Ga naar inhoud. | Ga naar navigatie

Persoonlijke hulpmiddelen

Navigatie

Columns

Efficiëntie

Ook de moderne patiënt schreeuwt om een digitale zorgervaring.

Digitalisering is grenzeloos en uitgerekend ík, met de voeten stevig in de digitale modder van de gezondheidszorg, trek aan de bel. Is dat ironisch? Zonder meer. Ik zie de dreiging van een zorgsector die zijn medemenselijkheid verliest aan de mechanische greep van efficiëntie.

PW7 - 16-02-2024 | door Yassir Boubkary, apotheker in Rotterdam en e-healthspecialist

Real world

Randomized clinical trials vormen de start van een leercurve.

In Nederland hebben we evidence based medicine hoog in het vaandel staan. Met de strikte eisen waaraan placebogecontroleerde, gerandomiseerde klinische studies moeten voldoen, kunnen deze studies de hoogste mate van wetenschappelijke bewijsvoering leveren voor de toepassing van innovatieve geneesmiddelen.

PW6 - 09-02-2024 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical manager Novartis

What’s in a name?

Als iets een naam heeft, geeft dat erkenning van de klachten.

Onlangs mocht ik een bijdrage leveren aan het programma Kassa, over klachten die patiënten ervaren na het staken van zalven en crèmes met corticosteroïden: bestaande huidklachten nemen toe of nieuwe manifesteren zich. Heel vervelend voor patiënten die ermee te maken krijgen. Het is begrijpelijk dat daaraan een naam wordt gegeven zoals: topical steroid withdrawal syndrome (TSWS) of topical steroid addiction (TSA) of red burning skin syndroom (RBSS).

PW5 - 02-02-2024 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Onbetaalbaar

Ik wil tegen jullie zeggen: geweldig wat jullie doen!

‘Geweldig wat je doet!’ Dit stond op de kaart die ik onlangs kreeg. En nee, niet omdat ik een mooie subsidie of promotie heb gehad. Of iets anders opmerkelijks bereikt had. Plannen en wensen genoeg, alleen dat staat nu een beetje in de ijskast. Want ‘opeens’ was ik van dochter een mantelzorger geworden.

PW4 - 26-01-2024 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Voorschrijven

We hebben een record aan antibiotica en inhalaties afgeleverd.

Het begin van het nieuwe jaar. De laatste drukke weken van 2023 liggen nog maar net achter mij. Weken waarin veel samenkomt. Mensen die hun medicatievoorraad willen aanvullen, de laatste reviews en kwaliteitsonderdelen die behoren tot het afgelopen jaar. En dat alles naast een storm van pulmonaire infecties. We hebben een record aan antibiotica en inhalaties afgeleverd.

PW3 - 19-01-2024 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Buigen maar

Waarom wordt dit hele circus toch elk jaar opgetuigd?

Het is december, en het is begonnen. Oliebollen eten, denkt u? Klopt, maar ook reclame voor zorgverzekeringen. Een willekeurig reclameblok: vier spotjes. Rozengeur en maneschijn natuurlijk: “Onze app is als beste beoordeeld!”, “Krijg een cadeaubon van € 20!”, “Word veerkrachtig met onze zorgverzekering!”

PW1en2 - 12-01-2024 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Teleurgesteld

Met die uitspraak zagen DSW en ONVZ geen andere uitweg meer.

Apotheker in De Lier; ik hoor u denken: “De Lier … (of zoals ik mezelf heb aangeleerd te zeggen: De spatie Lier) waar ken ik dat van?” De Lier is onderdeel van de gemeente Westland. Aha, nu beginnen de puzzelstukjes op hun plaats te vallen.

PW51en52 - 22-12-2023 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Doorgaan

Dat heb ik in al die jaren wel gezien: een apotheekteam gaat altijd door.

In de bijna veertig jaar die ik actief ben geweest in de apotheek zijn er verschillende momenten die nog weleens terugkomen in mijn gedachte.

PW50 - 15-12-2023 | door Jaap Dik, was apotheker in Vianen en ging in zijn laatste jaar met columns op de ‘weet je nog wel?’-toer

Agile

Lijkt het toverwoord voor elk bedrijf dat een reorganisatie doormaakt.

Agility. Letterlijk vertaald: wendbaarheid. Het lijkt het toverwoord voor elk (farmaceutisch) bedrijf dat een reorganisatie doormaakt. Ook Novartis heeft hieraan moeten geloven dit jaar.

PW49 - 08-12-2023 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical manager Novartis

Ashwagandha

Over mogelijk negatieve effecten wordt niet of nauwelijks gerept.

Ja, ik geef toe: het is een stokpaardje van me. Dat komt omdat het me blijft verbazen dat van kruidenproducten vaak wordt gedacht dat ze niet schadelijk kunnen zijn omdat ze ‘natuurlijk’ zijn.

PW48 - 01-12-2023 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

Contractseizoen

Laten we tijdens de onderhandelingen niet de patiënt erbij trekken.

