Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Columns

Niet voor mij

Om kwart voor vijf begon de ellende.

Zeer bijzonder was dit jaar de griepvaccinatie bij de huisartsen. Onze apotheek ligt in een gezondheidscentrum met zes huisartsen en we waren voorbereid op deze dag. We deden een andere deur open in onze glazen wand en probeerden wachtenden voor de apotheek te scheiden van wachtenden voor de prik.

PW47 - 26-11-2021 | door Jaap Dik, apotheker te Vianen

Goede buur

‘Gedoe’ klinkt makkelijker op te lossen, toch?

Tijdens een inspiratiedag bij onze zuiderburen werd door een Belgische collega-apotheker het woord proximiteit geïntroduceerd.

PW46 - 19-11-2021 | door Linda van den Goor, bestuurslid VJA en beherend apotheker Apotheek Slotermeer Amsterdam

Menstruatiecup

Het is goed dat we het heel goed uitzoeken.

De afgelopen maanden stroomden zo’n 14.000 meldingen over menstruatiestoornissen na coronavaccinaties bij ons binnen. Variërend van doorbraakbloedingen, hevige menstruatie, uitblijven of vaker menstrueren tot postmenopauzale bloedingen.

PW45 - 12-11-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Beetje groener

Hoe groen is mijn vak eigenlijk, en kan ik hier iets aan doen?

Weer of geen weer, ik houd van buiten zijn. En velen met mij, sinds COVID. Wel jammer dat je tegenwoordig overal zoveel achteloos verloren mondkapjes en tissues vindt (dubbel jammer dat mijn hond die probeert op te eten. Ik heb die zooi heel wat keren uit d’r bek moeten peuteren).

PW44 - 05-11-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Influencers

Een van de schadelijke stoffen is aan MAO-remmer verwante stof.

Daar was hij dan: de enige echte Giel Beelen op de socials die ons meenam naar zijn innerlijke goeroe! Wie wil dat nu niet?

PW43 - 29-10-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Spoed

Kunt u de aanvraagtijden iets oprekken om zo betere zorg te verlenen?

In drukke diensten leer je heel goed prioriteren. De vraag waarbij je de dosering moet berekenen van een antidotum omdat de patiënt nu een massale bloeding heeft, of waarbij je moet nadenken over een behandeling bij een intoxicatie bij een instabiele patiënt, heeft prioriteit boven de vraag over de manier waarop je een tablet per sonde kan toedienen of het checken van een protocol.

PW42 - 22-10-2021 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Uitwisselapp

Grote kans dat ampullen bij medicijnafval zouden belanden.

Bij het thema duurzaamheid gaan mijn gedachten terug naar 2018. Een arts schreef Relistor voor aan een terminale patiënt.

PW40en41 - 08-10-2021 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Sherlock

Een apotheker is soms net een detective; soms is niets zoals het lijkt, maar daar zijn we alert op, toch?

Een apotheker is soms net een detective; soms is niets zoals het lijkt, maar daar zijn we alert op, toch? Meneer D belt: “Jullie hebben mij gebeld, zie ik.” Na een rondje apotheek – geen aantekening gevonden en niemand heeft met meneer D gebeld – komt de oplossing van hem zelf: “Ik ben net terug van drie weken vakantie en zag jullie nummer bij de gemiste gesprekken.”

PW39 - 01-10-2021 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Vaccineren

Een vertrouwde plek waar het naast curatieve zorg, ook draait om preventieve zorg.

Vorige maand liep ik door de Sardijnse straten van Alghero waar ik tegen een mooi oud pand aanliep met daarop in sierlijke letters: La Casa della Salute.

PW38 - 24-09-2021 | door Linda van den Goor, VJA-bestuurslid en aios ’s-Gravelandse apotheek Kortenhoef

Bijvangst

We ontvangen niet zo vaak meldingen van bijwerkingen als mensen middelen op internet hebben gekocht, terwijl het helaas waarschijnlijk wel steeds vaker voorkomt.

Bij het bekijken van meldingen van bijwerkingen komen we soms meer op het spoor dan alleen bijwerkingen. Zo meldde een jonge vrouw een ernstige depressie en zelfmoordpoging na een dosisverhoging van methylfenidaat. De melder geeft aan dat ze de methylfenidaat heeft gekocht via medicijnen-kopen.net.

PW37 - 17-09-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Complimentjes

En er gaat niets boven complimentjes, zo nu en dan!

