Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Ashwagandha

Over mogelijk negatieve effecten wordt niet of nauwelijks gerept.

PW48 - 01-12-2023 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb
Ja, ik geef toe: het is een stokpaardje van me. Dat komt omdat het me blijft verbazen dat van kruidenproducten vaak wordt gedacht dat ze niet schadelijk kunnen zijn omdat ze ‘natuurlijk’ zijn.
Ashwagandha

Onlangs trokken we aan de bel vanwege vier meldingen van leverschade bij mensen die producten gebruikten met Ashwagandha (Withania somnifera). Het is een kruid dat al duizenden jaren in de traditionele geneeskunde van India wordt gebruikt. Het wordt aanbevolen op onder meer TikTok voor een betere slaap, minder stress en angstgevoelens, tegengaan van celveroudering, ondersteuning van geheugen en concentratie en verhoging van libido en weerstand. Zoals vaak bij dit soort producten zou er een heel scala aan positieve effecten zijn, maar wordt over mogelijk negatieve effecten niet of nauwelijks gerept.

Er is weinig onderzoek gedaan naar de veiligheid van Ashwagandha, waardoor nog niet veel bekend is over bijwerkingen. Slaperigheid, diarree en buikpijn zijn wel bekende bijwerkingen. In de literatuur zijn gevallen beschreven van leverschade na het gebruik van producten met Ashwagandha.

Kruidenproducten bestaan vaak uit meerdere kruiden. Soms zitten er kruiden in die niet op het etiket staan. Soms kan het product verontreinigd zijn. Het is daarom vaak lastig vast te stellen waardoor iets – in dit geval de leverschade – wordt veroorzaakt. Dat het ‘natuurlijk’ is, is in elk geval geen enkele indicatie, laat staan garantie, voor veiligheid. Giftige paddenstoelen en slangengif zijn ook natuurlijk.

Document acties

gearchiveerd onder: Kruidenproducten, Bijwerkingen
Back to top