Ze komen er weer aan: de contracten van de zorgverzekeraars. Ik loop lang genoeg mee om te weten dat van écht onderhandelen geen sprake is. Er wordt niet voor niets over een TROG-contract gesproken: Tekenen Rechts Onder Graag.

PW47 - 24-11-2023 | door Jaap Dik, was apotheker in Vianen

Mantelzorg

Het deed mij beseffen hoe zwaar mantelzorg echt is voor de naasten.

Vandaag heb ik met eigen ogen kunnen ervaren hoe belastend mantelzorg kan zijn. In de auto onderweg naar een uitvaart werd mijn bijrijder maar liefst vier keer gebeld door haar moeder met beginnende dementie.

PW46 - 17-11-2023 | door Chiara Bernoster-van Rodijnen, apotheker ouderenzorg

Apofluencer

Heel goed dat de apotheker steeds vaker in de media verschijnt.

Van uw columnist mag u verwachten dat ze de vakliteratuur goed bijhoudt. Dus het PW, NTvG, Medisch Contact en ter ontspanning de Donald Duck. Tot vorig jaar kon ik aan de laatste categorie de Linda toevoegen.

PW45 - 10-11-2023 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Prela en prena

Nu dacht ik dat ik inmiddels alles wel had gehoord.

Toen ik op mijn 18e in Utrecht ging studeren werd ik overvallen door woorden en afkortingen waar ik het bestaan niet van afwist. Om er een paar te noemen: de GERU, de sjaars en bijvoorbeeld een drankje met paard, waarvan het tweede deel van het woord de censuurtoets van Frans denk ik niet doorstaat.

PW44 - 03-11-2023 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Dieren

Het geeft wel eens aanleiding tot misverstanden.

Ik denk dat iedere apotheek er wel een paar in zijn bestand heeft staan: dieren die mensenmedicatie ontvangen. Keurig op recept van de dierenarts; ad usum veterinarium. Ik denk dat insuline voor katten eruit springt, maar ook een oogzalf zonder conserveermiddelen voor een hond is een goed voorbeeld.

PW43 - 27-10-2023 | door Jaap Dik, was apotheker in Vianen

Aspirientje

Hij vroeg zich altijd al af hoe zo'n aspirientje weet waar de hoofdpijn zit.

Dit voorjaar is er een en ander opgeknapt aan ons huis. Toen een van de bouwvakkers een lelijke snijwond kreeg, toverde ik onze goed uitgeruste verbanddoos uit de kast. Hij deed alsof zijn wond wel meeviel, maar toen het bleef bloeden heb ik erop aangedrongen dat hij er even naar liet kijken. Ik maakte een grapje dat ik wist waar ik het over had als apotheker; iets wat ik nog niet had genoemd, maar wat ik nu inzette om hem (met succes) te overtuigen om de wond te ontsmetten en te verbinden.

PW42 - 20-10-2023 | door Iris Beerthuis, apotheker en medical manager Novartis

Geen zuivere koffie

Helaas zijn lang niet al die producten onschuldig.

Afvallen is voor veel mensen heel moeilijk. Daarom is er een enorme commerciële markt voor afslankmiddelen. Eerder schreef ik over het off-labelgebruik van Ozempic. Toen ik daar online wat over had opgezocht, kreeg ik vervolgens allerlei reclames voor wondermiddelen.

PW40en41 - 06-10-2023 | door Agnes Kant, directeur Bijwerkingencentrum Lareb

1982

Wat vinden wij nu gewoon en collega’s in 2050 hopeloos outdated?

Het was tijd; mijn oude kamer in ons ouderlijk huis moest worden opgeruimd. De afgelopen dertig jaar was de kamer geleidelijk aan veranderd in een logeer-/administratie-/computer-/opslagplek. Speelgoed had al lang geleden een andere bestemming gekregen, maar ergens op een verborgen plek lagen nog mijn ‘boeken’. Hier tekende en schreef ik in, eindeloze verhalen. Leuk voor mij om na al die tijd weer te zien, maar voor de PW-lezers niet echt interessant.

PW39 - 29-09-2023 | door Dinemarie Kweekel, ziekenhuisapotheker laboratorium

Vieze smaak

“Ze zorgen al zoveel voor me, maar het kan niet altijd denk ik.”

“Thuis gaat het echt niet meer, ze is te ziek”, had de zoon verteld. De 84-jarige kwetsbare vrouw woonde thuis bij het gezin van een van haar kinderen. Zij namen de zorg voor haar volledig op zich, wat natuurlijk zeer bewonderenswaardig is. Behalve nu, vlak voor het eerste vakantieweekend in juli.

PW37 - 15-09-2023 | door Lieke Mitrov-Winkelmolen, ziekenhuisapotheker

Oneerlijk

'Doop je Bastognekoek maar lekker in je thee en get over it.'

Laatst kwam een buurmeisje sip vertellen dat ze een maand geen zakgeld kreeg. Ze moest een gevalideerde landelijke toets maken en ze had een 8,2 gehaald.

PW36 - 08-09-2023 | door Nancy Valentin-Ong, apotheker in De Lier

Document acties

Back to top