Het is vijf uur, einde practicumdag. De vaatwassers met maatkolven staan op de achtergrond gezellig te ronken. Samen met een analist loop ik de zaal na en zet alles klaar voor de laatste groep die morgen de experimenten afrondt.

PW36 - 10-09-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Weggooien

Het argument “we kunnen de kwaliteit ervan niet garanderen” zal op een gegeven moment moeten verdwijnen.

In de auto naar huis hoorde ik op de radio dat er een petitie was opgestart tegen het vernietigen van de restvaccins van AstraZeneca. Hierin wordt verzocht deze restvaccins naar Namibië te sturen.

PW35 - 03-09-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Duurkoop

Goedkoop is duurkoop realiseer je je op een bepaald moment in je leven.

Het is zomer, althans volgens de kalender. Terwijl ik naar de regen buiten kijk, denk ik met de assistenten na over de planning.

PW34 - 27-08-2021 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Lastige vragen

Moet je bij klachten iedere keer een sneltest doen?

Op het moment van schrijven hebben we net weer een piekje in de besmettingscijfers. De “we-gaan-weer-naar-de-disco-piek” en de “yes-gezellig-toch-nog-een-sportzomer-piek”! Ik heb het gevoel nog dagelijks beleid te moeten maken. Lastige keuzes die potentieel grote gevolgen kunnen hebben. Van de gedachte dat in de vakantietijd één, twee of meerdere assistenten (langdurig) thuis moeten blijven krijg ik slapeloze nachten.

PW32en33 - 13-08-2021 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Humor

Lachen is een ondergewaardeerd medicijn.

Na een eerdere column over mopperende patiënten, is het misschien goed om ook eens de andere kant te laten zien. Velen hebben, ondanks lichamelijke problemen, nog volop humor. En dat trekt ze er soms doorheen, is mijn idee.

PW30en31 - 30-07-2021 | door Jaap Dik, apotheker in Vianen

Veerkracht

Ik ben trots dat we de apotheek steeds open hebben kunnen houden.

Voor de veiligheidsregio Fryslan ben ik onlangs geïnterviewd over mijn werk in de apotheek. Ik heb hier in volle overtuiging aan meegewerkt, omdat ik het belangrijk vind dat apothekers ook eens in beeld komen; wij worden voor mijn gevoel namelijk vaak vergeten.

PW28en29 - 16-07-2021 | door Sanne de Jager, beherend apotheker Apotheek Huizumerpoort, Leeuwarden

Spijtoptanten

Waarom jezelf wel laten vaccineren maar dat niet willen laten registreren?

Je kunt op basis van het aantal meldingen van bijwerkingen niet zeggen hoe vaak iets voorkomt. Niet alles wordt gemeld …

PW26en27 - 02-07-2021 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Gierfalen

Als apotheker ben ik feitelijk een soort ‘ambassadeur van het geneesmiddel’.

Als mijn agenda niet te druk is en ik me niet hoef te haasten, kijk ik ernaar uit: mijn woon-werkverkeer. Tijdens dat halve uurtje fietsen naar mijn werkplek is veel te zien en te horen: vogels! Het begint al in het voorjaar als de trekvogels elkaar afwisselen op het meertje; grote aantallen kuifeenden, krak- en tafeleenden dicht op elkaar. Na een paar weken zijn ze allemaal weg en komen de weidevogels weer terug om te broeden.

PW25 - 25-06-2021 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Cascade

Hopelijk zorgt het vertellen over de voorschrijfcascade aan anderen voor een cascade op zich.

Voorschrijfcascades; je herkent ze bijvoorbeeld tijdens medicatiebeoordelingen. Wanneer er in het gesprek met de patiënt naar voren komt dat het ene pilletje voor de bijwerking van het andere is ingezet en zo verder.

PW24 - 18-06-2021 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Semi-(il)legaal

Tijd voor een Spotify voor wetenschappelijke literatuur!

Steeds vaker voel ik me oud. Bijvoorbeeld wanneer een stagiair mij uitlegt dat je een YouTube-filmpje ook met ondertiteling kan kijken (oh), of wanneer ik ontdek dat ik blijkbaar tot de patatgeneratie behoor (dubbel oh). Bij deze dus een ‘oma-Lieke-vertelt-verhaal’, vanwege een recente ontdekking.

PW23 - 11-06-2021 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Document acties

Back to top