”.

PW46 - 18-11-2022 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Dunning-Kruger

Mensen die bovengemiddeld competent zijn onderschatten vaak hun eigen kunnen.

Wat denkt u bij het Dunning-Kruger-effect? Een natuurkundig verschijnsel? Iets medisch? Nee, het is een psychologisch verschijnsel dat is onderzocht door David Dunning en Justin Kruger.

PW45 - 11-11-2022 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen 1 reactie

Doodzonde

Ons vak is het mooiste dat er is en dat moeten wij ook uitstralen.

Jaarlijks organiseert de VJA Care for Pharmacy, bedoeld om jonge apothekers te stimuleren om te ondernemen en te innoveren. Hiervoor zijn drie masterclasses in het leven geroepen, met elk een eigen thema, maar innovatie staat centraal. Dit jaar lag de focus op hoe openbaar apothekers invulling moeten geven aan hun werk, positie en rol binnen de zorg. Thema’s als het vergoedingssysteem, politiek, marketing en het imago van de apotheker kwamen aan bod.

PW44 - 04-11-2022 | door Iris de Jong, voorzitter Vereniging van Jonge Apothekers

Blij van bijwerking

En toen pas ging er bij mij een lampje branden.

Omdat ik in mijn columns toch al grotendeels mijn medisch dossier openbaar heb gemaakt, deel ik ook maar mijn meest recente eigen medische ervaring met een bijwerking.

PW43 - 28-10-2022 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

In de polder

Met een gevoel van ‘dit kan zo niet langer’ grijp ik ten slotte in.

Opeens was daar het moment dat ik me realiseerde: vanaf nu moet ik meer voor mijn ouders gaan zorgen. Dat kwam toch vrij onverwacht, misschien had ik het niet willen zien. Maar mijn vader knapt na een corona-infectie slecht op, zijn passageproblemen verslechteren acuut en hij valt erg af. Hij bezoekt zijn nieuwe, jonge huisarts, maar het mag niet veel baten. Met een gevoel van ‘dit kan zo niet langer’ grijp ik ten slotte in.

PW42 - 21-10-2022 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Kloppend hart

Blij dat mijn interventie had geleid tot aanpassing van medicatie.

Nog altijd blijkt dat we terrein kunnen winnen als het gaat om onze rol als medebehandelaar van onze patiënten. Zo sprak ik een patiënt tijdens een medicatiebeoordeling.

PW40en41 - 07-10-2022 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Document acties

Back to top